Steun ons

Wat ging er mis met de mensheid?

27 maart 2020
3 minuten

Gaat de mensheid gebukt onder een erfzonde? In het christelijke denken is dat een diepgeworteld idee. Het christelijk spirituele handboek 'Een cursus in wonderen' geeft daar echter een geheel eigen draai aan. Ja er is wel degelijk wat mis gegaan: wij zijn vergeten dat we evenbeeld van God zijn en dus van liefde en licht. Kunnen we deze oervergissing aan onszelf en anderen vergeven?

Door Marlon Wong-Sioe

Misschien heb je het ook wel eens ervaren. Het vage gevoel dat er ergens echt wat mis is gegaan. En dat hierdoor je leven niet zo mooi is als het zou kunnen zijn. Hoe verklaren we dit? Er zijn vele theorieën die trachten hierop een antwoord te geven. Zo kun je de verklaring zoeken in het psychologische en in sociale factoren. Of je kunt denken aan biologische en ecologische oorzaken. Sommigen zullen het antwoord op deze vraag zoeken in religie. Het christendom kent het idee van de erfzonde. Het is het idee dat we allemaal met zonde zijn geboren en dat dit nou eenmaal zijn stempel drukt op ons alledaagse leven. Veel is er niet aan te doen, wordt vaak geloofd.

Wonderen

Ook het spirituele handboek Een cursus in wonderen erkent de ervaring dat er ergens wat mis is gegaan. Wanneer is er ergens wat mis gegaan? Als we geen wonderen ervaren, zegt de cursus.  Maar wat zijn wonderen? Het handboek verstaat onder wonderen natuurlijke uitingen van liefde. Als we deze niet ervaren, dan is er volgens de cursus dus ergens wat misgegaan. Wat ging er mis?

De cursus die een christelijke terminologie hanteert onderwijst geen erfzonde in de zin dat er iets mis is waar wij niks meer aan kunnen doen. Laten we niet doen of de samenleving met al haar mankementen nou eenmaal is zoals ze is en dat daar niets meer aan te veranderen is. Dat is een variatie op het erfzonde-idee. De cursus stelt dat elke zonde slechts een vergissing betreft. Volgens de cursus hebben we ons wel degelijk vergist. We vergissen ons als we denken dat we iets anders zijn dan het evenbeeld van God die volgens de Bijbel liefde en licht is (1 Johannes 4,16 en 1 Johannes 1,5 en 6). Dit is volgens Een cursus in wonderen als het ware de oervergissing. Het is het begin van afgoderij.

Vergeving

Hoe wordt de oervergissing gecorrigeerd? Dat is volgens de cursus absoluut geen kwestie van straf maar een kwestie van vergeving. Het is een kwestie van leren voorbij te kijken aan de fouten van jezelf en anderen, om vervolgens toe te staan dat die fouten oplossen in de liefde die erachter verscholen ligt. Het gaat erom, volgens de cursus, dat we toestaan dat we bezield worden.

Het is het openstaan voor Genade – voor wonderen – en bereid zijn om liefdevol te leven. We zijn bereid over te geven aan God wat de liefde in ons blokkeert. We uiten onze liefde meer en meer. In de woorden van de cursus worden we een ‘wonderwerker’. Het is geen kwestie van grootsheidswaan maar van bereidheid om te vergeven. Jezus zegt in de Bijbel ook: “Wie in Mij gelooft, zal de werken die Ik doe, ook doen, en hij zal grotere doen dan deze, want Ik ga heen naar Mijn Vader” (Johannes 14,12). De term ‘wonderwerker’ doet me denken aan een nummer van Joss Stone…haha: “Ooohoo, you are a miracle worker”!

Hoop

Wat ik zo mooi vind, is dat de cursus hoop geeft. Allereerst worden alle oppervlakkige onzinnigheden van de wereld waarin we leven erkend. Vervolgens wordt er hoop geboden dat het beter kan.

Het wonder is een verschuiving van waarnemen met angst naar waarnemen met een liefdevolle blik. Dit zal resulteren in een wereld waarin mensen, dieren en de natuur in harmonie met elkaar leven. Dit is denk ik de komst van het koninkrijk waar Jezus over sprak. Het koninkrijk is er al – zoals de Bijbel stelt in ons hart (Lukas 17,21) – maar het zal weerspiegeld worden in de wereld. We ervaren dan een hemel op aarde. Ja dit is geloof ik echt mogelijk. We kunnen gezamenlijk werken aan deze betere wereld!

----------------------------

Marlon Wong-Sioe is van jongs af aan al geïnteresseerd in spiritualiteit. Na het vwo studeerde hij hbo-Theologie. Marlon is schrijver van ‘Een Spirituele Samenleving: een gids om mens-, dier- en milieuvriendelijk samen te leven’. Op een creatieve wijze zet hij zich graag in om de wereld tot een mooiere plaats te maken voor iedereen! www.marlonwongsioe.com

Marlon vervangt de column van Annemarie van Diepen-Scheerboom, die met zwangerschapsverlof is.

Bron: Foundation for Inner Peace

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross