Steun ons

Een schim van mezelf

15 augustus 2022
2 minuten

In een wereld en tijd waarin de mensheid zo overheersend aanwezig is, dat zij aan haar succes ten onder dreigt te gaan, probeert Paulien van Bohemen een stapje terug te doen en te luisteren naar het geheim der dingen zelf. Wat hebben zij óns te vertellen? Deze keer: Het landschap. "Wat is er toch gebeurd met me?"

Door Paulien van Bohemen

Vroeger was ik mooi. Gehuld in kleurrijke, zwierige kleding ging ik door het leven. Heel de wereld keek naar mij. Overal waar ik was, draaiden mensen hun hoofd om. Riepen ze “oh” en “ah” als ze mijn prachtige outfits zagen. Ik was dan ook gezegend met een fantastische kleermaker. Die zag wat mij goed stond en ontwierp de mooiste creaties voor mij. Die zaten me als gegoten. Kleding waarin de natuur centraal stond. Veel groen en veel bloemen. Later breidde mijn garderobe zich uit met nieuwe stijlen. Natuur gecombineerd met fraaie huizen en allerlei gebouwen, dat werd de mode. Ik moest er aan wennen, het was gewaagd, maar het stond me óók goed. Ik ging met mijn tijd mee. Ik was een levend schilderij. Ik voelde me zó rijk met een kast, gevuld met stijlvolle kleding. Ik was gelukkig.

Das war einmal.

Nu ben ik een schim van mezelf. Want langzaam verdwenen de meeste van die stijlvolle kleren uit mijn klerenkast. Wie ze meenam, waar ze zijn? Geen idee. Nu sta ik voor mijn kast en zie ik weinig kleur meer. Wat ik nog heb aan kleurige kleren, is in de loop van de tijd gekrompen en ligt weggemoffeld achter in de kast. In plaats daarvan hangt er goedkope merkkleding aan de kleerhangers. Kleding met labeltjes als Megahallen en XXL distributiecentra. Dat is nu de mode. Dat zal wel, maar ik voel me er doodongelukkig in. Het zit allemaal veel te wijd, het staat me voor geen meter. Het voelt alsof ik de hele dag in mijn pyjama rondloop. Fraai is anders. Mensen kijken nu hoofdschuddend weg als ze me zien. Hun bewondering voor mij is totaal verdwenen.

Van levend schilderij naar slons. Wat is er toch gebeurd met me? Ik schaam me dood. Met mijn tijd meegaan hoeft voor mij niet meer, want de mode is er niet mooier op geworden, echt niet. Kan iemand die grijze, veel te grote, afzichtelijke grijze hallen weghalen? Wie wil zorgen, dat ik er weer smaakvol uitzie? Wie wil zich over mij ontfermen? Ik zou zo graag weer toonbaar zijn, pronken, gelukkig zijn.

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross