Steun ons

Verandering

14 augustus 2015
3 minuten
Alles stroomt. <p align=right>Foto Simon North</p>
Alles stroomt.

Foto Simon North

Alles verandert, want alles stroomt. In de spiritualiteit is dat inzicht wel doorgedrongen. Niettemin: verandering blijft lastig. We willen graag houden wat we hebben en we hechten aan wie we denken te zijn. Levenskunst gaat over meebewegen met de stroom. Daarvoor moet je wel feeling krijgen voor al dat bewegelijke. Lichaamsbewustzijn is daarvoor een goede leerschool, aldus de tip van Lisette Thooft.

Door Lisette Thooft

Ik heb ooit gewerkt bij een scheepvaartmaatschappij en een van de senioren daar, een gewezen stuurman die aan de wal zijn laatste werkzame jaren sleet, had een koperen bordje voor zich staan met de tekst: ‘Het is toch anders.’ Dat zorgde ervoor dat hij zich niet verkeek op situaties, verklaarde hij: het herinnerde hem eraan dat alles altijd toch weer anders is dan je denkt. Je kunt wel plannen maken, regels en theorieën opstellen en denken dat je weet hoe het moet lopen, maar er gebeuren altijd dingen waardoor je je plannen moet bijstellen.

Dat koperen bordje is me altijd bijgebleven. Misschien zou het een goed idee zijn om een paar miljoen van die koperen bordjes te verspreiden onder politici, kerkbestuurders en, nou ja, gewoon onder de bevolking.

Want worden de meeste problemen niet veroorzaakt doordat het zo lastig is om met verandering om te gaan? Politieke en economische vluchtelingen dreigen onze maatschappij te veranderen en we worden bang en verliezen onze menselijkheid. De kerk verandert en we raken onze helderheid kwijt. En wij veranderen zelf en vragen ons af hoe dat nou moet met ons, in de toekomst.

Andere mensen

Ik denk zelfs dat goed en liefdevol omgaan met ‘de ander’, met andere mensen, ook een kwestie is van tegen verandering kunnen. Want de ander is anders en brengt daardoor eigenlijk altijd wel een beetje verandering met zich mee.

‘Iedereen heeft altijd gelijk,’ is een mooie uitspraak van de coach Machteld Stakelbeek –zie de Happinez kalender van zaterdag 15 augustus 2015. Die uitspraak kan wel in kruissteek geborduurd in een lijstje aan de muur, vind ik. Als ik anderen met empathie tegemoet treed, zie ik in dat zij vanuit hun standpunt gezien gelijk hebben, ook al botst dat op mijn standpunt.

Meestromen

Alles wordt altijd anders, niets blijft hetzelfde, alles stroomt – de oude Grieken wisten het al. Je kunt niet twee keer in dezelfde rivier stappen, want tegen de tijd dat je het nog eens wilt doen, bestaat de rivier uit ander water. Eigenlijk kun je zelfs niet één keer in dezelfde rivier stappen, want terwijl je aan het stappen bent, verandert de rivier. En het hele leven is één en al rivier, één grote stroom van verandering. Meestromen – dat is levenskunst.

Binnenin ons lichaam

Mijn tip zou zijn om het lichaamsbewustzijn te verhogen. Het gevoel in je lijf, vanbinnen, zeg maar. Niet alleen het bewustzijn van de emoties die daarbinnen rondfladderen op emotionele momenten, maar ook het permanente lichamelijke gevoel: de warme, prikkelende, stromende, vibrerende, kloppende, golvende en subtiel kolkende sensatie die we binnenin ons lichaam hebben. Want die verandert namelijk voortdurend.

Als je ‘in je hoofd zit’, dus weinig contact hebt met je lichamelijke gevoel en vooral let op je gedachten, heb je daarvan geen idee. Dan zou je de vergissing kunnen begaan te geloven dat sommige dingen in het leven altijd hetzelfde zouden kunnen blijven. Dan zou je zelfs de nog grotere vergissing kunnen begaan te denken dat sommige dingen ook hetzelfde MOETEN blijven.

Onze gedachten kunnen eindeloos rondjes draaien en telkens weer op hetzelfde uitkomen; we kunnen geobsedeerd worden door ideeën. We kunnen ons voorstellen dat iets hetzelfde blijft, omdat wij eraan gehecht zijn. We kunnen zelfs eeuwigheden veronderstellen, zoals de Ideeën van Plato, die onveranderlijk zijn – niet in de materie, op Aarde, maar wel ergens ins Blauwe hinein.

Veilig

In je lijf is niets eeuwig, blijft nooit iets lang hetzelfde. Geen emotie houdt lang aan –er is alleen maar voortdurende verandering. Voel je je één met je lichamelijke sensaties, heb je een goed ontwikkeld lichaamsbewustzijn, dan is verandering veilig. Dan voel je dat het erbij hoort, en stroom je makkelijker mee. Denk ik. Ik ben hard aan het oefenen.

 

mwThooft_0055 » Lees ook andere artikelen van Lisette Thooft

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisette Thooft

Lees meer

Lisette Thooft is rebalancer en auteur. Zij publiceerde twintig boeken over spiritualiteit, liefde en relaties. Meest recent: Vrienden worden met je lijf. In 2022 verschijnt: De hemel in je handen, over toegang krijgen tot het onderbewuste. Lisette was ruim zes jaar redacteur van Volzin en thans vooral werkzaam als rebalancer. Lisette is columnist van de Bezieling.

Reacties

  1. Die oude Grieken waren filosofen die nadachten over veranderen en gelijk blijven. Op zich geen hoofdbreker, want iets (X.) dat verandert blijft wat het was (X.), zij het iets anders (X1). Het begrip "veranderen" houdt " gelijk blijven in". Het gaat niet over de veranderingen die Y. betreffen. Een bijzonder geval: in de loop van meer dan 80 jaar veranderde ik, maar het besef dat het mij betrof bleef. Bovendien worden gaven én gebreken meer en meer duidelijk. Het zelfbeeld is toch van meer gewicht dan alles wat mij overkwam en dat ik verkeerd/ goed deed. Die identiteit is wel weer mijn verhaal. en dat verhaal is nogal eens herschreven. Eenmaal zette ik er maar een punt achter. De print heb ik opgeborgen. De ontologische en kentheoretische kwesties vanaf Herakleitos en anderen moeten we dan nog maar niet aansnijden.

  2. Nu we toch aan het meepraten zijn, iets over het lichamelijk bewegen. Het is uit de tweede of derde hand, maar onze klassieke Grieken noemden gereedschappen "pragmata", nu maar in Latijnse letters geschreven. Voor ons zijn het dingen met substantieven weergegeven, waar het eigenlijk om vormen van handelen, van bewegen gaat. Ik stond in een museum voor een wand met gereedschappen. Grootvader, wagenmaker en timmerman, in West-Brabant had die ook. Elk stuk roept een houding en beweging van het lijf op. Ondanks een schrijf- en praatberoep sta ik soms ook te zagen, boren, hameren, hakken, vijlen. Veel wordt me wel bespaard door elektrische apparaten, maar toch: ook dan is er een bepaalde stand van voeten en handen, opgepast voor de cirkelende zaag. Hameren doe je na een keus uit vier, vijf soorten: ijzeren, rubberen of houten. Elk handgereedschap verwijst naar een lijfelijke mens, een subject in de slag met de objecten. Liever met materiaal en het beoogde product. Men spreekt dan van dialoog: de aard van het hout dwingt tot het hanteren van deze zaag, die boor ... De schrijfster heeft het over de stroom emoties. Dat herken ik niet. Bij al die bedrijvigheid is er die ietwat trage, sombere rivier van mijn stemming die altijd zichzelve blijft. Als iets lukt, sta ik even een stapje terug en zie neer op mijn werk. De tijd staat weer eens even stil, zolang ik niet tel. Maar ik heb alweer te lang voor het toetsenbord gezeten. armelijk die beweging van twee vingers, van elk hand één, de handicap van een oude man die nauwelijks nog meegaat in het digitale tijdperk. Even de stoep vegen, want de lindebomen hebben weer vlagen zaad gestrooid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross