Steun ons
De vraag is niet hoe ik effectief opkom voor mijn eigen belang, maar hoe ons weer duidelijk wordt dat we geroepen zijn op te komen voor elkaars belangen.<p align=right>Foto Pieter Musterd</p>
De vraag is niet hoe ik effectief opkom voor mijn eigen belang, maar hoe ons weer duidelijk wordt dat we geroepen zijn op te komen voor elkaars belangen.

Foto Pieter Musterd

Stemmen is niet alleen een kwestie van ideeën, visies, denkbeelden. Het is ook kwestie van vertrouwen. De vader van Marinus van den Berg wist het wel. Hij volgde de pastoor: een goed mens, zo had hij ondervonden. Maar dat waren andere tijden. Hoewel: "Ik wil stemmen op een gezicht dat licht uitstraalt in onzekere tijden."

Door Marinus van den  Berg

Weet je al op wie je gaat stemmen? Mijn vader wist het wel. Hij volgde de pastoor die het wist. Dat was een eenvoudig sober levend mens. Hij las niet alleen de mis maar ook de mens. Hij deelde in het najaar peren uit de pastorietuin op het schoolplein. Hij was geen groot (s)preker.

Hij bemiddelde toen mijn vader, wees vanaf zijn dertiende, liefde voelde voor een meisje, dertien jaar jonger. Enige stugge hooghartigheid waren haar ouders niet vreemd. Vooral hem, mijn opa, niet. Hij vooral zat op een hoge stoel. Mijn vader trouwde met haar. We vierden hun laatste jubileum in Wijhe. Ze waren toegewijde mensen en wij gezegend met hen ook al waren er wisselende tijden en wisten ze niet altijd raad.

Mijn vader wist wel hoe je diende te stemmen. Mijn moeder volgde vanzelfsprekend. Ze zei van politiek geen verstand te hebben. Mijn inwonende oudoom was in die donkere tijd vervangend burgemeester en moest niets hebben van de bezetter. Onderduikers, spoorwegstakers waren tot het einde van zijn leven welkom. Hij schuwde het risico niet, zoals ook mijn neef Cor een moedig, meelevend wethouder was in de tijd van de veecrisis. Hij wist dat het om een mensencrisis ging.

Stemwaardig

Boeren houden van dieren anders dan de Dierenpartij. Politiek gaat over de vraag naar de inrichting van de polis. Hoe richt je stad en platteland in? Niemand weet precies wat dier-, natuur- en menswaardig is. Het blijft vragen en zoeken. Het is een blijvend zoeken naar wie stemwaardig is. Wordt het iemand Trumpalike?

Ik keek naar de gezichtstekeningen van Siegfried Woldhek in de NRC. Hij maakte me attent op donker en licht. Op boze donkere angstwekkende gezichten. Ik wil stemmen op een gezicht dat licht uitstraalt in onzekere tijden. Liever meedenkers dan beterweters. Niet stemmen is geen keus. Nu de pastoor het ook niet meer weet voor iedereen, is het de tijd van afstemmen op de niet geziene ander.

Marinus van den Berg

Lees meer

Marinus van den Berg (1947, Wijhe) was tot 2016 geestelijk verzorger in verpleeghuis Antonius-IJsselmonde in Rotterdam. Hij studeerde aan het gymnasium van de paters karmelieten in Zenderen, theologie aan de Katholieke Hogeschool Utrecht en de universiteit van Yale (VS). In 1977 werd hij priester gewijd. Hij is als geestelijk begeleider gespecialiseerd in het bijstaan van stervenden en rouwenden. Marinus schrijft met regelmaat bijdragen voor de Bezieling: persoonlijke overwegingen en observaties en woorden ter inspiratie. Ook is hij auteur van tientallen boeken over de omgang met verlies, rouw en dood. Enkele recente publicaties: Rouwen in de tijd; Lijden verlichten; Meegaan tot het eind; en Na werk tijd. Zijn motto: “Van zwijgen naar benoemen: dat kan lijden verlichten.”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross