Steun ons

Vertrouwen: de smalle brug naar de toekomst

10 mei 2021
3 minuten

"Ik zou geloof willen vervangen door vertrouwen", schrijft Marinus van den Berg over de drie 'goddelijke deugden' geloof, hoop en liefde. Want "vertrouwen in het nog onbekende lijkt de weg naar morgen". Daarop sluit een Pinkstergebed aan: 'Versoepel onze geest'. 

Door Marinus van den Berg

 

Vertrouwen

 

Vertrouwen in andersdenkenden

Vertrouwen in mensen die anders leven

Vertrouwen in mensen die niet zijn zoals ik

 

Vertrouwen in mensen uit een andere bubbel

Vertrouwen in mensen uit andere windstreken

Vertrouwen dat de ander wil leren kennen

 

Vertrouwen in een nieuwe generatie

Vertrouwen in  nieuwe ideeën

Vertrouwen dat luistert en wil leren

 

Vertrouwen dat gegeven wordt

Vertrouwen dat groeien kan

Vertrouwen dat divers van kleuren is

 

De geest van vertrouwen schept hoop

 

“Moet je besneden worden om erbij te horen?” Dat is een debat uit de tijd dat zij die heidenen (geen joden) werden genoemd, volgelingen van De Weg werden. Paulus geeft een bevrijdend antwoord en spreekt van Gods vertrouwen in de heidenen. Dat woord van Paulus (1) trof me op de vijfde mei en inspireerde me tot bovenstaande tekst. Ik keek die dag naar de toespraak van en het gesprek met Angela Merkel die Nederland dankte voor een verzoenend gebaar na de nazitijd. Het was een gebaar van nieuw vertrouwen aan een land dat zoveel dood en verderf had gebracht. Of beter gezegd: het was een vertrouwen dat het mogelijk is een discriminerende manier van kijken naar mensen los te laten, een manier van kijken en denken die mensen had uitgesloten omwille van wie ze waren, die mensen had gemaakt tot 'zij die er niet bijhoorden, tot zij die er beter niet konden zijn'. Mensen in wie men geen vertrouwen kon hebben.

Een week later las ik het boek Ik ga leven van Lale Gül. Het is een hard, grof, gepassioneerd, erudiet en wakkerschuddend boek. De schrijfster neemt de lezer mee in haar bevrijdingstocht uit een beklemmend geloof. Zij wil van harte kunnen leven wat niet hetzelfde is als er op los kunnen leven. De schrijfster wordt momenteel bedreigd. Er zijn er die haar stem niet willen horen. Er zijn er die haar stem bagatelliseren. Er is veel angst en moed in dit boek. Misschien is er wel geen vertrouwen zonder angst. Vertrouwen geven is vaak ook riskant.

Angela Merkel gaf vertrouwen aan de mensen die om asiel vroegen en stootte op wantrouwen, angst en eigenbelang voorop. Op banners van de PKN lees is: juist nu geloof, hoop en liefde. Ik zou geloof wil vervangen door vertrouwen. Vertrouwen geven en ontvangen is de smalle brug naar de toekomst. Open staan voor de geest van vertrouwen. Niet terug naar het oude normaal maar vertrouwen in het nog onbekende lijkt de weg naar morgen. Daarom bid ik met Pinksteren.

 

Versoepel onze  geest

Versoepel wat verstard is geraakt

Verruim onze geest

Schep  ruimte voor vernieuwend denken.

 

Versoepel ons met Uw Geest

Uw Geest die verbindt

Uw Geest die niet afschrijft

Uw Geest die toekomst ziet.

 

Versoepel onze geest

Als de dagen ons vervelen

Als het leven saai en klein is

Als we uitzien naar versoepeling.

 

Versoepel ons met Uw Geest

Uw Geest die veerkracht geeft

en vreugde brengt

Uw Geest die ons opzoekt

Uw Geest die in ons wil  doorbreken.

----------------------------------------

  • Handelingen (15,1-11)
  • Lale Gül, Ik ga leven, Prometheus 2021, april tiende druk, 304 blz., € 20,-.
  • Pinksteren als kaart uitgegeven door UM Muurkranten (B)

 

 

Marinus van den Berg

Lees meer

Marinus van den Berg (1947, Wijhe) was tot 2016 geestelijk verzorger in verpleeghuis Antonius-IJsselmonde in Rotterdam. Hij studeerde aan het gymnasium van de paters karmelieten in Zenderen, theologie aan de Katholieke Hogeschool Utrecht en de universiteit van Yale (VS). In 1977 werd hij priester gewijd. Hij is als geestelijk begeleider gespecialiseerd in het bijstaan van stervenden en rouwenden. Marinus schrijft met regelmaat bijdragen voor de Bezieling: persoonlijke overwegingen en observaties en woorden ter inspiratie. Ook is hij auteur van tientallen boeken over de omgang met verlies, rouw en dood. Enkele recente publicaties: Rouwen in de tijd; Lijden verlichten; Meegaan tot het eind; en Na werk tijd. Zijn motto: “Van zwijgen naar benoemen: dat kan lijden verlichten.”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross