Steun ons

Stervende mensen bijstaan

30 maart 2017
1 minuut

Sterven en dood blijken vaak een taboe, met name ook daar waar het de rauwe, lichamelijke kanten betreft. Marinus van den Berg schuwt het onderwerp in zijn volle breedte niet. Hij maakt sterven bespreekbaar in zijn boek Meegaan tot het einde: Stervende mensen bijstaan. Een boek over de laatste dagen en uren van een mensenleven.

Door Paulien van Bohemen

Marinus van den Berg is naast schrijver een veelgevraagd spreker over sterven en rouw. Hij werkte als geestelijk verzorger in diverse verpleeghuizen en in een hospice. In zijn nieuwste boek Meegaan tot het einde staat de naderende dood centraal.

In korte hoofdstukken komen verschillende aspecten van sterven aan bod: de duur van het sterven, het stervensproces, het waken bij de stervende en tot slot de zorg voor de overledene. Maar óók gaat het over de onaangename kanten van doodgaan. Over de geur die rondom een stervende kan hangen schrijft Van den Berg: ‘Soms zijn er bloedingen en verspreiden wonden in de intiemere lichaamszones een sterke geur. Het is helemaal niet vreemd dat je moeite hebt met dit aspect van sterven (…). Al kunnen er parfums en andere middelen worden ingezet om de situatie draaglijk te houden, niet alles kan opgelost worden.’

Van den Berg constateert, dat het stervensproces vaak vragen oproept, als: Hoe lang gaat het sterven duren? Wat is te dragen en wat niet? Wie mag de ogen van de gestorvene sluiten? Dergelijke vragen helpen stervenden, naasten en hulpverleners om bewust met het naderende einde om te gaan.

 

9789025905804-meegaan-tot-het-einde-l-lq-fMarinus van den Berg, Meegaan tot het einde: Stervende mensen bijstaan, Ten Have, 128 blz., €14,99

 

 

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross