Steun ons

'Laat maar, veranderen lukt toch niet.' In haar praktijk als coach komt Annemarie Scheerboom die moedeloze houding nog al eens tegen. Toch maakt zij regelmatig mee dat als iemand eenmaal bereid is om zelf te veranderen, de situatie vaak meeverandert.

Door Annemarie van Diepen-Scheerboom

Het kan o zoveel pijn doen als iemand je diep kwetst. Onder andere via mijn coachingswerk heb ik daar meerdere verhalen van meegekregen. “Heb je dat ook tegen die ander kunnen zeggen”, vraag ik dan. De antwoorden verschillen: de een had alles geprobeerd “maar het komt niet aan”. Een ander zei het maar gelijk: “Dat heeft geen zin, want die ander gaat toch nooit veranderen.” Dat gekwetst voelen bergrijp ik zeker, maar bij dat laatste zet in toch mijn vraagtekens.

De reden waarom ik niet geloof dat iemand nooit zal veranderen is ten eerste omdat ik in mijn praktijk ontzettend veel verandering zie. Ook bij mensen die dat echt niet zagen gebeuren. Nu is het bevorderen van verandering ook mijn werk als coach. Maar ik merk het ook bij mezelf. Je verandert soms onverwacht. Zo kreeg ik jaren geleden een gratis proefmonster van een superdure huidcrème. Leuk, dacht ik, wil ik best wel gebruiken, maar kopen? Nooit van je lang zal ze leven niet!

Een paar jaar later had ik een bijbaantje in een biologische supermarkt, waar een hele lijn van dit merk opgesteld stond. Een van mijn klusjes was, jaja, het rechtzetten van al die duurzame cosmeticaverpakkingen. Als er even geen klanten bij de kassa waren, checkte ik de schappen en zorgde ervoor dat ze allemaal weer op de millimeter precies op hun plek stonden, een prachtig gezicht ondanks de saaie verpakkingen.

Na mijn bijbaan in deze supermarkt begon ik aan mijn grotemensenbanen. In het begin was het wel eens sappelen. Dan kochten mijn kersverse man en ik aan het eind van de maand eten bij een winkel waarvan we toevallig nog een cadeaubon hadden, omdat we door onze centjes heen waren. Inmiddels zijn we niet meer zo romantisch arm. En inmiddels zijn we ook al drie keer verhuisd. Bij al deze verhuizingen ging het proefmonstertje van die dure crème mee, nog altijd onaangeroerd. Maar sinds een tijdje ben ik hem eindelijk eens gaan gebruiken. En raad eens wat: nu hij bijna op is, ben ik van plan om deze crème daadwerkelijk te gaan kopen!

Als iemand dus zegt dat een ander nooit zal veranderen, dan geloof ik daar geen snars van. Als dit argument ook nog eens gebruikt wordt om zelf geen actie te hoeven ondernemen, dan is diegene die ik voor me heb misschien wel juist de persoon die mag veranderen. Gelukkig heb ik in meerdere gevallen gezien dat als je zelf verandert, de situatie snel meeverandert.

 

 

Annemarie van Diepen-Scheerboom

Lees meer

Annemarie van Diepen-Scheerboom is katholiek. Daarnaast is ze ook nog echtgenote, heeft ze vier kleine kinderen en is ze actief in haar kerk. Ze werkt als coach (zie coachemarie.nl) en schrijft columns voor de Bezieling. Ook richt ze zich als kerkcoach op veranderwensen op het kerkelijk vlak.
Annemarie studeerde biologie (Master of Science) en was een tijdlang werkzaam als biologiedocente in het middelbaar onderwijs. Gaande weg merkte ze dat persoonlijke ontwikkeling haar toch meer trok dan ontwikkelingen in de biologie op de middelbare school, wat leidde tot haar carrièreswitch.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.
Elisabeth Bax Domon, 248 blz., € 24,90
Pete Greig KokBoekencentrum, 284 blz., € 19.99.
Herman De Dijn Halewijn, 248 blz., € 22,50.
Tomáš Halík, KokBoekencentrum, 320 blz., € 27,99.
cross