Met de website SoChicken.nl ("Het leven kan echt dolle pret zijn") trekt Jelle Hermus honderdduizenden bezoekers per maand. Zijn boek 'Steeds Leuker' werd verkozen tot beste spirituele boek van 2018.  Schaamteloze lichtvoetigheid als bewuste levensfilosofie? Aantrekkelijk en verleidelijk, oordeelt Irma Hurkens. Maar wat als je leven somber en eenzaam blijft? Dubbel pech? Anderzijds: bij de pakken neerzitten zal je ook niet vooruit helpen.

Door Irma Hurkens

Boven het bed van Jelle Hermus hangt een post-it met de tekst: "Waar ben je vandaag dankbaar voor?"Samen met zijn vriend neemt hij elke avond de dag door en benoemt de dingen die goed gingen, waar ze blij van werden. Het voorbeeld geeft in een notendop de sfeer weer van het boek: Steeds leuker. Schrap de ellende en ontdek de korte route naar een leuker leven.  Hermus schreef het boek op een tropisch eiland: "’s morgens schrijven, ’s middags poedelen tussen de palmbomen." Hij laat dan ook veelvuldig zien hoe hij zelf zijn eigen adviezen opvolgt.

Zelf doen

Steeds leuker is een praktisch boek om het leven, zoals Hermus het noemt, ‘leuker’ te maken. Het is gebaseerd op een Japanse organisatietheorie die uitgaat van het zetten van kleine stappen. In plaats van grote veranderingen te promoten, benoemt Hermus juist allerlei kleine deelaspecten om je leven te verbeteren.

'Vrijheid', 'blijheid' en 'betekenis' zijn hierin de kernbegrippen. De route naar vrijheid wordt gevormd door het verwijderen van ballast in het leven ("minder meuk en meer leuk", in Jelle-termen). Ballast kan bestaan uit overbodige spullen, kleine ergernissen of dingen doen die eigenlijk tijdverspilling zijn. Blijheid heeft als kern positief denken. "Geluk is iets dat je doet", schrijft Hermus, "door te kiezen voor blijdschap." De praktische stap die hij daarvoor aangeeft is oefenen in dankbaarheid. Elke dag even stilstaan bij waar je dankbaar voor bent maakt je tevreden. Je aandacht verschuift naar de dingen die je blij maken.

Het derde deel behandelt het thema betekenis. Hier wordt het boek iets minder praktisch. Je verwacht dat dit deel meer gericht is op anderen in je leven. Maar ook in dit deel gaat het er vooral om, om het leven geweldig te maken. Hermus' advies in het vinden van betekenis is: volop in het leven stappen in plaats van aan de zijlijn blijven staan. Je hart volgen in plaats van je ego. Dat betekent continu het onderscheid maken tussen datgene wat op de korte termijn fijn is (een serie kijken, chips eten,  een prikkel zoeken) of datgene wat je op de lange termijn helpt om je dromen waar te maken. Kiezen voor mediteren, dankbaar zijn, eerlijk zijn of anderen blij maken.

Hermus’ levensvisie is dat er altijd wel iets is dat je zelf kunt doen, er zijn altijd kleine stappen die je kunt zetten. Het boek is dan ook doorspekt met praktische voorbeelden van die kleine stappen. Elke dag mediteren, een ontbijt van eieren met spek vervangen door een gezond ontbijt, de zolder opruimen, zuinig leven of problemen die je niet op kunt lossen accepteren.  Het motto is: kom uit de slachtofferrol. Niemand kan jou gelukkig maken, dat moet je zelf doen.  En dat kún je ook doen door steeds kleine stappen te zetten die leiden tot een ‘leuker’ leven.

Hermus boek is door De Maand van de Spiritualiteit gekozen tot het beste spirituele boek van 2018. Reden voor de jury om dit boek te kiezen is dat het met een "aanstekelijke luchtigheid" de lezer bij de hand neemt om strategischer te leven. Het boek is inmiddels ook een bestseller, het is in de derde druk verschenen.

Onrustig

Het boek leest vlot weg en is inderdaad aanstekelijk, dat is waar. Zozeer zelfs dat het lezen ervan me even behoorlijk onrustig maakte. De belofte van een korte route naar een fijn leven spreekt aan. Tegelijk geven al deze voorbeelden en adviezen het gevoel dat je de hele dag bezig moet zijn om hieraan te werken. "Begin desnoods met drie minuten mediteren", dat is inderdaad een kleine stap. Maar daarnaast komt er ook de opdracht om elke dag dingen op te schrijven, gezond te eten, meer te bewegen, ervaringen op te zoeken. En dan wordt het geheel een  veelvoud van opdrachten die vooral druk geven. Druk die ook zegt: als je leven niet leuk is, heb je dat zelf in de hand.

Een ander punt is dat het boek geschreven lijkt voor een zekere doelgroep. De groep die midden in het leven staat, die eerder te veel dan te weinig spullen heeft, die moet kiezen tussen een iPhone of een reis naar Bali en die kán kiezen uit de mensen waar hij wel of niet mee wil omgaan. Een groep, kortom, waarin eerder overvloed voorkomt dan tekorten. De voorbeelden gaan over mensen die reizen, werken, een relatie hebben, sporten. Lees je het boek met in gedachten iemand die eenzaam is, iemand voor wie de dagen vooral uit leegte bestaan, dan lijkt het opeens minder aan te sluiten. De titel ‘steeds leuker’ geeft het al aan: het boek is voor mensen die het al tamelijk leuk hebben.

Maar toch..., niets doen en op de bank blijven zitten en zappen langs de tv-zenders zal je leven ook niet beter maken. Ik ben toch maar eens begonnen met een paar minuten Tai chi per dag. Niet groots, wel praktisch.

 

Jelle HermusSteeds leuker. Schrap de ellende en ontdek de korte route naar een leuker leven, Kosmos uitgevers, 288 blz., € 20,-.

 

Website: SoChicken.nl

Trakteer de redactie op een kopje koffie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.