Steun ons

Vergeet het maar

3 februari 2020
2 minuten

Paulien van Bohemen is geestelijk verzorger in een verpleeghuis. Ze tekent scènes op uit het dagelijks leven aldaar. "Tja, het is wat als je hoofd hapert." 

Door Paulien van Bohemen

“Een ander woord voor achterwerk, vier letters horizontaal. Eens even denken.” Hij zit voorovergebogen over zijn krant, aan de grote tafel in de keuken op de afdeling. In zijn rechterhand houdt hij een potlood. “Ja, ik weet wel iets, maar dat woord is niet zo netjes. Laat maar even, eerst een ander woord: ‘Stad in Limburg.’ Geen flauw idee. Heb je daar steden dan?” Langzaam brengt hij zijn hoofd omhoog en legt het potlood naast de krant.

“Doet u mij maar een bakje koffie, dit kan wel nachtwerk worden. Zo’n hersenkraker is eigenlijk geen gezond werk voor een ouwe knar als ik. Aan de andere kant: de dokter heeft ooit gezegd, dat ik niet kapot te krijgen ben. En hij heeft gelijk gekregen, want ik ben er nog steeds. Al bijna negentig jaar inmiddels. Maar denk niet, dat dat reden is voor een feestje. Want oud worden is ook niet alles, hoor. Kijk eens goed naar me. Naar wat ik aan heb vandaag. Een rode trui. Vreselijk. Die zou ik zelf nooit gekocht hebben. De kleur staat me niet aan en ik hou niet van truien. Ik droeg vroeger alleen maar overhemden. Blauwe of witte. Niet dit.” Hij plukt aan zijn mouw. “Maar ja, mijn nichtje heeft mijn betaalpas, dus zij is de baas over mijn kleren. Niet klagen, maar dragen, zeggen ze dan.” Hij slaat zijn armen over elkaar. “Het valt niet mee om hier te zijn. Je hebt haast nergens meer invloed op. Ook zoiets: ik krijg hier elke ochtend een boterham met jonge kaas. Van die smaakloze troep. God, ik zou een moord doen voor die verrukkelijke oude brokkelkaas die ik thuis altijd at. Maar die hebben ze hier niet. Niet klagen, maar dragen, zeggen ze dan.” Hij rolt het potlood heen en weer onder zijn rechterhand.

“Tja, het is wat als je hoofd hapert. Nee, geniet jij maar van je jonge dag. Voor je het weet zit je ook in het gevang en heb je niks meer te zeggen. Ja, behalve misschien nog over je eigen achterwerk,” schampert hij. “Ik ga maar eens verder met mijn puzzel.” Hij pakt zijn potlood en buigt zich weer over zijn krant. “Prettige dag,” mompelt hij. “En vergeet het maar wat ik daarnet allemaal gezegd heb. Dat doe ik zelf waarschijnlijk ook.”

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross