Steun ons

Zegen

30 januari 2019
2 minuten

"En ineens sta ik in de schoenen van Efraïm en Manasse. Hun grootvader, aartsvader Jakob, roept hen vlak voor zijn dood bij zich. Hij kust hen, omhelst hen en geeft hen de zegen." Soms raken tijd en eeuwigheid elkaar even, ondervindt Marga Haas in haar werk als geestelijk verzorger.

Door Marga Haas

Bij Gen. 48,10 en 20

In het hospice waar ik als geestelijk verzorger werk, is een oude dame opgenomen. Ik ga voor een eerste en waarschijnlijk laatste bezoek naar haar toe. Ik weet dat ze lid is van de kerk, dus als ze te moe blijkt om een gesprek te voeren, lees ik een psalm, bid met haar en geef ik haar de zegen. Op momenten als deze raken tijd en eeuwigheid elkaar even. We voelen het allebei en we zijn allebei onder de indruk. Als ik afscheid wil nemen, pakt ze mijn hand. "Wilt u mijn begrafenis doen?" Ze overvalt me, maar als blijkt dat haar eigen predikant om verschillende redenen geen optie is, stem ik toe. Ik ga weer zitten en we spreken zo goed en zo kwaad als het gaat over de dienst, over haar geloofsleven en haar weg met God. Na een paar minuten is ze op. Ik leg pen en papier weg. Voor de rest vertrouw ik op wat de familie mij later zal vertellen.

Ik sta bij haar bed om afscheid te nemen – nu echt. Ze straalt. "Dank u wel", brengt ze uit en ze spreidt haar armen. Nu kan ik kiezen. Ofwel ik luister naar mijn verstand ('Altijd afstand houden!') of naar dat wat ongetwijfeld geschreven staat in handboeken pastoraat (‘Beperk fysiek contact tot het hoogst noodzakelijke!’). Ofwel ik ga op haar uitnodiging in. Spontaan kies ik voor het laatste en ik ben dankbaar dat ik dat heb gedaan. Anders had ik mezelf en haar een prachtig moment ontzegd. Want er volgt een omhelzing met een kus. "Je zult het goed doen", fluistert ze. En ineens sta ik in de schoenen van Efraïm en Manasse. Hun grootvader, aartsvader Jakob, roept hen vlak voor zijn dood bij zich. Hij kust hen, omhelst hen en geeft hen de zegen.

Ja, ze zegent mij. In het contact met deze vrouw ben ik pastor geweest – ik heb haar de zegen gegeven, opdat zij zich gedragen weet, ook bij de laatste stappen van haar levensweg. Maar na ons korte gesprek draait zij de rollen om en ontvang ik de zegen van haar. Rijk verlaat ik haar kamer.

--------------

Marga Haas publiceert elke twee weken een korte overweging bij een bijbeltekst op haar blog ‘Parelduiken in de bijbel’. Zie: www.margahaas.nl

 

Lezing over ‘Parelduiken’

Op 23 februari geeft Marga Haas een lezing over haar bronnen van inspiratie voor ‘Parelduiken in de bijbel’: de middeleeuwse mysticus Meester Eckhart, de woestijnvaders en meer.
Locatie: Abdij van Berne, Abdijstraat 49, 5473 AD Heeswijk-Dinther
Tijd: 14.30 uur
Toegang: € 15,- incl. consumptie
Opgave: activiteiten@bernemedia.com
Meer info: https://www.berneboek.com/inspiratiemiddag-met-marga-haas/

Marga Haas

Lees meer

Marga Haas (1972) is werkzaam als geestelijk verzorger in een hospice, geeft retraites in Dominicanenklooster Huissen, schrijft een tweewekelijkse blog (zie www.margahaas.nl) en zorgt voor man en twee kinderen. In alle werkzaamheden probeert zij de stilte en de eenheid te bewaren en de geestelijke weg te gaan. Een weg van vallen en opstaan! Op de Bezieling publiceert zij elke maand een korte overweging bij een bijbeltekst. Motto: ‘Silence is the language of God. All else is poor translation.’ (Rumi)

Meer van deze auteur

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van deze auteur

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross