Steun ons

Zorgeloze zomer

21 juni 2017
2 minuten

Wie zich zorgen maakt, verdeelt zichzelf: je lichaam is hier, je aandacht elders. Jezus gunt ons dat we onszelf weer één maken, schrijft Marga Haas in haar bijbelse column. "Blijf bij de dag van vandaag dat is voldoende."

Door Marga Haas

Bij Mt. 6:34

Zonnewende vandaag. De zomer breekt aan. Ik associeer dit seizoen altijd met zorgeloosheid; dagen van opademen, loslaten, vrijheid. Tenminste, met een beetje geluk is dat zo. Want sommige dingen blijven op je ziel drukken, waar je ook bent en hoe zomers je omstandigheden ook zijn.

‘Maak je geen zorgen over de dag van morgen’, zegt Jezus. Ook hij heeft het over die zorgeloosheid. Zou hij niet weten van die dingen die je hart bezwaren? Zeker wel. Hij wijst er zelfs naar. ‘Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen last’, voegt hij eraan toe. Dus zijn woorden moeten we niet opvatten als: zet je zorgen aan de kant en het komt goed. Nee, hij zegt: maak je geen zorgen over de dag van mórgen. Met andere woorden: blijf bij de dag van vandaag. Dat is voldoende.

Verzamel jezelf

En daar zit wat in. Wie zich zorgen maakt over morgen, of over welke dag in de toekomst dan ook, verdeelt zichzelf. Je ademt in het hier en nu, maar je aandacht is elders, in een tijd die nog moet aanbreken. Maar als je lichaam hier is en je aandacht dáár – waar ben jij dan? Jezus lijkt hier tegen ons te zeggen: pas op dat je niet in stukjes uiteen valt. Zorg dat je een geheel blijft. Verzamel jezelf uit andere deeltjes tijd en ruimte en breng jezelf weer bij elkaar. Maak jezelf weer één.

Wat Jezus ons gunt, is dat we onszelf ervaren als een geheel. Dat kan alleen in het hier en nu, nooit in het verleden of de toekomst. Alleen in het hier en nu kunnen wij onszelf ervaren als kind van de Ene, die zijn een-zijn in ons gelegd heeft. Alleen in het hier en nu kunnen wij samenvallen met wie wij ten diepste zijn. Wie zich zorgen maakt over morgen en dus zichzelf in tweeën splitst, zal dat nooit ervaren. En wie, al is het maar een klein moment, die eenheid ervaren heeft, weet dat zorgen maken niets toevoegt aan je leven. Je leeft tenslotte alleen vandaag.

Meer lezen van theologe Marga Haas? Elke twee weken publiceert zij op haar blog een korte overweging bij een bijbeltekst. Zie www.margahaas.nl.

Marga Haas

Lees meer

Marga Haas (1972) is werkzaam als geestelijk verzorger in een hospice, geeft retraites in Dominicanenklooster Huissen, schrijft een tweewekelijkse blog (zie www.margahaas.nl) en zorgt voor man en twee kinderen. In alle werkzaamheden probeert zij de stilte en de eenheid te bewaren en de geestelijke weg te gaan. Een weg van vallen en opstaan! Op de Bezieling publiceert zij elke maand een korte overweging bij een bijbeltekst. Motto: ‘Silence is the language of God. All else is poor translation.’ (Rumi)

Meer van deze auteur

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van deze auteur

1 2 3 16

Meer van 

Het water komt

Het water komt
Het water komt weer
De tanks komen
De tanks komen weer
De bommen vallen al
Steden worden vernietigd
Mensen in massagraven
Het wordt warmer
De asielzoekers komen
Er hangt dreiging in de lucht
De vacantie vluchten nemen toe
Binnenvaartschippers stoten te veel gassen uit
“God wil niet dat je liegt”
“’Ik ben streng voor mezelf en voor jou”’
Ik hoor het achter me in de bus.
Ik bid voor Oekraine
Voor al die mensen voor wie het water komt.
Al weet ik niet of het helpt.

Marinus van den Berg

(Meer Gedichten & Gebeden)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

cross