Steun ons

BBC-documentaire over vrouwelijke priesters in de Rooms-Katholieke Kerk

18 januari 2023
1 minuut

'100 Woman' is een BBC-documentaireserie waarin honderd inspirerende vrouwen van over de hele wereld centraal staan. Een van de afleveringen is de onlangs uitgezonden documentaire  'The Women Fighting to be Priests'. Daarin komen onder andere de vrouwelijke priesters Anne Tropeano en Olga Lucia Alvarez aan het woord.  Ook is er een interview te zien met Kate McElwee, Executive Director van de Women's Ordination Conference (WOC). De documentaire is nu te zien via YouTube. (Zie hierboven).

Binnen de Rooms-Katholieke Kerk geldt wijding van vrouwen nog altijd als een theologische onmogelijkheid. De organsiatie Women's Ordination Conference (WOC) verzet zich hier al sinds de oprichting in 1975 tegen. Het WOC beschouwt het als haar missie "om te pleiten en te bidden voor de wijding van vrouwen tot diaken, priesters en bisschoppen in een inclusieve en verantwoordelijke Rooms-Katholieke Kerk". De WOC is de oudste en grootste organisatie die dit doel nastreeft. De organisatie wil een  feministische stem zijn voor vrouwen in de Rooms-Katholieke Kerk. Als grassroots-beweging bevordert zij activisme, dialoog en gebedsvol getuigenis en roept zij op tot de volledige gelijkheid van vrouwen in de Kerk.

Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 180 room-katholieke vrouwen tot priester, diaken of bisschop gewijd door de groep genaamd Rooms-Katholieke Vrouwenpriesters (RCWP) en door de Vereniging van Rooms-Katholieke Vrouwen Priester. Er bestaan 16 nationale organisaties in 11 verschillende landen die wijding voor vrouwen bepleiten. Daarnaast bestaan er in de Verenigde Staten 8 lokale conferenties die vrouwen wijden.


Meer informatie zie: Womensordination.org

 

 

Reacties

  1. In de oud katholieke kerken in Nederland is de vrouwelijke priester al enige jaren een feit.
    Misschien wordt het tijd om jullie aandacht ook eens op de `'oorspronkelijke `'katholieke kerk van nederland te vestigen.

    met groet Ben Bles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Aardbeving in Syrië en Turkije

Zijn  Uw Handen groot genoeg
Groot genoeg
om ze allemaal op te vangen
al die mensen in hun slaap overvallen
hun huizen als kaartendozen ineengestort
ontelbaren nog door de dood getroffen

Zijn onze handen groot genoeg
Voldoende open en bereid
Om ze allemaal te helpen
Onder het puin vandaan
Gewond of overleden
Al die onbekende mensen

Onze vraag is  onze smeekbede
Een bede van ontreddering
Een  appel om ontferming
Dat we doen wat we kunnen doen
Dat we hen niet aan hun lot overlaten
In deze bevende wereld.

Marinus van den Berg,
6 februari 2023

(Meer Gedichten & Gebeden)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

cross