Steun ons

'Waar blijft de kerk' - Inleidende filmpjes door Erik Borgman

Een positieve impuls tegen de negativiteit.  Zo presenteert Erik Borgman zijn nieuwste boek 'Waar blijft de kerk'. Hoewel de ondertitel spreekt over opbouw, is Borgmans centrale boodschap: heb oog voor wat wij ontvangen. "We moeten ons laten omvormen door het rijk van God, dat nabij is." In zeven filmpjes leidt de auteur elk hoofdstuk kort in.

De rooms-katholieke kerk lijkt bezig aan een spectaculair proces van afbraak en verdamping. Hoe moet je daar als betrokken gelovige mee omgaan? In zijn nieuwste boek 'Waar blijft de kerk' laat Erik Borgman, hoogleraar Publieke Theologie, zijn gedachten gaan over het vormgeven van een kerk in de overgang naar een nieuw tijdperk dat niemand nog kent. Proberen vast te houden aan wat was, is geen optie. "We moeten ons laten omvormen door het rijk van God, dat nabij is", stelt hij. Over hoe dat zou kunnen? In de optiek van Borgman vormt de eucharistie de grondslag, de Bijbel de lichtbron, de weg de leidraad en het gebed het voedsel. Eén ding is zeker: we kunnen niet ophouden kerk te zijn. Zijn boek wil een positieve impuls tegenover de negativiteit bieden.

Ter introductie presenteert uitgeverij Adveniat zeven filmpjes waarin de auteur elk hoofdstuk kort inleidt.

Prof. dr. Erik Borgman, hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg en gasthoogleraar aan het Doopsgezind Seminarie, geldt als een van de meest invloedrijke katholieke theologen van dit moment. Hij is columnist voor de Bezieling.

Erik Borgman, Waar blijft de kerk. Gedachten over opbouw in tijden van afbraak, Adveniat, 160 blz., € 19,50.

 

 

Theo van de Kerkhof

Lees meer

Theo van de Kerkhof (1958, Roermond) is zelfstandig theoloog en journalist. Sinds 1989 is hij werkzaam in de voorlichting en religiejournalistiek. Hij was voorlichter aan de Theologische Faculteit Tilburg en eindredacteur bij Volzin. Sinds 2013 is hij freelancer. Theo is vader van twee zoons. Religie met een filosofische inslag heeft zijn warme interesse. Hij bekijkt zaken graag ook eens van een andere kant, bijvoorbeeld een boeddhistische, en voelt zich daar christelijk heel wel bij. Theo is eindredacteur van de Bezieling en behartigt de dagelijkse gang van zaken. Motto: “Het is zoals het is. En van daaruit zien we wel weer verder.”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross