Steun ons

Paulien van Bohemen is pastor in een verpleeghuis. Ze tekent scènes op uit het dagelijks leven daar. "En als ik straks in de hemel kom? … Stel je voor zeg, dat zij nu samen zijn."

Door Paulien van Bohemen

“Mijn vriendin Nelleke en ik waren allebei verliefd op dezelfde jongen.” Ze drinkt haar koffie en glimlacht. “Weet u, ik ga zo zoetjes aan richting de dood. Ik heb een mooi leven gehad. Getrouwd geweest met een schat van een man die helaas jong is overleden. Kanker. Daar doe je niks aan. God zal het zo gewild hebben. Maar zal ik u eens vertellen hoe wij verkering kregen? Hij heette Hendrik. De oudste zoon van de kruidenier. Een knappe, lange knul met een grote bos blonde krullen.

Op zaterdagavond gingen Nelleke en ik altijd samen naar het dansen in het dorp. Nou, op een keer was hij er ook. Nelleke en ik durfden niet eens naar hem te kijken. We stonden daar maar bij de dansvloer te schutteren. Kwam Hendrik ineens naar ons toe! Hij bood ons allebei een glaasje limonade aan en vroeg hoe wij heetten.” Ze buigt zich naar me toe en legt haar hand op mijn onderarm. “En nu komt het: toen we naar huis moesten, liep hij met ons mee. Ik zie ons nog gaan. Nelleke en ik voorop, hij vlak achter ons. We kwamen steeds dichterbij het punt waar ik rechtdoor en Nelleke linksaf moest. Met wie zou hij meelopen? Zwijgend liepen we verder. Nou, op het kruispunt stopten we. Nelleke en ik plukten nerveus aan onze handtasjes. Hendrik glimlachte naar Nelleke en legde zijn hand op haar schouder. Zij lachte stralend terug. Teleurgesteld keek ik naar de punten van mijn zwarte lakschoenen. Toen vroeg hij haar of ze alleen naar huis durfde te lopen. Verbaasd keek ik op. Nellekes gezicht betrok en met gebogen hoofd liep ze weg. Hendrik pakte mijn hand en zo liepen we samen verder. Oh, ik denk dat hij mijn hart kon horen bonzen van blijdschap.”

Ze haalt haar hand van mijn arm en leunt achterover. “Nelleke sprak ik daarna nooit meer. Ze keek me niet meer aan. Dat vond ik heel verdrietig.” Even is het stil. Ze neemt nog een slok koffie. “Maar ik kon er toch niks aan doen dat Hendrik met mij verkering wilde? En als ik in de hemel kom? Straks zie ik daar Hendrik en Nelleke weer. Stel je voor zeg, dat zij nu samen zijn. Kijk, daar lig ik nou wakker van. Afijn, u zult wel meer te doen hebben. Veel devotie nog in uw werk.”

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross