Steun ons

Stille nacht, heilige nacht

19 november 2013
2 minuten

Door Marinus van den Berg

Het zingen was hem vergaan. Dansen deed hij niet meer. Zijn broer was er niet meer. Zijn broer had het leven verlaten. Zijn broer had de dood gezocht. Hij had het niet zien aankomen. Het was sindsdien steeds stiller geworden in zijn leven. Een stilte die hij niet kende. Eens was hij in een grot. De stilte daar had hem bij de keel gegrepen. Wat als hij de uitgang niet meer zou vinden. Zo een stilte. Een duistere bedreigende stilte. Dat van zijn broer was tien jaar geleden. Hij leek het goed te maken. Zijn gedrag was van iemand die de weg in het leven weer gevonden had. Dat was uiterlijk maar in hem was er nog de naklank van die stilte. Er was een leegte, een holte die niet werd gevuld. Hij vond geen mensen die daar oor voor hadden. De meesten zagen wat hij had, maar niet wie en wat hij miste. Die broer. Het was alsof niemand weet had van de broer- en zusterliefde. Hoe gewoon speciaal die kan zijn.

Hij las op een avond over dat lied stille nacht, heilige nacht. Het bracht hem thuis en hij herinnerde zich hoe hij het zong met zijn ouders, met zijn broers. Ook die broer. Hij herinnerde zich die warme verbondenheid. Het raakte aan zijn verlangen naar zorgeloze verbon-denheid. Nu zou dit lied niet meer in de rooms-katholieke kerken gezongen mogen worden. Het zou God te weinig eren. Er werd op televisie de spot meegedreven. Niet dat hij zelf hoogkerkelijk was, maar het deed hem toch pijn. Niet alleen dat spotten maar ook dat verbod. Het verwarde hem. Dat lied verbond hem met zijn broer. Hij was in de duistere nacht van het gemis gekomen. Zijn weg was meer een ondergrondse weg in een donker ondergronds doolhof. Dat lied verbond hem met zijn intense verlangen naar verbondenheid die zin geeft. Dat lied ontstak het vuur en bracht licht.

Hij bezocht dat jaar een plechtige nachtmis zonder dat lied. Na afloop ging hij op het kerkplein staan. Hij die niet meer gezonden had, zong: stille nacht, heilige nacht… Steeds meer mensen sloten zich aan en hij dacht zijn broer te horen… Het was een godgewijd moment.

Deels gebaseerd op een waar verhaal

Marinus van den Berg is pastor in verpleeghuis Antonius-IJsselmonde in Rotterdam en auteur van verschillende boeken over verlieservaringen en rouwverwerking.

Marinus van den Berg

Lees meer

Marinus van den Berg (1947, Wijhe) was tot 2016 geestelijk verzorger in verpleeghuis Antonius-IJsselmonde in Rotterdam. Hij studeerde aan het gymnasium van de paters karmelieten in Zenderen, theologie aan de Katholieke Hogeschool Utrecht en de universiteit van Yale (VS). In 1977 werd hij priester gewijd. Hij is als geestelijk begeleider gespecialiseerd in het bijstaan van stervenden en rouwenden. Marinus schrijft met regelmaat bijdragen voor de Bezieling: persoonlijke overwegingen en observaties en woorden ter inspiratie. Ook is hij auteur van tientallen boeken over de omgang met verlies, rouw en dood. Enkele recente publicaties: Rouwen in de tijd; Lijden verlichten; Meegaan tot het eind; en Na werk tijd. Zijn motto: “Van zwijgen naar benoemen: dat kan lijden verlichten.”

Reacties

  1. Prachtige column Marinus! Bovendien een prikkelend verzoeknummer voor de vele musicale soldaten van leger des heils, of overige spontane meezingers. Stille nacht, heilige nacht is immers een prachtig liedje dat bij velen warme herinneringen op zal roepen omdat het sterk tot de verbeelding blijft spreken.

    Soms lijkt het alsof gelovigen door talloze van ontwikkelingen binnen de RK kerk ontmoedigd raken. Maar met pastors zoals jij blijft ook die Rooms Katholieke - zowel aan de binnenkant evenals op dat kerkplein - inspireren(d)!

    Stel je voor dat op deze manier die grote substantiële groep kerkverlaters, die nu immers al decennia buiten de RK kerken vertoeven, dan zelfs iets effectiever in de wandelgangen worden bereikt...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross