Steun ons

Stilte in coronatijd

15 mei 2020
2 minuten

In haar podcastserie over stilte gaat Anne Stael ditmaal op zoek naar stilte in coronatijd. Zij telefoneerde met oude bekende, die eerder in haar serie aan het woord kwamen. Hoe beleeft reizigers-pastor Gerard Timmermans de stilte van een verlaten Schiphol. Broeder Thomas Quartier ziet zich plotseling met een lege agenda geconfronteerd. En Aalt Bakker, directeur van het dominicanenklooster in Huissen, vindt dat deze tijd prikkelt en nieuwsgierig maakt. Hij verwacht dat kloosters het in de toekomst drukker krijgen dan ooit.

Door Anne Stael

Pastor Gerard Timmermans: "Schiphol is surrealistisch"

Door de coronatijd komen er bijna geen vluchten meer aan op Schiphol. "Schiphol is een surrealistische plek geworden", zegt pastor Gerard Timmermans. Maar de uitdaging om stil te worden en stil te staan vindt hij  nu even groot als voor de coronacrisis. En het stiltecentrum even belangrijk. "Voorheen kostte het moeite om stilte te vinden in een vertrekhal met duizenden mensen. Nu blijft de uitdaging om de stilte in jezelf te vinden." Gerard Timmermans was net in quarantaine gegaan toen het gesprek werd opgenomen.

 

Broeder Thomas Quartier: "Ook voor een monnik is dit een heel ander leven"

Voor broeder Thomas Quartier van de Slangenburg in Doetinchem verandert er veel door de coronatijd. Hij was bezig met een tournee vanwege zijn nieuwe boek en had als ambassadeur van het kloosterleven een volle agenda. Alles is nu afgezegd en dat was wel even wennen. Broeder Thomas vertelt bevlogen over de kansen die deze periode van niet gekozen stilte met zich mee brengt, en dat zijn nekharen overeind gaan staan als mensen aankomen met religieuze verklaringen van deze crisis.

 

Directeur Aalt Bakker: "Het is veel te stil in het klooster"

"Het klooster is opeens een heel groot leeg gebouw zonder gasten en alleen vier bewoners",  zegt Aalt Bakker, directeur van het dominicanenklooster Huissen. "Dat is  lastig en niet prettig." Bovendien is het in zijn hoofd helemaal niet stil, met alle zakelijke beslommeringen en zingevingsvragen rondom het klooster. Toch is dit ook een tijd die prikkelt en nieuwsgierig maakt. Over de verre toekomst heeft Bakker geen zorgen. Hij verwacht dat kloosters drukker gaan worden dan ooit hiervoor.

------------------------------

Anne Stael combineert zingeving & zakelijkheid in haar werk als ondernemer. Zij is trainer, projectleider en docent. Meer podcasts over stilte van Anne Stael zie: lekkerstil.nl. In haar Leergang Leidinggeven (methode Anselm Grun), zijn nog enkele plaatsen vrij. Start juni 2020. Meer info: zienwatonzichtbaaris.nl.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross