Steun ons

Stille kracht

23 mei 2022
2 minuten

In een wereld en tijd waarin de mensheid zo overheersend aanwezig is, dat zij aan haar succes ten onder dreigt te gaan, probeert Paulien van Bohemen een stapje terug te doen en te luisteren naar het geheim der dingen zelf. Wat hebben zij óns te vertellen? Deze keer: Maria. "Ik hoor, zie en... zwijg." 

Door Paulien van Bohemen

De geboorte van mijn zoon stelde niet veel voor. Is eigenlijk niks vergeleken met de meimaand. Mei is de drukste maand van het jaar voor mij. Drukker dan Kerstmis. In de stal is het leven overzichtelijk met de kleine Jezus, Jozef, een handvol herders en een drietal koningen. Maar in mei komen er pas veel mensen op mij af. Niet te tellen. Van ’s morgens vroeg totdat het donker wordt, heb ik bezoek. Jong en oud, arm en rijk: ze weten me te vinden hier in mijn kapelletje. Ze steken een kaarsje aan of leggen bloemen bij mijn beeld.

Ik kijk op de mensen neer, want ik sta op een voetstuk. En zij slaan hun ogen op naar mij. In die ogen zie ik vragen, verdriet, verlangen, dankbaarheid, vreugde, leegte, smachten, en soms blikken die ik niet kan peilen. Niet zelden praten de mensen tegen me en vragen ze waarom, waarheen, en hoe nu verder. Of ze zeggen dankjewel en amen. Mijn mond kan niets terugzeggen, want mijn lippen zijn versteend. Ik hoor, zie en… zwijg.

Zwijgen. Ik kan niet anders en ik wil niet anders. Stel, dat mijn lippen plotseling van vlees en bloed worden en ik de stilte verbreken kan. Daar zitten de mensen niet op te wachten, denk ik. Ze willen geen tekst en uitleg horen bij hun grote vragen. Woorden zouden de levensgrote vragen van mensen te klein maken. De stilte, geweven op mijn lippen, is veelzeggender en helpt en geneest meer dan woorden dat kunnen.

Stil en bewegingsloos als ik ben, blijf ik niet onbewogen bij al het lief en leed dat mij hier voor de voeten geworpen wordt. Alles wat hier gezegd en gezwegen wordt, bewaar ik in mijn hart. Roerloos blijf ik trouw nabij. Zolang er mensen zijn die zoeken naar zin, zolang er mensen zijn die vragen naar uitzicht en inzicht, blijf ik staan waar ik sta en hoop ik hun stille kracht te zijn.

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross