Steun ons

Wat ik geleerd heb in mijn lange lange leven

12 mei 2023
3 minuten

Lisette Thooft werd onlangs zeventig. Welke lessen heeft zij geleerd in haar leven tot nu toe?

Door Lisette Thooft

Op 8 mei werd ik zeventig, en daar vind ik iets van.

Tjonge-jonge-jonge wat een oceaan van tijd heb ik al geleefd: zeventig jaar is 25.556 dagen, 613.334 uren, 36.800.640 minuten. Bijna zevenendertig miljoen minuten, en dat terwijl één minuut al zo lang kan duren.

Dit is niet meer middelbaar, maar oud. Niet dat ik met pensioen ga, hoor, ik moet er niet aan denken. Maar ik doe nog maar drie Rebalancing-sessies op een dag, hoogstens vier dagen in de week. (Vandaar ook dat mijn agenda vol zit tot diep in oktober.)

En niet dat ik het erg vind, integendeel. Oud zijn is heerlijk. Ik mag tegenwoordig eigenlijk alles van mezelf. In slaap vallen voor mijn laptop bij een saai webinar. In tranen voor de televisie zitten als iets me raakt. En daar een selfie van maken.

Lekker rimpels krijgen en er niet mee zitten. Onhandig zijn, fouten maken zonder me te schamen. Alleen nog maar goede wijn drinken, biologisch, geen goedkope rommel. Zoveel mogelijk gifvrij shoppen, en niet omdat ik zo nodig honderd moet worden. Maar omdat de nieuwe wereld die ik in mijn hart al koester, gifvrij zal zijn. Of ik dat zelf nog meemaak… geen idee.

Honderd

Honderd worden? Bewaar me. Mijn moeder werd zevenenzestig, mijn zus negenenzestig, mijn grootmoeder aan moederskant stierf op haar tweeënveertigste in een jappenkamp, háár moeder werd maar tweeënzestig. Alleen mijn omaatje van vaderskant is drieënnegentig geworden. Dat wil ik liever niet.

Ik heb er niet zoveel over te zeggen natuurlijk, maar met een jaar of drieëntachtig, vierentachtig zou het toch zo’n beetje gepiept kunnen zijn, dit leven. Dan heeft een mens gemiddeld wel de top bereikt, weten we uit geluksonderzoek. Wist je dat we gemiddeld steeds gelukkiger worden, vanaf pakweg ons vijftigste? Tot een jaar of vierentachtig stijgt de lijn. Daarna geven we over het algemeen ons leven weer een lager cijfer, omdat we kwaaltjes krijgen, met onze gezondheid beginnen te kwakkelen. Vind ik geen probleem.

Doe mij maar een fatale portie covid ’36, tegen die tijd. Mag ook iets anders zijn, vrijwel alle doodsoorzaken zijn acceptabel, ik ben niet van plan om moeilijk te doen. Volgens de beroemde Zwitserse psychiater Carl Gustav Jung is de dood niet het eind, maar het doel van het leven.

Het belangrijkste

Naarmate ik mijn doel nader, word ik steeds gelukkiger. Waardoor? Misschien omdat ik begin te begrijpen waar het om gaat?

Dit is het belangrijkste dat ik heb geleerd:
Hoe beter je ergens naar kijkt, des te meer ga je ervan houden.

Tout savoir c’est tout pardonner zeggen de Fransen: alles weten is alles vergeven. Ongezien maakt onbemind en aandacht daarentegen creëert liefde. Dat geldt voor je familie, de andere lastpakken in je leven, je lichaam, je problemen, jezelf, alles.
Aandacht geeft ruimte, aandacht geneest. Geen kritische aandacht natuurlijk, maar echte, open aandacht, zonder oordeel.

Hoe meer oprechte, vriendelijke aandacht ik aan mezelf geef, des te liever word ik voor mezelf. En hoe meer lichaamsbewustzijn ik ontwikkel, des te makkelijker ik mijn lijf kan vergeven dat het doet wat het moet doen: stromen, veranderen, blinken en verzinken.
Want tja, zo gaat het nou eenmaal hier op Aarde; het is één groot festijn van sterven en geboren worden.

Helemaal oké

Daarom is het ook helemaal oké als er hier of daar iets begint te haperen in mijn lijf. Zachtjesaan wordt het eind in gang gezet, zeg maar. Het lijkt me nog een hele klus.

Dus be my guest krachten van het verval, kom maar op entropie, laat me maar vast een beetje afglijden naar die maximale ontspanning, die optimale vrijheid, die ultieme liefde van het doel. Ik beloof dat ik mijn best zal doen om mee te werken.

Lisette Thooft

Lees meer

Lisette Thooft is rebalancer en auteur. Zij publiceerde meer dan twintig boeken over spiritualiteit, liefde en relaties. In 2022 verscheen: De hemel in je handen, over toegang krijgen tot het onderbewuste. Lisette was ruim zes jaar redacteur van Volzin en is thans vooral werkzaam als rebalancer. Lisette is columnist van de Bezieling.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross