Steun ons

Dominicanes Holkje van der Veer overleden

7 juni 2022
2 minuten

Ze werd wel de 'hipste non van Nederland' genoemd. Op Tweede Pinksterdag 6 juni 2022 overleed ze, dominicanes Holkje van der Veer, in de leeftijd van 61 jaar. Haar bekendheid dankte ze onder meer aan haar openheid en positief-spirituele instelling ten aanzien van haar ziekte. Ze werd geboren met het syndroom van Marfan, een aandoening van het bindweefsel.

In een cultuur die nogal gefixeerd is op  lichamelijke perfectie, nam Van der Veer het op voor mensen ‘met een bijzonder lichaam’. En daarmee in feite voor iedereen die afwijkt van de maatschappelijke norm. In het boek Veerkracht, dat ze over haar aandoening schreef, vertelt ze hoe een oogarts haar het gevoel gaf dat ze met haar bijzondere lichaam een waardevolle bijdrage kon leveren aan de schepping. "Met hoe mijn lichaam er uitzag en functioneerde, maakte ik volgens hem de kracht van de natuur in deze wereld zichtbaar. Hij leek het als een eer te beschouwen dat hij in mijn ogen mocht kijken. Dit gaf mij een gevoel van trots: ik heb niet zomaar een lichaam, ik ben de drager van het Marfan syndroom!" (Zie de bespreking op de Bezieling van Marije Vermaas.)

Cees Veltman interviewde haar over haar favoriete boek Kees de Jonge van Theo Thijssen. “Het gaat er in het boek om hoe je je waardigheid als mens kunt behouden onder moeilijke omstandigheden en hoe fantasie daar een rol in speelt. Dat is nog steeds actueel." Marinus van den Berg schreef naar aanleiding van haar overlijdensbericht:

Holkje van der Veer +

Een krachtige stem

plotseling verstomd

Een veerkrachtige vrouw

Een stem voor de toekomst

Om niet te vergeten

Om blijvend te horen.

Holkje van der Veer  (1960) werd geboren in een doopsgezinde familie in Amsterdam. In de jaren tachtig studeerde ze aan de sociale academie en kwam ze via een stage terecht in het dominicanenklooster in Zwolle, en vond daar haar bestemming. In 1992 werd ze katholiek en in 1996 trad ze in bij de dominicanessen van Neerbosch. Zij schreef de boeken: Verlangen als antwoord, Ten Have (2013) over onder meer haar verlangen naar God en verbinding met anderen. In 2016 volgde het boek Veerkracht, Berne Media.

In 2016 was ze te gast in het tv-programma De verwondering met Annemiek Schrijver. Deze uitzending wordt herhaald op zondag 12 juni om 08.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 2. Zie ook de uitzending Geloofsgesprek met Leo Fijen

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.
Elisabeth Bax Domon, 248 blz., € 24,90
Pete Greig KokBoekencentrum, 284 blz., € 19.99.
Herman De Dijn Halewijn, 248 blz., € 22,50.
Tomáš Halík, KokBoekencentrum, 320 blz., € 27,99.
cross