Steun ons

Tv-interview met Dirk De Wachter (HUMAN)

23 december 2022
2 minuten

"Streven naar geluk als levensdoel is een vergissing. Streven naar zin en betekenis daarentegen is waar het leven om draait." Met dit citaat van de Vlaamse psychiater, therapeut en denker Dirk De Wachter begint het tv-interview met de zelfbenoemde 'verdrietdokter'. De Wachter staat aan de vooravond van een grote uitdaging. Er is bij hem uitgezaaide kanker ontdekt, de prognose is onduidelijk. Hoe ondergaat de man die stelde dat de mensheid het ongeluk moet omarmen dit slopende proces?

Hij werd geboren in een land zonder oorlog of hongersnood. Hij kon naar school en studeren, voor het mooiste beroep dat er is. Allemaal chance, zegt De Wachter. Hij heeft er niets voor hoeven doen. “En mijn grootste chance is dat ik graag gezien was. Mijn ouders hebben het kindje dat ik toen was met open armen ontvangen. Door die basic trust, zoals ze dat in de psychologie noemen, kan ik mij in lastige tijden gedragen voelen.”

En lastige tijden zijn het. In een reeks interviews volgt regisseur Anne Christine Girardot De Wachter in zijn ziekteproces. Hoe verhouden zijn gedachten over de grote vragen van het leven, over lijden en de dood, zich tot zijn eigen verdriet en onzekerheid? Waar vindt hij houvast en hoop in periodes met medische tegenslagen en ‘ongelukkigheid’? En: hoe heeft de ziekte zijn denken veranderd?

Donderdagen met Dirk De Wachter is een tv-interview van Anne Christine Giradot en werd uitgezonden op zondag 18 december 2022 op NPO2 door omroep HUMAN. Het in interview is online te bekijken: Brainwash Special, Donderdagen met Dirk De Wachter, HUMAN-Brainwash.


Dirk De Wachter is geboren in 1960 in Vlaanderen. Psychiater, psychotherapeut, systeem- en gezinstherapeut en hoogleraar aan de KU Leuven. Al jaren auteur van menig artikelen en publicaties in verschillende kranten, is hij bij een breed publiek echt bekend geworden met zijn boek Borderline Times in 2012 waarin hij kritiek uitte op de westerse samenleving. Daarna volgde een aantal boeken waarin hij zijn visie op het leven, op geluk, en op de liefde in onze consumptiemaatschappij deelt.

Meer Dirk de Wachter:

Lezing (via YouTube): "Laat ons ook ongelukkig zijn."

Recensie: De kunst van het ongelukkig zijn, Lannoo Campus,

 


Bron: Omroep HUMAN

Reacties

  1. dit programma had ik op tv gezien en weergezien op NPO Human.
    Het was fijn dit af en toe zo terug te kunnen zien. Helaas is dit nu niet meer langer zo. Ik ben toch gaan zoeken op internet en vond deze interviews zo terug maar zou ze nog graag - als hiervoor - weer op tv, NPO, terug willen zien. 's Mans stem, zijn uitstraling-, wat en hoe hij het zegt geeft troost, moed, goed gevoel om door te gaan. Zou dit kunnen, fijn. L. Wolfslag

    1. Beste Leo,

      De Bezieling staat los van NPO, dus daar hebben we geen invloed op. Maar, misschien een idee: op moderne tv's kun je ook internetfilmpjes bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross