Steun ons

René Grotenhuis overleden

10 december 2021
2 minuten

Woensdagavond 8 december ontvingen wij het droevige bericht dat onze voorzitter en hoofdredacteur René Grotenhuis is overleden. Ons medeleven gaat uit naar Inge Scheijmans, Judit, Simon en Naomi Grotenhuis. Wij wensen hen kracht toe om het verlies van René te kunnen dragen.

Degenen die de blogs van René op onze website volgden, weten dat hij vanwege een tumor in de slokdarm geopereerd moest worden. We hadden in het begin van deze week al eerder bericht ontvangen dat de operatie niet gebracht had wat men ervan had gehoopt. Eergisteravond liet de familie ons het volgende weten: “Na de onverwachte tegenslagen en verdere complicaties hebben we vanmorgen afscheid genomen van René. We zijn met z'n allen overvallen door deze gebeurtenis en de snelheid daarvan. Ondanks het verdriet ervaren we grote dankbaarheid voor alles wat René voor ons heeft betekend.”

In René verliezen wij een daadkrachtige en inspirerende voorzitter, hoofdredacteur en schrijver. In korte tijd heeft hij de Bezieling een nieuwe impuls gegeven, onder meer door de recente vernieuwing van de website en het initiatief tot de inrichting van ‘De vrienden van de Bezieling’. Wij spreken onze grote dankbaarheid uit voor zijn inzet voor ons online magazine.

Betrokkenheid bij de wereld om hem heen was kenmerkend voor René, zoals blijkt uit zijn loopbaan en recent nog zijn inzet op de Filipijnen en bij de watersnoodramp in Limburg. Zijn geloof was daarbij een motiverende en steunende kracht.

René (1951) studeerde theologie en was zes jaar werkzaam als pastoraal werker in de wijk Ondiep (Utrecht). Daarna werkte hij o.a. als directeur in de thuiszorg, voor Pharos, kenniscentrum voor vluchtelingen en gezondheidszorg en (tot 2013) als algemeen directeur van Cordaid. Hij was vicevoorzitter van VKMO (Vereniging van Katholieke Maatschappelijke Organisaties). Hij schreef de boeken Van Macht ontdaan. De betekenis van christelijk geloof voor de wereld van vandaag (Berne Media, 2015) en Zout. De blijvende kracht van de christelijke traditie, (Berne Media, 2020).

In een van zijn (nog niet gepubliceerde) blogs mijmert hij over de betekenis van een voltooid leven, een begrip waarmee hij niet zo goed overweg kon. “Ik geloof dat er in christelijk perspectief geen onvoltooid leven bestaat. (…) Het is in zekere zin een bevrijdende gedachte dat het niet uitmaakt of ik op mijn twaalfde was gestorven of nu op mijn zeventigste of dat ik nog een flink aantal jaren mee mag blijven doen. In God, zo schreef ik ooit, is geen kwantiteit, alleen maar kwaliteit.”

Bestuur en redactie van de Bezieling

Bernard Höfte
Geert-Jan Meijerhof
Isaac Wüst
Marleen Wijdeveld
Theo van de Kerkhof (eindredacteur)

Voor het condoleanceregister online ga naar: www.memori.nl/gedenkplaats/rene-grotenhuis

Een in memoriam door Erik Borgman is te vinden op de website huisvandominicus.nl

Op de website van Socires - denktank voor bezinning op cultuur en samenleving - is een in memoriam te lezen van de hand van Jos van Gennip (voormalig directeur Cebemo).

Reacties

 1. Sinds ik het weet is Rene steeds in mijn gedachten. We woonden een aantal jaren in hetzelfde huis met een groep. We gingen onze eigen wegen. Ik herinner me hem als een ondernemend, hartelijk mens, die zichzelf en anderen moeilijke vragen kon stellen. Zijn bezieling is nog lang niet voorbij.

 2. Wat een verdrietig bericht op deze zaterdagochtend. Ik ben helemaal uit mijn veld geslagen.
  René, de beste leidinggevende die je je maar wensen kunt. Inspirerend, uitdagend, afgewogen, mild. Een groot denker en visionair. Inhoudelijk sterk, gedreven en steeds weer mild.
  Ik mocht bijna tien jaar zijn secretaresse bij Cordaid zijn. Het waren gouden jaren; en ze gingen veel te snel voorbij.
  Hij is voor altijd in mijn gebed.

 3. Dat René toch nog zo onverwacht snel is overleden, heeft me aangegrepen.
  Hij was een inspirerend en aimabel persoon.
  Ik mocht zijn boeken en andere bijdragen graag lezen. Die verscherpten menigmaal mijn blik.
  René, bedankt! Je inspiratie blijft...

 4. Wat een verdrietig bericht. Ik was net begonnen zijn blogs te lezen en was erdoor geraakt. Ik wens op deze plaats vooral de redactie veel sterkte met dit grote gemis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.
Elisabeth Bax Domon, 248 blz., € 24,90
Pete Greig KokBoekencentrum, 284 blz., € 19.99.
Herman De Dijn Halewijn, 248 blz., € 22,50.
Tomáš Halík, KokBoekencentrum, 320 blz., € 27,99.
cross