Steun ons

Stilleven - kloosterglossy

2 februari 2016
1 minuut

Een wereldprimeur in Berkel-Enschot: een glossy over het kloosterleven. Het trappistenklooster abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven presenteert een tijdschrift over het sobere en verstilde leven van een monnikengemeenschap.

Door Paulien van Bohemen

Velen zijn nieuwsgierig naar het kloosterleven, maar zomaar binnenwandelen in het trappistenklooster of rondzwerven op het terrein zit er niet in. De abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot nabij Tilburg heeft een gastenverblijf, een kloosterwinkel, een brouwerij en een proeflokaal. Jaarlijks komen daar duizenden bezoekers op af. Het klooster zelf echter (de leef- en werkruimte van de monniken) is verboden terrein. Daar leven de trappistenbroeders in stilte en soberheid. Om tegemoet te komen aan de behoefte van de bezoekers om het kloosterleven te leren kennen is deze glossy uitgebracht.

De lezer maakt kennis met de abt van Koningshoeven en andere markante monniken. Ook vertelt het tijdschrift over de opmerkelijke geschiedenis van het klooster, wordt ‘een dag uit het leven van een monnik’ in beeld gebracht en bevat het inspirerende tips voor mensen die iets van de klooster-spiritualiteit een plek willen geven in hun eigen leven. Natuurlijk krijgen de bierbrouwerij van La Trappe en andere activiteiten van en rond de abdij aandacht. De abt, broeder Bernardus, denkt dat veel mensen na het lezen van de glossy hun beeld van het leven in een klooster moeten bijstellen: ‘Ik denk dat het voor veel mensen een verrassing is, dat we net gewone mensen zijn.’

Bron: Nieuwwij.nl/Omroep Brabant

3378Stilleven- (eind)redactie Jan-Willem Wits met fotomateriaal van Peter Boer en vormgeefster Marijke Kamsma, € 14,95.

De glossy is alleen te koop in de kloosterwinkel op het abdijterrein en te bestellen via de webwinkel www.kloosterwinkelonline.nl.

 

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

  1. Ik zou mij graag willen abonneren op de Glossy "Stilleven". Kan dat? Ik ben geen Katholiek maar een actief Vrijmetselaar en ben zeer geïnteresseerd in de achtergronden van de Katholieke Kerk. Het kloosterleven hoort daar zeer zeker bij. Ik ben blij dat u het initiatief heeft genomen om dit blad uit te geven. Mensen, die geloven hebben daar zeker baat bij. Ik dank u bij voorbaat.
    Met vriendelijke groet,
    A. W. Kat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Elisabeth Bax Domon, 248 blz., € 24,90
Pete Greig KokBoekencentrum, 284 blz., € 19.99.
Herman De Dijn Halewijn, 248 blz., € 22,50.
Tomáš Halík, KokBoekencentrum, 320 blz., € 27,99.
cross