Steun ons

Voor de zekerheid

25 mei 2020
2 minuten

Paulien van Bohemen is geestelijk verzorger in een verpleeghuis. Ze tekent scènes op uit het dagelijks leven aldaar. "Eerlijk is eerlijk, heel dat geloof is toch gewoon een zoethoudertje?"

Door Paulien van Bohemen

 “Ik weet, dat de kapper weer open is, maar ik wil graag met lang haar in mijn kist.” Ze staat voor de spiegel in haar badkamer. Met trage bewegingen haalt ze een kam door haar witte, steile haren. “En aangezien niemand weet wanneer het einde komt, ga ik vanaf nu nooit meer naar de kapper.” Terwijl ze zichzelf in de spiegel blijft aankijken, draait ze haar hoofd een beetje naar links. Ze knikt goedkeurend en gaat verder met kammen.

“Zeg, jij bent hier pastor, toch? Ik hoorde je van de week Marialiedjes zingen in de huiskamer. Ongelooflijk, dat iedereen die zó meezingt. Ik ken ze trouwens ook allemaal, hoor. Maar het spijt me; mij zul je nooit in jouw kerkmisje zien. Vroeger moest ik te vaak verplicht naar de kerk. Nuchtere maag en wel. Wij hadden een hele strenge pastoor. Als je op weg naar de mis een druppel regenwater op je tong had opgevangen, mocht je al niet meer ter communie. En dan die oersaaie preken van hem.” Ze laat haar kam zakken en schudt haar hoofd. “God, en al die wonderverhalen over blinden die weer gaan zien en zo. Ik weet het niet. In die tijd hadden de mensen meer fantasie dan nu, denk ik.”

Ze legt de kam op de wasbak en draait zich om. “Weet u, pastor, ik wil u niet beledigen, want u doet het aardig, dat zingen en bidden met de oudjes hier. Maar eerlijk is eerlijk, heel dat geloof is toch gewoon een zoethoudertje? Dat God ons ziet in onze diepste nood en dat er leven is na de dood? Het is werkelijk ondenkbaar, dat ik straks met mijn lange haren aan een of andere hemelpoort sta. Dat bestáát niet!” Ze trekt een wenkbrauw op. “En bovendien: de kans is groot, dat ik bij de hemel word weggestuurd. Ik ben niet altijd even braaf geweest in mijn huwelijk.” Ze slaat een hand voor haar mond en draait zich om naar de spiegel. “Dat had ik niet moeten zeggen,” zegt ze met lichte paniek in haar stem.

Ze pakt een blauw haarspeldje van het plankje boven de wasbak en schuift dat in haar haar. Ze bekijkt haar spiegelbeeld, maakt het speldje los, steekt het opnieuw in haar haar en bestudeert zichzelf nogmaals. “Pastor, u gelooft wél echt, toch?” vraagt ze via de spiegel. “Wilt u volgende week in uw misje een weesgegroetje voor mij bidden? Gewoon, voor de zekerheid?”

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Het water komt

Het water komt
Het water komt weer
De tanks komen
De tanks komen weer
De bommen vallen al
Steden worden vernietigd
Mensen in massagraven
Het wordt warmer
De asielzoekers komen
Er hangt dreiging in de lucht
De vacantie vluchten nemen toe
Binnenvaartschippers stoten te veel gassen uit
“God wil niet dat je liegt”
“’Ik ben streng voor mezelf en voor jou”’
Ik hoor het achter me in de bus.
Ik bid voor Oekraine
Voor al die mensen voor wie het water komt.
Al weet ik niet of het helpt.

Marinus van den Berg

(Meer Gedichten & Gebeden)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

cross