Steun ons

Zijn is best te doen

2 januari 2023
2 minuten

In een wereld en tijd waarin de mensheid zo overheersend aanwezig is, dat zij aan haar succes ten onder dreigt te gaan, probeert Paulien van Bohemen een stapje terug te doen en te luisteren naar het geheim der dingen zelf. Wat hebben zij óns te vertellen? Deze keer: de winter. "Hoe moet ik een kaal gewaaide boom door de komende maanden heen loodsen?"

Door Paulien van Bohemen

Ja, ik ben er weer: de winter. Koning Winter, zoals ik ook wel heet. Ik ben geen strenge vorst, haha! Sorry, ik doe een beetje flauw, dat is mijn onzekerheid. Ik heb de komende maanden de leiding, maar wat heb ik in godsnaam te geven, behalve kilte en kaalte? Hoe moet ik een kaal gewaaide boom door de komende maanden heen loodsen?

In de andere jaargetijden moet een boom flink aan de bak. In de lente strekt een boom zich uit; hoger dan het jaar daarvoor. Hij maakt aan de lopende band duizenden blaadjes, steekt ze in de mooiste tinten groen en biedt ook nog eens onderdak aan nestelende vogels. In de zomer is een boom constant in de weer met het voeden van z’n blad. Dan de herfst. Het najaar dwingt een boom tot loslaten. Loslaten is een werkwoord. Loslaten duurt een herfst lang. Blaadje voor blaadje. Dansen met de wind.

Nou, en nu ben ik aan zet. Wat kan ik voor klus verzinnen voor een werkloze boom in winterstand? Welk werkwoord heb ik ‘m te geven om de tijd tot 21 maart een beetje fatsoenlijk door te komen? Zich vervelen. Nee, klinkt zo negatief. Afwachten. Dat klinkt een beetje droevig en wanhopig. Euhm…Zijn? Verrek, die is eigenlijk best heel goed! Zijn moet het worden. Zijn lijkt makkelijk, maar is nog niet zo eenvoudig. Doen is fijn, doen is een houvast. Zijn zonder iets te kunnen of te moeten, dát is pas een klus. Zomaar zijn zonder vooruitgang, zonder achteruitgang. Ja, misschien is zijn wat een boom te ‘doen’ staat deze tijd. Zijn in kale kwetsbaarheid. Daar is ie wel even zoet mee, denk ik. Spannend, maar het komt goed. Zijn is best te doen.

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.
Elisabeth Bax Domon, 248 blz., € 24,90
Pete Greig KokBoekencentrum, 284 blz., € 19.99.
Herman De Dijn Halewijn, 248 blz., € 22,50.
Tomáš Halík, KokBoekencentrum, 320 blz., € 27,99.
cross