Steun ons

Troost van Arie Boomsma

20 januari 2014
2 minuten
<p STYLE=Foto: Hermien Lam/KRO

" src="https://debezieling.nl/wp-content/uploads/2014/01/arie-boomsma-KRO-Hermien-Lam-web.jpg" class="ct-image c-full-width c-padding-top-m w-image-cover"/>

Foto: Hermien Lam/KRO

Voor de Maand van de Spiritualiteit schreef KRO-presentator Arie Boomsma het essay Troost. "De onbevangenheid waarmee dit essay geschreven is, beviel me zeer", oordeelt Lisette Thooft in een korte bespreking.

Door Lisette Thooft

Omslag-Troost_200“Ik realiseerde me dat ik deel uitmaakte van iets veel groters, iets dat altijd in beweging is, dat nooit stilstaat of ophoudt te bestaan,” schrijft Arie Boomsma, televisiepresentator en schrijver, in Troost, zijn essay voor de Maand van de Spiritualiteit. Dat is vaker gezegd. Maar het is ook mooi, en diep, en waar, en de kern van alle spiritualiteit. Trouwens, Boomsma doet in zijn essay ook hoogst persoonlijke ontboezemingen die je minder vaak tegenkomt, bijvoorbeeld hoe hij troost zocht toen zijn broer een gewelddadige overval gepleegd had. Hij beseft dat hij zelf altijd direct bezig gaat met oplossingen als iemand bij hem troost zoekt, in plaats van met rustige aandacht het verhaal van de ander aan te horen.

Troost begint met een kinderherinnering aan de warme omhulling van een moeder, en eindigt met de bekentenis van de knappe presentator (waarover hij zich zelfs een beetje schaamt) dat zijn geloof in God een kinderlijk geloof is. “Wanneer ik troost zoek bij God, doe ik dat als een kind.” Hij weet ook wel dat je juist geacht wordt als een kind, onbevangen en argeloos, naar de wereld te kijken, maar de afhankelijkheid die het kind-zijn ook impliceert, bevalt hem niet. “Toch is dat een van de belangrijkste elementen van troost. Durven afhankelijk te zijn van de ander.”

De onbevangenheid waarmee dit essay geschreven is, beviel me zeer.

Troost. Essay voor de Maand van de Spiritualiteit 2014, uitgegeven door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, 60 blz., € 2,50.

 

zweversDe theoloog en hoogleraar ethiek Frits de Lange schreef in het kader van de Maand van de spiritualiteit het essay Licht en zwaar. Voor zwevers en andere spirituelen, Kok, 78 blz., € 9,95. Daarin gaat hij vooral in op leven en werk van de moderne mystica Simone Weil (1909-1943).

 

 

Lisette Thooft

Lees meer

Lisette Thooft is rebalancer en auteur. Zij publiceerde twintig boeken over spiritualiteit, liefde en relaties. Meest recent: Vrienden worden met je lijf. In 2022 verschijnt: De hemel in je handen, over toegang krijgen tot het onderbewuste. Lisette was ruim zes jaar redacteur van Volzin en thans vooral werkzaam als rebalancer. Lisette is columnist van de Bezieling.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross