Steun ons

Toch nog

13 oktober 2017
2 minuten

Rituelen en liederen uit de kerk kunnen een bron van troost zijn, merkt Paulien van Bohemen in haar werk als geestelijk verzorger voor mensen met dementie. 

Door Paulien van Bohemen

Riet is doodgegaan. Dat, terwijl ze me vorige week beloofde om deze ochtend écht naar de kerkviering te komen in de huiskamer van de afdeling.

Riet wilde nooit mee.
Dat ging zo:

Ik: ‘Riet, ga je mee naar de kerkviering?’
Riet: ‘Nee, vandaag liever niet.’

Of:

Riet: ‘Waarom vraagt u mij nooit om mee te gaan naar de kerkviering?
Ik: ‘U bent van harte welkom!’
Riet: ‘Nee, vandaag liever niet.’

Maar vorige week ging het zó:

Ik: ‘Riet, ga je mee naar de kerkviering?’
Riet: ‘Nee, vandaag liever niet, maar volgende week wil ik wel mee.’
Ik: ‘Daar houd ik u aan.’
Riet: ‘Afgesproken.’

Maar nu is ze dood. 92 jaar werd ze. Haar lege stoel aan de grote tafel in de huiskamer markeert haar afwezigheid. Geen gemopper meer vanuit die plek over dat er niks wordt georganiseerd voor de mensen. Geen trotse verhalen meer over haar oom die bisschop was op Borneo. Geen aanwijzingen meer voor de keukenhulp over hoeveel boterhammen ze wil en dat ze nu moet komen met een doekje omdat er iemand geknoeid heeft met de melk.

En geen onderonsjes en gegiechel meer met haar tafelgenoot Willemien.

Willemien schuifelt de kerkviering binnen. Ze houdt haar lippen stijf op elkaar als we het openingslied zingen. Wanneer ik voordraag uit de Bijbel kijkt ze dwars door me heen. Als ik langskom met een waxinelichtje zie ik tranen op haar wangen. Ik steek een kaarsje voor haar aan. Ze buigt langzaam naar voren en legt haar hand op mijn arm. ‘Ik mis Riet,’ fluistert ze. Mag ik een kaarsje voor haar branden?’ Samen ontsteken we een lichtje. Willemien slaat een kruisje.

In de voorbede bid ik voor Riet, dat ze nu bij God de hemelse Vader mag zijn. ‘Amen.’ zegt Willemien.
Als slotlied zingen we: Stort hoop ons in ’t harte, O Sterre der Zee. Willemien zingt voor twee. Was Riet er toch nog bij vandaag.

 

 

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross