Steun ons

Voor de zekerheid

25 mei 2020
2 minuten

Paulien van Bohemen is geestelijk verzorger in een verpleeghuis. Ze tekent scènes op uit het dagelijks leven aldaar. "Eerlijk is eerlijk, heel dat geloof is toch gewoon een zoethoudertje?"

Door Paulien van Bohemen

 “Ik weet, dat de kapper weer open is, maar ik wil graag met lang haar in mijn kist.” Ze staat voor de spiegel in haar badkamer. Met trage bewegingen haalt ze een kam door haar witte, steile haren. “En aangezien niemand weet wanneer het einde komt, ga ik vanaf nu nooit meer naar de kapper.” Terwijl ze zichzelf in de spiegel blijft aankijken, draait ze haar hoofd een beetje naar links. Ze knikt goedkeurend en gaat verder met kammen.

“Zeg, jij bent hier pastor, toch? Ik hoorde je van de week Marialiedjes zingen in de huiskamer. Ongelooflijk, dat iedereen die zó meezingt. Ik ken ze trouwens ook allemaal, hoor. Maar het spijt me; mij zul je nooit in jouw kerkmisje zien. Vroeger moest ik te vaak verplicht naar de kerk. Nuchtere maag en wel. Wij hadden een hele strenge pastoor. Als je op weg naar de mis een druppel regenwater op je tong had opgevangen, mocht je al niet meer ter communie. En dan die oersaaie preken van hem.” Ze laat haar kam zakken en schudt haar hoofd. “God, en al die wonderverhalen over blinden die weer gaan zien en zo. Ik weet het niet. In die tijd hadden de mensen meer fantasie dan nu, denk ik.”

Ze legt de kam op de wasbak en draait zich om. “Weet u, pastor, ik wil u niet beledigen, want u doet het aardig, dat zingen en bidden met de oudjes hier. Maar eerlijk is eerlijk, heel dat geloof is toch gewoon een zoethoudertje? Dat God ons ziet in onze diepste nood en dat er leven is na de dood? Het is werkelijk ondenkbaar, dat ik straks met mijn lange haren aan een of andere hemelpoort sta. Dat bestáát niet!” Ze trekt een wenkbrauw op. “En bovendien: de kans is groot, dat ik bij de hemel word weggestuurd. Ik ben niet altijd even braaf geweest in mijn huwelijk.” Ze slaat een hand voor haar mond en draait zich om naar de spiegel. “Dat had ik niet moeten zeggen,” zegt ze met lichte paniek in haar stem.

Ze pakt een blauw haarspeldje van het plankje boven de wasbak en schuift dat in haar haar. Ze bekijkt haar spiegelbeeld, maakt het speldje los, steekt het opnieuw in haar haar en bestudeert zichzelf nogmaals. “Pastor, u gelooft wél echt, toch?” vraagt ze via de spiegel. “Wilt u volgende week in uw misje een weesgegroetje voor mij bidden? Gewoon, voor de zekerheid?”

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross