Steun ons

Tijd voor Bijbelse profeten

23 december 2019
3 minuten

Het wordt steeds moeilijker, zo rond kerst, de grimmigheid in de samenleving romantisch weg te masseren. "We hebben geen zalvende woorden nodig maar woorden van hoop die de pijn maar ook het onrecht erkennen. Woorden die machtsmisbruik aanklagen zoals de Bijbelse profeten doen."

Door Marinus van den Berg

Boerenverzet: een kanttekening

Burgermens weet wat je eet
Weet wie het maakt
Weet van de dieren
Weet van de boeren

Burgermens eet gezond
Voed niet alleen je buik
Voed ook  het welzijn
Doe recht aan wie  zorgt

Burgermens eet je niet dik
Betaal rechtvaardig
Eet niet ten koste van
Eet en drink met mate

Boerenmens weet wat je doet
Weet wat je zegt
Laat je stem horen en zien
Luid maar waardig

Op de derde zondag van de advent schreef ik bovenstaande woorden en stuurde ze naar een neef die boer was en is - boer blijf je een leven lang. Hij was veehouder maar ook wethouder in de tijd van de gekkekoeienziekte, een dramatische tijd. Hij is bovendien een actief betrokken lid van de parochiegemeenschap. Ik zie hem, niet omdat hij mijn neef is, als een mens met het hart op de goede plaats. Een hart dat ook oog heeft voor wie kwetsbaar zijn.

Mijn neef deelde mijn woorden en daarop werd weer gereageerd. Een vrouw schreef dat ze de dankbaarheid miste. “We zijn alles als vanzelfsprekend gaan zien", schreef ze, "maar hoe zal het in de toekomst zijn voor onze kinderen en kleinkinderen." Ze heeft een punt.

Aan mijn neef schreef ik na de woorden over de joden door de voorzitter van de Farmers Defence Force, die momenteel de toon lijkt te zetten. Over die vergelijking is al veel gezegd. Ik schreef omdat ik een escalatie van - nu nog verbaal - geweld zie. Er lijkt zoveel woede, onbegrip, opgestapelde frustratie en ook lang verborgen pijn te zijn dat de grenzen van geweldloos verzet onder druk staan.

Boze boerin

Gaan we een kerst tegemoet waarin niet een os en een ezel, een kind en engelen centraal staan, maar een boze boerin en een boze boer? Zien we dadelijk een boze boerenzoon of -dochter in een kribbe, omringd door immense tractoren op een kerkplein? Zullen we blauwe ME'ers of zelfs militairen gaan zien die winkelende en kerkende mensen beschermen? Kortom toenemende grimmigheid? Meer grimmigheid dan vrede ondanks de kerstconcerten? Misschien moeten we met kerst het verhaal over de moord op de onschuldige kinderen uit Matteüs 2 maar lezen en overwegen. Ons herinneren hoe er altijd al grimmigheid was rond de kersttijd.

We krijgen steeds minder kans om die grimmigheid even romantisch weg te masseren. Misschien moeten we de vertelling De Kaars van Paul Brand lezen. Een vertelling uit de grimmige tijd in een Japans kamp, 75 jaar geleden. We hebben geen zalvende woorden nodig maar woorden van hoop die de pijn maar ook het onrecht erkennen. Woorden die machtsmisbruik aanklagen zoals de Bijbelse profeten doen. Woorden die zoeken naar ware gerechtigheid in de complexe soms bijna verstikkende werkelijkheid.

Koers van onze levensstijl

Het is weer tijd voor het Politiek Avondgebed. Hardop zeggen waar de pijn is en die ruimhartig erkennen zodat het vertrouwen en het over en weer luisteren een kans krijgen. Bereid zijn de koers van onze levensstijl te wijzigen naar meer soberheid dan consumentisme. Meer delen als kwaliteit. Paus Franciscus schreef zijn 'groene brief', Laudato si',  over de zorg voor ons gemeenschappelijk huis. Misschien kan daaruit ook worden gelezen. Juist in deze dagen nu per decreet machtsmisbruik niet meer onder de pauselijke geheimen valt maar bij de onafhankelijke rechter thuishoort. Eindelijk gehoor voor de slachtoffers…

'Van boerenafkomst' schreef ik onder de tekst aan mijn neef. In mijn kinderjaren vierden we de kerst in eenvoud. Geen kerstdiners. Wel met klompen aan door de donkere nacht en een thuiskomen uit de nachtmis waar de ontbijttafel feestelijk eenvoudig stond gedekt... het was feest.

Marinus van den Berg, van boerenafkomst

Marinus van den Berg

Lees meer

Marinus van den Berg (1947, Wijhe) was tot 2016 geestelijk verzorger in verpleeghuis Antonius-IJsselmonde in Rotterdam. Hij studeerde aan het gymnasium van de paters karmelieten in Zenderen, theologie aan de Katholieke Hogeschool Utrecht en de universiteit van Yale (VS). In 1977 werd hij priester gewijd. Hij is als geestelijk begeleider gespecialiseerd in het bijstaan van stervenden en rouwenden. Marinus schrijft met regelmaat bijdragen voor de Bezieling: persoonlijke overwegingen en observaties en woorden ter inspiratie. Ook is hij auteur van tientallen boeken over de omgang met verlies, rouw en dood. Enkele recente publicaties: Rouwen in de tijd; Lijden verlichten; Meegaan tot het eind; en Na werk tijd. Zijn motto: “Van zwijgen naar benoemen: dat kan lijden verlichten.”

Reacties

  1. Mooi verhaal, waarvan ik vooral ook de emoties deel. Ook van boerenafkomst, waar ik ook nog heel trots op ben!
    Vaak zag ik dat mijn vader meer aandacht had voor zijn dieren, dan mijn collega-verzorgenden voor mensen. Niet alle boeren zijn hetzelfde, ook niet alle verzorgenden.
    Het doet me pijn als de mensen die hun beroep met hard en ziel beoefenen, als geldwolven worden neergezet! Boeren, leerkrachten, verzorgenden , politie....zij werken voor mensen en vaak keihard!
    Als de samenleving dat maar eens ziet, hen beschermt en ook waardeert!

    Rita Schoolenberg, oud-verpleegkundige, nu pastoraal werker, van boerenafkomst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Het water komt

Het water komt
Het water komt weer
De tanks komen
De tanks komen weer
De bommen vallen al
Steden worden vernietigd
Mensen in massagraven
Het wordt warmer
De asielzoekers komen
Er hangt dreiging in de lucht
De vacantie vluchten nemen toe
Binnenvaartschippers stoten te veel gassen uit
“God wil niet dat je liegt”
“’Ik ben streng voor mezelf en voor jou”’
Ik hoor het achter me in de bus.
Ik bid voor Oekraine
Voor al die mensen voor wie het water komt.
Al weet ik niet of het helpt.

Marinus van den Berg

(Meer Gedichten & Gebeden)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

cross