Als je alleen maar de dingen doet die je voor de voeten komen, loop je het gevaar aan de belangrijke dingen in je leven voorbij te gaan. Doe daarom als Annemarie Diepen-Scheerboom en haar man David: pak een stapel tijdschriften en maak een creatieve levensplanning. Nee, het leven is niet maakbaar, dat beseffen ze best. Levensplanning vraagt om flexibiliteit. Uiteindelijk gaat het erom gehoor te geven aan dat wat je diep van binnen weet dat juist en goed is.

Door Annemarie van Diepen-Scheerboom

Mijn man David en ik hebben in onze vakantie een creatieve levensplanning gemaakt. Dit houdt in dat we een enorme berg tijdschriften verzamelden en hier de plaatjes en woorden uit knipten die ons aanspraken. Deze legden we vervolgens geordend bij elkaar en voilà, je hebt een prachtige collage van wat je samen belangrijk vindt. Dit jaar hebben we veel nadruk willen leggen op meer bezig zijn met de natuur. Een verlengde daarvan is om natuurelementen in ons huis op te nemen. Nu komt het goed uit dat we per 1 augustus een nieuw huisje gaan betrekken, dus kunnen we dit doel gelijk integreren in ons nieuwe huis. Zouden we hier niet al over hebben nagedacht, dan zou ons nieuwe huisje ongetwijfeld niet zo goed bij ons passen als zou kunnen. Hetzelfde geldt voor de invulling van je leven. Denk je niet na over wat jouw prioriteiten zijn, dan kun je je wel eens teveel laten leiden door de dingen die op je pad komen en je vervolgens geleefd voelen.

Niet productief

Als we het hebben over dingen die op ons pad komen, dan raken we vaak niet uitgepraat. De één heeft gevraagd om zùs voor hem te doen, voor je werk moet je zó doen, etc. Door telkens op alle verzoeken in te gaan, kan je verzadigd raken op de korte termijn. Je hebt dan even je buur of je baas blij gemaakt, maar bent vervolgens niet toegekomen aan ‘het andere’. Een van de valkuilen van David en mij is om op een avondje met z’n tweetjes, gezellig op de bank voor een film te kruipen. Op dat moment vind je het leuk, maar als je zulke dingen maar vaak genoeg blijft doen, bekruipt je het gevoel dat je te lang niet productief meer bent geweest.

De dikke Van Dale zegt dat ‘productief’ ook wel ‘veel voortbrengend’ of ‘vruchtbaar’ betekent. Maar wat moet je dan voortbrengen? Ik denk dat hiermee bedoeld wordt dat er iets positiefs geleverd wordt. Wat dit positieve voor jou inhoudt, daar kom je dus achter door het opstellen van jouw eigen doelen. Als je mij tien jaar geleden zou hebben gevraagd hoe mijn relatie met mijn toekomstige man eruit zou zijn, dan zou ik niet gezegd hebben dat deze gekenmerkt wordt door films kijken. Ook heb je vast een groots en geweldig plan voor ogen waarvan je denkt dat dat misschien wel onbereikbaar is. Als je je laat afleiden door alles wat op je pad verschijnt, dan kun je die droom wel helemaal op je buik schrijven.

Bestemming

Ik denk dat een focuspunt heel belangrijk is. Net hield ik ‘even’ pauze en kroop ik achter Facebook. Voor ik het wist was ik weer een uur verder. Zonder je bestemming in je achterhoofd te houden dwaal je veel sneller af. Ik denk namelijk: hoe ver weg je droom ook lijkt, op dit moment ben je er al naartoe aan het werken. Of juist ervan af als je niet uitkijkt. Zo wilde ik voor vandaag een aantal taken af hebben. Gaat dat nou wel lukken met een uurtje minder? Dat klinkt misschien alsof je continu productief moet zijn en serieus naar je doel moet werken, zonder af en toe een uitspatting. Het gaat natuurlijk om de juiste balans. Door keuzes te maken die je naar je doel leiden voel je jezelf nuttig en betekenisvol. En door af en toe voor dingen te kiezen die je niet zozeer van je doel afbrengen maar er ook niet naartoe werken, zorg je ervoor dat je ook ‘gewoon’ leuke dingen kunt doen en niet vastroest of in een tunnelvisie belandt.

Flexibiliteit is trouwens een erg belangrijke eigenschap bij het toepassen van creatieve levensplanning. Hoewel je letterlijk je leven plant, moet je ook onthouden dat het leven niet maakbaar is. Dit houdt in dat je je doelen geregeld moet evalueren waarbij je je afvraagt of ze nog relevant zijn of aangepast moeten worden. Je past je aan waar dat nodig is. Maar je laat je niet zomaar leiden door de omstandigheden. Er zijn van die dingen die je zelf heel erg leuk lijken om te doen, maar waarvan je van binnen weet dat het toch niet de juiste koers voor je is. Het is belangrijk die verschillen op te merken. Wil je dat Gods wil of die van jou geschiede?

Zeg tegen sommige dingen 'nee'

Het resultaat van de creatieve levensplanning is dat je doet wat je écht wilt doen. In de vorige alinea klonk dat misschien als een brute onderwerping aan God, waarbij je zelf niet aan je trekken komt. Het is dan belangrijk om te onthouden dat God alleen maar voor je wil wat jou het meest gelukkig maakt. Stel dus je eigen doelen op en zeg tegen sommige dingen ‘nee’. Dat is wel zo sociaal, want zo geef je wat ruimte aan mensen wiens roeping het is die taken juist wel uit te voeren.

 

 mw Annemarie >> Lees ook andere artikelen van Annemarie Scheerboom

Maak meer verhalen mogelijk met een donatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.