Steun ons

Vergeet het maar, Tom

3 juli 2017
2 minuten

Niet dat ze hem zijn zege misgunt. Fantastisch hoe Tom Dumoulin de Italiaanse Giro won. Maar bij zijn inhuldiging schoot Paulien van Bohemen toch een zijdelingse gedachte door het hoofd: “Beste Tom, zeg nooit nooit als het om herinneringen gaat.”

Beste Tom,

Belofte maakt schuld. En het is niet zeker dat jij je belofte kunt nakomen. Eind mei won je de Giro d’Italia. Vanwege die topprestatie werd je gehuldigd op de Markt in Maastricht. Daar beloofde je de duizenden toegestroomde fans: "Ik ga dit nooit, nooit, nooit vergeten."

Maar zeg nooit nooit, Tom. Want god weet is over pakweg zestig jaar de herinnering helemaal weg bij jou dat je op dat podium stond in je roze trui. In de slotetappe van je leven word je misschien ingehaald door een geduchte tegenstander die dementie heet. Dan heb je zorg nodig. Stel je eens voor dat je daarom op een verpleegafdeling woont. Op je kamer hangt een grote foto van jou vroeger: een knappe wielrenner in roze trui die onder toeziend oog van een grote menigte de spiraalvormige gouden kampioensbeker kust.

Terwijl je echtgenote Thanee je schone blouses in de kast hangt, staar jij vanachter je rollator peinzend naar die foto. Wie is die jongen ook alweer? Liefdevol legt Thanee je uit dat jij het bent. Weer zal ze je willen helpen herinneren dat je zo’n goeie wielrenner was. Je knikt meewarig en schuifelt naar je luie stoel. Je krijgt een kus en een knuffel van Thanee. Voor ze weggaat zet ze de televisie voor je aan met beelden van een wielerkoers. Maar terwijl zij nog in de lift staat, ben jij al ingedut.

In de namiddag wekt de zuster je liefdevol voor je avondboterham. Terwijl ze je sneetje bruin met kaas in zes stukjes snijdt, zegt ze, dat ze het heel bijzonder vindt voor jou te mogen zorgen. Want zij heeft van haar opa gehoord, dat meneer Dumoulin vroeger een heel succesvolle wielrenner was. Met een brede glimlach probeer je te verdoezelen dat je geen idee hebt waar ze het over heeft.

Tom, vergeet het maar, dat je nooit zult vergeten. Je weet niet wat de toekomst brengt. Ik hoop alle goeds. Maar mochten ooit gaten in je geheugen vallen, weet dan dat jouw overwinning nooit uit ons collectief geheugen zal verdwijnen. Dat beloof ik je.

Paulien van Bohemen

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

  1. Beetje te zwaar Paulien. Gelijk 'belofte maakt schuld'. Het leven is fundamenteel heteronoom en valt niet te overzien. Een woord 'in het nu' mogen we dan ook begrijpen vanuit de beleving van het heden. Lees Tom's woorden naar de geest en niet naar de letter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross