Steun ons

Tv-interview met Dirk De Wachter (HUMAN)

23 december 2022
2 minuten

"Streven naar geluk als levensdoel is een vergissing. Streven naar zin en betekenis daarentegen is waar het leven om draait." Met dit citaat van de Vlaamse psychiater, therapeut en denker Dirk De Wachter begint het tv-interview met de zelfbenoemde 'verdrietdokter'. De Wachter staat aan de vooravond van een grote uitdaging. Er is bij hem uitgezaaide kanker ontdekt, de prognose is onduidelijk. Hoe ondergaat de man die stelde dat de mensheid het ongeluk moet omarmen dit slopende proces?

Hij werd geboren in een land zonder oorlog of hongersnood. Hij kon naar school en studeren, voor het mooiste beroep dat er is. Allemaal chance, zegt De Wachter. Hij heeft er niets voor hoeven doen. “En mijn grootste chance is dat ik graag gezien was. Mijn ouders hebben het kindje dat ik toen was met open armen ontvangen. Door die basic trust, zoals ze dat in de psychologie noemen, kan ik mij in lastige tijden gedragen voelen.”

En lastige tijden zijn het. In een reeks interviews volgt regisseur Anne Christine Girardot De Wachter in zijn ziekteproces. Hoe verhouden zijn gedachten over de grote vragen van het leven, over lijden en de dood, zich tot zijn eigen verdriet en onzekerheid? Waar vindt hij houvast en hoop in periodes met medische tegenslagen en ‘ongelukkigheid’? En: hoe heeft de ziekte zijn denken veranderd?

Donderdagen met Dirk De Wachter is een tv-interview van Anne Christine Giradot en werd uitgezonden op zondag 18 december 2022 op NPO2 door omroep HUMAN. Het in interview is online te bekijken: Brainwash Special, Donderdagen met Dirk De Wachter, HUMAN-Brainwash.


Dirk De Wachter is geboren in 1960 in Vlaanderen. Psychiater, psychotherapeut, systeem- en gezinstherapeut en hoogleraar aan de KU Leuven. Al jaren auteur van menig artikelen en publicaties in verschillende kranten, is hij bij een breed publiek echt bekend geworden met zijn boek Borderline Times in 2012 waarin hij kritiek uitte op de westerse samenleving. Daarna volgde een aantal boeken waarin hij zijn visie op het leven, op geluk, en op de liefde in onze consumptiemaatschappij deelt.

Meer Dirk de Wachter:

Lezing (via YouTube): "Laat ons ook ongelukkig zijn."

Recensie: De kunst van het ongelukkig zijn, Lannoo Campus,

 


Bron: Omroep HUMAN

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Elisabeth Bax Domon, 248 blz., € 24,90
Pete Greig KokBoekencentrum, 284 blz., € 19.99.
Herman De Dijn Halewijn, 248 blz., € 22,50.
Tomáš Halík, KokBoekencentrum, 320 blz., € 27,99.
cross