Steun ons

Paulien van Bohemen is geestelijk verzorger in een verpleeghuis. Ze tekent scènes op uit het dagelijks leven aldaar. "Ik denk, dat ik te vondeling ben gelegd."

Door Paulien van Bohemen

“Ik weet niet waar ik vandaan kom. En vraag me al helemaal niet waar ik nu ben.” Ze zit op haar rollator, naast de nooduitgang van de afdeling. Met haar rechtervoet beweegt ze zichzelf steeds kleine beetjes voor- en achteruit. “Het is hier in ieder geval droog en warm. Zou dit een opvanghuis zijn? Ik voel me net een zwerver. Ik heb vreselijke honger, ik moet iets te eten schooien, anders ga ik dood.” Ze wrijft over haar buik.

“Zuster, weet u toevallig iets over mij? Ik kom denk ik ergens uit Nederland. Maar uit welke plaats precies? Geen idee. Heb ik trouwens familie? Volgens mij heb ik niemand. Ik denk, dat ik te vondeling ben gelegd.” Ze kijkt verschrikt. “Welke ouder doet nou zoiets? Heb ik eigenlijk broers of zussen? Of hebben mijn vader en moeder die ook weggedaan? Dat denk ik, ja. Ik voel me zo verweesd.” Peinzend wrijft ze nogmaals over haar buik.

“Ik stik van de honger, gaat u mee iets te eten zoeken?” Ze staat op, draait zich om, pakt haar rollator vast en steekt haar neus in de lucht. “Ah, ik ruik iets eetbaars, we moeten die kant op,” wijst ze en zet koers richting de keuken. Daar aangekomen ziet ze op het aanrecht een bord met versgebakken appelflappen. Ze glimlacht, pakt een flap en neemt een grote hap. “Zalig, zalig,” zegt ze smakkend. Aan haar mondhoeken kleven stukjes bladerdeeg. Binnen mum van tijd heeft ze de appelflap op.

“Ik denk steeds vaker, dat ik zelfs nooit geboren ben,” zegt ze terwijl ze met haar tong langs haar lippen gaat. “Maar deze appelflap doet me even helemaal vergeten, dat ik eigenlijk niet besta.”

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Aardbeving in Syrië en Turkije

Zijn  Uw Handen groot genoeg
Groot genoeg
om ze allemaal op te vangen
al die mensen in hun slaap overvallen
hun huizen als kaartendozen ineengestort
ontelbaren nog door de dood getroffen

Zijn onze handen groot genoeg
Voldoende open en bereid
Om ze allemaal te helpen
Onder het puin vandaan
Gewond of overleden
Al die onbekende mensen

Onze vraag is  onze smeekbede
Een bede van ontreddering
Een  appel om ontferming
Dat we doen wat we kunnen doen
Dat we hen niet aan hun lot overlaten
In deze bevende wereld.

Marinus van den Berg,
6 februari 2023

(Meer Gedichten & Gebeden)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

cross