Steun ons

Zomerslaap

7 augustus 2017
2 minuten
<p align=right>Foto Katerinaknizakova</p>

Foto Katerinaknizakova

In de zomer lijkt de tijd even stil te staan. Het blijft alsmaar lang licht, alles blijft groen. Maar toch gebeurt er wel iets, bijna ongemerkt. Fruit bijvoorbeeld wordt vol rijp en zoet. Ook voor mensen is de zomer een prima tijd om je over te geven aan een innerlijk rijpingsproces, betoogt Lisette Thooft.

Door Lisette Thooft

“Hij geeft het zijn beminde in de slaap” staat in psalm 127; het is een gezegde geworden voor als iemand iets krijgt zonder dat hij daarvoor veel moeite heeft gedaan. Maar als je de psalm leest, zie je dat de boodschap eerder is: niets zal je lukken, als God niet meewerkt. En de rijkdom van je huis, je kinderen, krijg je sowieso van God.

Dat je in de slaap iets krijgt zonder dat je ervoor hebt moeten zwoegen, ja, dat is natuurlijk zo. Hoe vaak zeggen we niet dat we ergens een nachtje over willen slapen? Na dat nachtje zien we de zaak helderder. Hij geeft ons, zijn beminden, niet alleen nieuwe kracht en vitaliteit in de slaap maar ook nieuwe inzichten en inspiratie.

Vakantie

Nu las ik in Antroposofie Magazine (nummer 6, juni 2017) een bijzonder verhaal van Tineke Croese. Ik ken haar onder andere van de nieuwsbrieven die ze regelmatig rondstuurt met aanbiedingen van filosofische en spirituele tweedehandsboeken, het is zeer de moeite waard je op die nieuwsbrief te abonneren, alleen al vanwege haar inleidende stukjes tekst, want die zijn opvallend erudiet en wijs.

In AM schrijft ze een stuk over de zomervakantie. Vroeger was je in de zomertijd weliswaar vrij van school, want de scholen gingen dicht, maar dat was om iedereen hard op het land te laten werken. Technologie en welvaart hebben ervoor gezorgd dat de meesten van ons in de zomer ook vakantie kunnen houden, en even niet werken.

“Het is in de zomer gemakkelijker dan in andere seizoenen om je los te maken van dagelijkse beslommeringen”, schrijft Croese. Vervolgens beschrijft ze hoe de natuur na eind juni als het ware een tijd lijkt stil te staan: het blijft alsmaar lang licht, alles blijft groen. Maar er gebeurt wel iets, bijna ongemerkt – vruchten veranderen van groen en zuur in rood of geel of paars; ze worden vol en rijp en zoet.

Rijpingsproces

De zomer is ook voor mensen, stelt ze, een innerlijk rijpingsproces. Vakantie is een soort in slaap vallen, doordat je uit je gebruikelijke sfeer stapt en je openstelt voor andersoortige ervaringen en nieuwe ontmoetingen, net als in een droom. Ook uit die zomerslaap worden we verfrist en geïnspireerd wakker. Bij kinderen kun je het nog het best zien: die zijn na een zomervakantie vaak een stuk groter en wijzer geworden. Maar ook wij volwassenen kunnen in september met nieuwe kracht vooruit.

Een prachtig stuk, u zou het even in zijn geheel moeten lezen, een los exemplaar is waarschijnlijk nog wel te koop via www.antroposofiemagazine.nl.

Het maakt dat ik met andere ogen naar de zomer kijk. En dat ik me heilig voorneem om mijn werk zoveel mogelijk los te laten. Hopelijk geeft God het mij ook in mijn zomerslaap.

 

mwThooft_0055 >>Lees ook andere artikelen van Lisette Thooft

 

Lisette Thooft

Lees meer

Lisette Thooft is rebalancer en auteur. Zij publiceerde meer dan twintig boeken over spiritualiteit, liefde en relaties. In 2022 verscheen: De hemel in je handen, over toegang krijgen tot het onderbewuste. Lisette was ruim zes jaar redacteur van Volzin en is thans vooral werkzaam als rebalancer. Lisette is columnist van de Bezieling.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross