Steun ons

Taizéviering in Tilburg met broeder uit Taizé

7 november 2017
2 minuten
Taizéviering<p align=right>Foto Emma Roxström</p>
Taizéviering

Foto Emma Roxström

Broeder Sebastiaan van de Taizécommuniteit in Frankrijk is op 22 november in Tilburg. Hij zal voorgaan in gebed in een Taizéviering waarin ook bisschop De Korte te gast zal zijn. Iedereen, jong en oud, is welkom om mee te vieren.

Door Paulien van Bohemen

De van oorsprong Haagse broeder Sebastiaan wilde graag naar Tilburg komen, omdat er al sinds de jaren tachtig jaarlijks een grote groep jongeren uit de stad naar Taizé gaat.

De Taizéviering op 22 november in de Tilburgse Petrus Donderskerk kent dezelfde vorm als in Taizé zelf. Ook wordt de kerk ingericht en aangekleed zoals de Verzoeningskerk in Taizé zelf: met zitplaatsen op de grond, de kenmerkende grote oranje en rode doeken, gedimde lampen en veel kaarslicht. Gitaar, piano en accordeon begeleiden de Taizéliederen.

Taizé

De internationale christelijke oecumenische broederschap van Taizé is genoemd naar het gelijknamige Franse dorpje en werd rond de oorlogsjaren gesticht door een protestantse Zwitser, broeder Roger Schutz. Hij kwam naar de arme regio Taizé en zorgde voor Joodse vluchtelingen en wezen. Na de oorlog bleef hij en zette zijn zorg voor armen voort. Door de jaren heen sloten steeds meer broeders zich bij hem aan, vaak jonge mannen, niet alleen van katholieke huize maar ook met een protestantse, of oosters-orthodoxe achtergrond. Zo ontstond de broedergemeenschap, die nu uit zo’n honderd broeders met verschillende nationaliteiten bestaat. In een tijd van ontkerkelijking en kerkelijke vergrijzing in Europa werd Taizé de wonderlijke uitzondering op de regel met speciale aantrekkingskracht op jongeren.

Duizenden jongeren

Taizé, uitzondering op de regel.

Inmiddels trekt Taizé, al decennia lang, jaarlijks duizenden jongeren van over de hele wereld. Ze komen om zich een week (of langer) te bezinnen op hun geloof en voor ontmoeting met leeftijdgenoten. Driemaal per dag komen de broeders met alle aanwezigen jongeren en andere bezoekers samen voor gebedsvieringen in de grote kerk. Typerend aan deze vieringen zijn het vele zingen en de lange stilte (in plaats van een preek). De liederen zijn kort en worden als mantra’s herhaald. De liedteksten zijn fragmenten uit Bijbelteksten.

De gezangen uit Taizé zijn inmiddels uitgewaaierd over kerkgemeenschappen ver buiten Frankrijk. Bekend zijn onder andere Ubi caritas en Laudate omnes gentes.

Roger Schultz werd op 16 augustus 2005 tijdens een dienst neergestoken door een verwarde Roemeense vrouw. Hij overleed aan zijn verwondingen, in de leeftijd van 90 jaar.

Viering in Tilburg

Iedereen, jong en oud, is van harte welkom bij de Taizéviering in Tilburg in aanwezigheid van broeder Sebastiaan.

Woensdag 22 november
Petrus Donderskerk, Enschotsestraat 124 Tilburg
20.30 uur (kerk open om 20.00 uur)
Aanmelden is niet nodig, toegang gratis.

In de Taizéviering zitten de aanwezigen niet in kerkbanken, maar op de grond, op dikke tapijten. In de zijbeuken van de kerk staan stoelen voor wie niet op de grond kan zitten.

 

 

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross