Steun ons

Stoppen met zoeken

19 juni 2023
2 minuten

In een wereld en tijd waarin de mensheid zo overheersend aanwezig is, dat zij aan haar succes ten onder dreigt te gaan, probeert Paulien van Bohemen een stapje terug te doen en te luisteren naar het geheim der dingen zelf. Wat hebben zij óns te vertellen? Deze keer: het water. "In mij herberg ik een collectie karaktertrekken die afwisselend tevoorschijn komen."

Door Paulien van Bohemen

In mijn zoektocht naar mezelf, zocht ik een tijd terug ten einde raad het antwoord in het woordenboek:

Water het [-s, -en] doorzichtige vloeistof die bestaat uit waterstof en zuurstof.

Ook hier werd ik niet wijzer van. Voelde me helemaal niet doorzichtig, eerder troebel door al die vragen in mijzelf naar mijzelf.

In mij herberg ik een collectie karaktertrekken die afwisselend tevoorschijn komen, die elkaar soms aanvullen, maar elkaar ook kunnen tegenspreken. Ik kan heel lief en sociaal zijn. In zulke periodes sta ik klaar om de schepping ter wille te zijn. Ik strooi volop met mijn talent om natuur en mens tot groei en bloei te laten komen. Maar ik kan me ook met tijden terugtrekken. In zo’n toestand kom ik gerust weken niet tevoorschijn. Ben ik afwezig, ergens hoog in de hemel of diep in de aarde verscholen. Geen zin om mezelf te laten zien. Aan de andere kant ben ik soms juist heel erg aanwezig, superdominant, niets ontziend zelfs. Soms ben ik angstig, bevries ik; voel ik me onzeker en opgesloten in mezelf. Ik kan weldadig warm en lief zijn, maar ook afstandelijk koud en alles ertussenin. Ik kan mooi zijn en lelijk.
De laatste jaren wisselen mijn karaktertrekken zich steeds sneller af, zodat ik nóg minder begreep wie ik was.

Onlangs ben ik gestopt met zoeken naar mezelf. Dat koortsachtig gedoe leidde tot niks. En ik merk: juist door de boel met rust te laten, minder te roeren in de troebele vragen naar mezelf, zakt de modder vanzelf naar de bodem en word ik helderder. Breekt het inzicht door: het hele scala aan uiteenlopende kenmerken in mij vertelt me precies wie ik ben: dat ik niet één, maar meerdere gezichten heb.

Ik ben geen statische eenheid, ik ben een dynamische veelheid. Dat ben ik.

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross