Steun ons

Stilte in het ziekenhuis en verstillend lezen (podcasts)

30 september 2020
2 minuten

In haar podcastserie 'Lekker stil' gaat Anne Stael opzoek naar stilte. Ditmaal spreekt ze met Ans Bertens, geestelijk verzorger in het Radboudziekenhuis Nijmegen en met predikant Jos Bouma die vertelt over 'verstillend lezen' (Lectio Divina). Ook neemt ze ter plaatse weer één uur lang de  stilte zelf op. 

Door Anne Stael

Stilte in het ziekenhuis

Ans Bertens, geestelijk verzorger in het Radboudziekenhuis Nijmegen, vertelt dat stilte niet altijd fijn is, omdat er soms geen woorden zijn of omdat stilte in de nacht heel lang kan duren. Stilte is tegelijk ook hoopvol. Het Radboud ziekenhuis vindt de stilteruimte belangrijk, ook bij de nieuwbouw krijgt het een prominente plek in de aankomsthal. Een mooi afgewogen interview over het leven in het ziekenhuis, waar soms ook mensen doodgaan.

Tijdens het uur stilte opgenomen in het stilte centrum in het Radboud ziekenhuis in Nijmegen hoor je regelmatig mensen binnen komen. Misschien steken ze een kaarsje op voor zichzelf of een naaste, of zitten ze er even om tot rust te komen.

 

Verstillend lezen

Jos Douma is predikant in Zwolle, hij neemt ons mee in de praktijk van Lectio Divina, verstillend lezen. Een kloostertraditie die hij vertaalt naar de praktijk van alle dag, gewoon bij jou thuis. In dit genuanceerde verhaal vertelt Jos hoe stilte je brengt bij je ziel,  dat je stilte kan oefenen en dat elke dag even stil zijn op lange termijn je leven verrijkt.

In het uur stilte opgenomen in de Plantagekerk in Zwolle, hoor je op de achtergrond het verkeer, een brommer. Misschien hoor je ook wel de schoonmaker buiten waar Jos over vertelt in zijn podcast.

 

----------------------

Meer informatie: www.lekkerstil.nl

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross