Steun ons

Stille hoop

17 augustus 2020
2 minuten

Paulien van Bohemen is geestelijk verzorger in een verpleeghuis. Ze tekent scènes op uit het dagelijks leven aldaar. “Denkt u dat ik ooit nog gelukkig zal zijn?”

Door Paulien van Bohemen

“Mijn man was gewend zijn zin te krijgen. Daarom is hij hier bij mij gestorven, precies zoals hij wilde.” Ze staat voor het raam van haar appartement met haar armen over elkaar. “Het is nu drie maanden geleden en ik mis hem nog steeds. Mag ik dat zeggen? Elke ochtend als ik wakker word, realiseer ik me weer dat hij er niet meer is. Dan voel ik telkens een steek in mijn hart. Het lijkt wel of alles om me heen zijn kleur heeft verloren. Zelfs de zonnebloemen op het schilderij boven ons bed lijken minder geel dan voorheen.”

Ze pakt een mannenbril van de vensterbank. “Dit is zijn bril. Ik draag hem wel eens om te zien hoe hij de wereld zag.” Ze zet hem op en kijkt de huiskamer rond. Knippert met haar ogen en zet hem weer af. “Ik word er elke keer duizelig van en toch blijf ik het doen. Mijn man was gek op brillen. Hij heeft er veel gehad in zijn leven. Een bril stond hem altijd heel goed. Daar werd ie nog knapper van.” Blozend kijkt ze uit het raam. De paarse petunia’s in de plantenbak aan de balustrade wiegen zachtjes in de wind. Na een minuutje draait ze zich weer om.

"Niemand van mijn medebewoners vraagt hoe het met me gaat. Zou dat komen, omdat ze niet bij de uitvaart mochten zijn? Ik mocht maar een paar mensen uitnodigen, vanwege dat virus. Niemand van hier kon erbij zijn. Tja, dan hebben ze niks om over na te praten. Trouwens, ik weet me toch geen houding te geven als ze op bezoek zouden zijn. Als ik lach, zullen ze zeggen: ‘Kijk, ze is er al overheen.’ Als ik huil, zullen ze denken: ‘Is ze er nu nog niet overheen?’”

Ze draait zich weer naar het raam. Een houtduif maakt een onzachte landing, midden tussen de petunia’s. Hij fladdert hevig om zijn evenwicht te hervinden. Een lichtgrijs veertje schiet los en dwarrelt tegen het raam.

“Denkt u dat ik ooit nog gelukkig zal zijn? Dat er een keer een moment komt, dat ik even niet aan hem hoef te denken? Al was het maar voor één minuut?” Ze glijdt met haar wijsvinger over het zwarte montuur. “Ik hoop het. Maar dat is nu vooral een hele, hele stille hoop.”

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross