Steun ons

Stervende mensen bijstaan

30 maart 2017
1 minuut

Sterven en dood blijken vaak een taboe, met name ook daar waar het de rauwe, lichamelijke kanten betreft. Marinus van den Berg schuwt het onderwerp in zijn volle breedte niet. Hij maakt sterven bespreekbaar in zijn boek Meegaan tot het einde: Stervende mensen bijstaan. Een boek over de laatste dagen en uren van een mensenleven.

Door Paulien van Bohemen

Marinus van den Berg is naast schrijver een veelgevraagd spreker over sterven en rouw. Hij werkte als geestelijk verzorger in diverse verpleeghuizen en in een hospice. In zijn nieuwste boek Meegaan tot het einde staat de naderende dood centraal.

In korte hoofdstukken komen verschillende aspecten van sterven aan bod: de duur van het sterven, het stervensproces, het waken bij de stervende en tot slot de zorg voor de overledene. Maar óók gaat het over de onaangename kanten van doodgaan. Over de geur die rondom een stervende kan hangen schrijft Van den Berg: ‘Soms zijn er bloedingen en verspreiden wonden in de intiemere lichaamszones een sterke geur. Het is helemaal niet vreemd dat je moeite hebt met dit aspect van sterven (…). Al kunnen er parfums en andere middelen worden ingezet om de situatie draaglijk te houden, niet alles kan opgelost worden.’

Van den Berg constateert, dat het stervensproces vaak vragen oproept, als: Hoe lang gaat het sterven duren? Wat is te dragen en wat niet? Wie mag de ogen van de gestorvene sluiten? Dergelijke vragen helpen stervenden, naasten en hulpverleners om bewust met het naderende einde om te gaan.

 

9789025905804-meegaan-tot-het-einde-l-lq-fMarinus van den Berg, Meegaan tot het einde: Stervende mensen bijstaan, Ten Have, 128 blz., €14,99

 

 

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross