Steun ons

Voor de goede orde

15 september 2018
3 minuten

Het liefst zou Annemarie Scheerboom een wonderpil ontdekken die haar in een klap van haar verkoudheid kon genezen. Maar helaas, zo´n pil bestaat niet. Zittend op een bankje in het park viel haar een betere oplossing te binnen: omarm het feit dat er altijd wanorde zal zijn. “Want, hee, de chaos hoort erbij”.

Door Annemarie van Diepen-Scheerboom

Ja, hoor! Helaas weer een slachtoffer. Dit keer ben ik het zelf. Met een hoofd vol snot strompel ik achter de kinderwagen richting het park. Ook ik ben ten prooi gevallen aan de heersende verkoudheid. Ditmaal heb ik het zo goed te pakken dat gelijk ook al mijn energie weg is.

Mijn kindjes hebben hier helaas geen last van, dus die moet ik alsnog uitlaten in het park. Toen ik eindelijk kon neerstrijken op een bankje bleken beide bengels ineens te slapen. De ondankbaarheid! Wel leidde die plotselinge situatie van rust tot een nieuw inzicht dat weleens de oplossing kan zijn van het feit dat ík, sterke jonge vrouw in de kracht van haar leven, verkouden kon worden.

Controle

U zult wel denken dat ik op dat bankje in het park een wonderformule heb bedacht voor een nieuwe anti-verkoudheidspil. Maar mijn oplossing is in feite nog beter. Ik opende namelijk de site van de Bezieling en las het stukje ‘De wanorde omarmen’. Hieruit klonk de boodschap dat het leven niet netjes geordend is en dat we nu eenmaal niet alles onder controle kunnen houden.

Je kunt het leuk vinden, je kunt erom treuren, maar het blijft een waarheid als een koe. Denk maar aan Jezus die zei dat arme mensen er altijd zullen zijn (Matteüs 26,11). Als dit geen verwijzing naar de blijvende aanwezigheid van wanorde in ons aardse leven is, weet ik het ook niet meer. Want het leven dat God voor ons bedacht had, was eigenlijk het paradijsleven van Adam en Eva en niet een armenleven. Een pijnlijk feit.

Ik hoop dat er veel mensen van goede wil zijn die zich altijd blijven inzetten voor het creëren van orde. Maar tegelijk hoop ik dat ze daarnaast ook de vrede kunnen vinden, ondanks het feit dat het altijd dweilen met de kraan open blijft.

“Het werk is nog niet af, maar ik ben klaar.”

Ik hoor u denken: hoe gaat dit inzicht mij nou helpen om niet door verkoudheid getroffen te worden? Nou, het is heel simpel. Kunnen accepteren dat er, naast het werk dat u wél heeft kunnen verzetten, ook nog een boel chaos overblijft, geeft ruimte aan twee belangrijke basisvoorwaarden voor een goede weerstand. Dat zijn namelijk het hebben van een beperkte hoeveelheid stress en het hebben van voldoende nachtrust.

Zoals u misschien wel heeft gelezen ben ik onlangs verhuisd. Verhuizen staat ontzettend hoog aangeschreven als stressfactor. Dat heb ik geweten! Het is namelijk chaos ten top. Die dag in het park was ook om de chaos in huis een beetje te ontvluchten. Nu hoeft dat niet meer, want hee, die chaos hoort erbij. Daarnaast wilde ik vasthouden aan de zekerheid om in ieder geval de begane grond aan het eind van de dag weer netjes te hebben, waardoor ik een aantal dagen veel te laat naar bed ging vanwege ‘uiterst urgente’ huishoudelijke klusjes. Heb ik ook losgelaten dankzij dat Bezieling-artikel.

Nu, een paar dagen na het lezen van het artikel, kan ik rustig mijn eigen stukje voor de Bezieling typen ondanks dat er nog een paar klusjes in mijn nek hijgen. Zoals een monnik eens zei: “Het werk is nog niet af, maar ik ben klaar.” En dan ga ik daarna lekker naar bed, lekker ontspannen ondanks een huis vol puin, zodat ik die nare verkoudheid straks mooi de baas ben.

Annemarie van Diepen-Scheerboom

Lees meer

Annemarie van Diepen-Scheerboom is katholiek. Daarnaast is ze ook nog echtgenote, heeft ze vier kleine kinderen en is ze actief in haar kerk. Ze werkt als coach (zie coachemarie.nl) en schrijft columns voor de Bezieling. Ook richt ze zich als kerkcoach op veranderwensen op het kerkelijk vlak.
Annemarie studeerde biologie (Master of Science) en was een tijdlang werkzaam als biologiedocente in het middelbaar onderwijs. Gaande weg merkte ze dat persoonlijke ontwikkeling haar toch meer trok dan ontwikkelingen in de biologie op de middelbare school, wat leidde tot haar carrièreswitch.

Reacties

  1. Ik ga hem onthouden: Het werk is nog niet af maar ik ben klaar.
    Bedankt voor dit herkenbare, opluchting biedende verhaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

Betaalmethode
American Express
MasterCard
Visa
Ondersteunde creditcards: American Express, MasterCard, Visa
 
Geen titel(Vereist)
cross