Steun ons

Podcast: Zuster Lucie over haar roeping en de stilte op Hoog Catharijne

31 januari 2020
2 minuten

In haar maandelijkse podcast gaat Anne Stael op zoekt naar stilte. Ze interview zuster Lucie, die is  ingetreden bij de 'Zusters van de Eucharistie'. In deze podcast vertelt ze over haar roeping en het Stiltecentrum op Hoog Catharijne waar ze bij betrokken is.

Door Anne Stael

Zuster Lucie liep na de oorlog langs de Catharijne Singel in Utrecht. Uit nieuwsgierigheid en interesse belde ze aan bij de ‘Zusters van de Eucharistie’. Zij hadden daar, vlakbij het station Utrecht Centraal, een klooster en een kapel die 24 uur per dag open was. Het was een plaats waar burgers van Utrecht en reizigers terecht konden voor een moment van stilte, contemplatie of vertroosting. Zuster Lucie voelde zich daar thuis en is ingetreden.

Die plek van de kapel en het klooster moesten in de jaren zestig  plaats maken voor de bouw van het moderne Hoog Catharijne. Zuster Lucie vertelt in de podcast: “De overste liet zich niet op de kop zitten, dus toen ons klooster weg moest voor de nieuwbouw is ze naar de bazen van de bouw gegaan en heeft ze gezegd dat de stilte op die plek moest terug komen”.

Een interview over een zoektocht naar een plek om in te treden en over de ontstaansgeschiedenis van het Stiltecentrum in Hoog Catharijne. De afspraak is gemaakt dat dit centrum altijd blijft bestaan. Is dat tegen elke prijs? Ook dit keer is een uur lang de stilte te beluisteren.

Interview met zuster Lucie

 

Een uur stilte opgenomen in het Stiltecentrum van Hoog Catharijne. Op de achtergrond hoor je soms boren of een vlaag muziek.

Voor meer stilte-interviews, kijk op: www.lekkerstil.nl

 

Reacties

  1. Verrassend , het levensverhaal van de zo fris klinkende zuster Lucie ; en ze is al 90 + begrijp ik-- Ik vind het een eer en een uitdaging om medewerker te zijn op deze unieke plek : De kapel , Stiltecentrum en ontmoetings-ruimte op Godebaldkwartier 74 , Hoog Catharijne te Utrecht . Het hele uur Stilte , heb ik hier niet uitgezeten .... Dat doe ik liever nog eens ter plekke.

    Mochten er belangstellenden zijn die mee willen zorgen dat het StilteCentrum , vaker dan 2 DAGEN PER WEEK OPEN KAN ; laat hij of Zij niet schromen contact op te nemen met de coordinatrix of haar assistent om zich aan te melden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Eerste week Advent 2022

Treurt
Treurt met de hemelen
Treur  alle mensen van goede wil
Treur en blaas op de midwinterhoorn

Treur om wie neerschieten zonder aanzien
Treur om wie kinderen, moeders, hoogbejaarden neerknallen
Treur om wie alle oorlogsrechten verpletteren
Treur om wie flats en scholen en ziekenhuizen niet ontzien
Treur om wie dorpen en steden verwoesten
Treur om alle verlies van menselijkheid

Treur  en blaas met heel je ademkracht omdat je de hoop niet opgeeft
Treur omdat je in vrede blijft geloven
Treur uit liefde voor alle kwetsbare onschuldige mensen
Treur zonder voorkeur
God houdt van iedere  mens die licht en liefde wil zijn

Treurt nu zoveel mensen op de vlucht moeten
Treurt om wie veilige herbergen in brand steken
Treurt zolang er getreurd moet worden
Zalig de treurenden die het goede voor ogen houden
Zalig de treurenden die gericht zijn op de Algoede


Marinus van den Berg
EERSTE ZONDAG VAN ADVENT
27 november 2022

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

cross