Steun ons

Zondagsrust

Normaal gesproken lukt het Annemarie Van Diepen en haar gezin heel aardig om de zondagsrust in acht te nemen. Maar soms zijn er van die tijden die vragen om een uitzondering, toch? Nou, dat liep dus meteen op ruzie uit.

Door Annemarie Van Diepen-Scheerboom

Anders dan normaal heb ik deze column op zondag uitgedacht. Leuk voor de afwisseling, want de zondag is ten opzichte van de normale doordeweekse dagen toch een speciale dag met hopelijk unieke inzichten.

Ik hoopte hem ook nog dezelfde dag uit te typen. Maar we zijn onlangs ook nog verhuisd en hadden op deze rustdag nog andere klusjes ingepland. U begrijpt: deze column moest wel gaan over de zondagsrust.

Beslommeringen

In principe houden we die zondagsrust goed in ere: we leggen ons werk stil zodat we deze dag kunnen gebruiken om naar de kerk te gaan, terug te kijken op de week en te genieten van elkaars en andermans gezelschap. Heel belangrijk lijkt me, want je hoeft je even niet bezig te houden met de dagelijkse beslommeringen die soms de neiging hebben je helemaal op te vreten.

Zondagsrust helpt je ook om beter het overzicht te bewaren, omdat je je dagelijkse werk in een groter plaatje kunt passen. Als het goed is, kun je terugkijken op een productieve week. Een scheppende week kun je ook wel zeggen. Denk maar aan het scheppingsverhaal waarin God de eerste zes dagen druk bezig was met scheppen en op de zevende dag rustte. Hij verklaarde deze dag heilig en niet zomaar even tussen neus en lippen door: de rustdag kreeg zelfs een eigen plek in de tien geboden.

Normaal gesproken gaat ons de zondagsrust dus wel goed af. Maar ja, wat is normaal? Afgelopen zondag was niet normaal. Het was de eerste zondag van het jaar, met daar omheen kerstvakantie. De vakantiedagen hadden we gebruikt om onze slaapkamer eindelijk eens af te maken. Op zaterdag zou de vloer gelegd worden en op maandag zouden we weer aan een normale werkweek beginnen: de zaakjes op orde voordat het normale ritme weer zijn intrede zou doen, want wie weet zou het er anders niet meer van komen.

Uitzondering

Maar helaas. Ook al hadden we zaterdag tot in de nacht doorgewerkt, het karwei kwam niet af. De zondag zou er dan maar aan moeten geloven. Bij wijze van uitzondering. En de column tikken zou er ook nog ergens tussendoor gepropt moeten worden, want dat is toch eigenlijk niet ‘echt’ werk. En zo zou alles goed komen.

Niet dus. Na de kerk kregen mijn man en ik gelijk ruzie, gefaciliteerd door de druk die we allebei ervoeren om alles af te krijgen. “Dan laten we die kamer toch lekker zitten!” “Nou, prima!” werd er in het heetst van de strijd geconcludeerd. Nadat we het goed hadden gemaakt, was het eigenlijk helemaal geen slechte conclusie.

We zijn gaan doen wat we ons in eerste instantie al hadden moeten voornemen: rusten. En wat denkt u? Vanuit die rust gingen we vanuit onszelf hier en daar een klusje doen voor de slaapkamer en uiteindelijk sliepen we die avond alsnog voor het eerst in onze nieuwe kamer. En mijn column? Daarvoor had ik gelijk een toponderwerp.

Annemarie van Diepen-Scheerboom

Lees meer

Annemarie van Diepen-Scheerboom is katholiek. Daarnaast is ze ook nog echtgenote, heeft ze vier kleine kinderen en is ze actief in haar kerk. Ze werkt als coach (zie coachemarie.nl) en schrijft columns voor de Bezieling. Ook richt ze zich als kerkcoach op veranderwensen op het kerkelijk vlak.
Annemarie studeerde biologie (Master of Science) en was een tijdlang werkzaam als biologiedocente in het middelbaar onderwijs. Gaande weg merkte ze dat persoonlijke ontwikkeling haar toch meer trok dan ontwikkelingen in de biologie op de middelbare school, wat leidde tot haar carrièreswitch.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Het water komt

Het water komt
Het water komt weer
De tanks komen
De tanks komen weer
De bommen vallen al
Steden worden vernietigd
Mensen in massagraven
Het wordt warmer
De asielzoekers komen
Er hangt dreiging in de lucht
De vacantie vluchten nemen toe
Binnenvaartschippers stoten te veel gassen uit
“God wil niet dat je liegt”
“’Ik ben streng voor mezelf en voor jou”’
Ik hoor het achter me in de bus.
Ik bid voor Oekraine
Voor al die mensen voor wie het water komt.
Al weet ik niet of het helpt.

Marinus van den Berg

(Meer Gedichten & Gebeden)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

cross