Steun ons

Coach Michiel van der Pols: “Michael Newton laat je de bedoeling zien van wat gebeurt in je leven”

4 juni 2022
5 minuten

“Vooral zijn vraag waarom wij hier op aarde zijn en wat de bedoeling daarvan is, heeft het perspectief op mijn leven verrijkt”, zegt Michiel van der Pols, coach, oud-officier bij het Korps Mariniers. Hij was werkzaam als stadsmarinier in Rotterdam en vertelt over zijn favoriete boek, ‘De zielenreis’ van de Amerikaanse spiritueel regressietherapeut Michael Newton. “Ik probeer zo zuiver mogelijk te leven.”

Door Cees Veltman

“Toen ik zeven jaar geleden Linda, mijn vrouw, ontmoette, gaf me dat een onverwacht gevoel van herkenning. Raar als je iemand nog nooit eerder hebt gezien. Daar zijn liedjes over geschreven, maar als het je zelf overkomt, je soul mate ontmoet, is dat een bijzondere ervaring. Ik werd nieuwgierig hoe dat kan. Bij toeval - tussen haakjes want daar geloof ik niet zo in - kwam ik het boek van Michael Newton tegen. Het jeukte in mijn handen toen ik de achterflap las. Dit boek heeft de meeste indruk op me gemaakt. Ik las er de antwoorden in op wat ik samen met Linda heb ervaren.

Het interessante van het boek is het verslag van duizenden gesprekken die Newton als therapeut had met mensen die onder hypnose teruggaan naar eerdere momenten in hun leven. Die zijn vaak de oorsprong van een klacht of een trauma. Hij raakte zelfs geïnteresseerd in vorige levens waardoor er een nieuwe wereld voor hem openging. Buitengewoon interessant allemaal, maar ik vind vooral zijn vraag intrigerend waarom we hier op aarde zijn en wat de bedoeling daarvan is. Dat was voor mij de grootste eyeopener.

Zuiver leven

Ik ben niet op zoek naar het hiernamaals. Het is voor mij duidelijk dat het leven een reden heeft. Nu gaat het erom het zo goed mogelijk hier op aarde te doen. Je bezighouden met wat er zal gebeuren na je overlijden, kan je weghouden van de vraag waarom je nu op aarde bent. Ik zou zeggen: je bent hier, doe het dan ook hier. Van dienstbare mensen word ik wel blij, maar ik weet niet of zo’n levenshouding goed voor mij is. Als je jezelf wegcijfert, raak je uit balans en dat kan nooit de bedoeling zijn. Ik kijk eerst naar: waar word ik zelf blij van, wat is goed voor mij? Van daaruit probeer ik anderen te helpen.

Ik ben een coach die ook zichzelf coacht. Wat ik doorgeef aan anderen, probeer ik zelf ook te leven, zo zuiver mogelijk. Ik vraag me af hoe ik mezelf kan zijn. Dan komt zuiverheid om de hoek kijken. Als je echt jezelf wilt zijn, betekent dat volgens mij dat je altijd de waarheid spreekt, je niet anders voordoet dan je bent en dat je spreekt als je wilt spreken, dus niet je mond houdt. Als je die drie regels in je leven hanteert, ben je zuiver bij jezelf, pas je je niet aan aan de buitenwereld en doe je je niet anders voor dan je bent.

Zuiver leven betekent voor mij heel zuiver zijn wie je bent en daar trouw aan zijn. Van de honderden gesprekken in mijn praktijk heb ik geleerd dat mensen die niet trouw zijn aan zichzelf, hun gevoelens negeren en wegdrukken, kunnen vastlopen. Ik probeer mensen te laten zien waar en op welke momenten zij niet trouw zijn geweest aan zichzelf en als ze dat zien, zie je dat het leven weer gaat stromen.

Ik ben gereformeerd opgevoed, nu geen kerkganger, maar ik vind het wel interessant om van verschillende stromingen wat mee te krijgen. Volgens mij draait het steeds om hetzelfde: liefde. Jezelf en de ander liefhebben. Het goddelijke dat we vaak buiten onszelf zoeken, zit naar mijn idee in onszelf. Als je daar contact mee maakt, leef je op een manier die volgens mij de bedoeling is. Als je goed luistert naar je gevoel en je emoties en daar trouw aan bent, als je aardig voor jezelf bent, kun je ook aardig voor anderen zijn. Als je zelf goed in je vel zit, kun je anderen helpen om ook goed in hun vel te zitten. Je kunt je het beste laten leiden door je binnenwereld, niet door de buitenwereld.

Tegenslag dient ergens toe

Ik ben anders naar mijn leven gaan kijken. Als achter alles in mijn leven een bedoeling zit, wat was dan de bedoeling van mijn jeugd, van bepaalde vriendschappen en van mijn echtscheidingen bijvoorbeeld? De antwoorden daarop geven mij houvast en steun als het leven even minder fijn is, want het heeft allemaal een bedoeling. Tegenslag dient ergens toe en gaat weer voorbij. Op een dieper niveau kun je ervan leren en groeien. Vreugdevolle dingen in je leven zijn waardevol, maar ook de minder vreugdevolle dingen. Bijvoorbeeld de tijd dat ik mijn huis maar niet kon verkopen waardoor ik in financiële problemen kwam, of de tijd dat ik het bij de mariniers fysiek heel zwaar had. Ik kon de puzzelstukjes aan elkaar leggen en ‘De zielenreis’ heeft daar aan grote bijdrage aan geleverd. Ik ben de rijkdom gaan zien van alles wat er gebeurd is in mijn leven.

Het leven is vaak logisch

Vier jaar geleden ben ik begonnen als coach van veel mensen uit de defensie- en politiewereld. Als ze bij mij komen, verkeren ze vaak in een moeilijke levensfase, hebben ze een burn-out of relatieproblemen. Dan kan ik in overweging geven dat het leven een bedoeling heeft, misschien verscholen, maar er zit wel logica in. Het leven is vaak logisch als je ziet wat iemands achtergrond en levenspad is geweest. Dat doorgeven, vind ik heel fijn om te doen. Ik was vroeger ook niet zo bewust bezig met de zin van mijn leven en ik stond snel met een oordeel klaar. Dat oordelen heb ik losgelaten. Je kunt immers niet in iemands schoenen staan. Ik wil niet het idee wekken dat ik het beter weet. Wat een ander denkt of doet is helemaal goed.

Ik ben me ervan bewust geworden dat sommige mensen een meer ontwikkelde ziel hebben en dat anderen nog wat jongere zielen zijn. Ik kan verschil voelen in de mate van bewustzijn van iemand. Ik had laatst een militair voor me van 22, maar met een bewustzijn van een oude wijze vrouw. Ik was erg onder de indruk van haar wijsheid. Die moet zij hebben vergaard uit veel voorafgaande levens, dat kan bijna niet anders.

Ik geef het boek vaak cadeau en zeg erbij: het zal je wereld op z’n kop zetten, maar het zal je tegelijkertijd het gevoel geven van herkenning en vertrouwdheid: ergens wist ik het al wel. Je staat er dan toch ook weer niet van te kijken, want het resoneert bij je.”


Michael Newton, ‘De zielenreis, het bestaan tussen de levens in’, Altamira, 297 blz., € 24,99.

Michael Newton, ‘De zielsbestemming, nieuwe casestudies over het bestaan tussen de levens in’, Altamira, 433 blz., € 25,99.

Michiel van der Pols, ‘De doorbraak, De weg terug naar jezelf’, Obelisk Uitgeverij, 148 blz., € 22,99.

Cees Veltman

Lees meer

Cees Veltman (1948, Haarlem), was werkzaam bij het Noordhollands Dagblad, weekblad Hervormd Nederland en Volzin. Sinds 2017 medewerker van de Bezieling voor actuele interviews en de boekenrubriek Mijn boek. Hij ziet de unieke mogelijkheden van alle levensbeschouwingen en religies voor persoonlijke ontwikkeling tot volledig menszijn en voor de opbouw van een vrije, rechtvaardige en barmhartige (wereld)samenleving. Een non-raciale samenleving gebaseerd op gelijke kansen voor iedereen en op gelijke behandeling van iedereen. Motto: in dit leven, dat een komedie is, heeft iedereen een beter ik.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross