Steun ons

Spirituele meesters op Vlaamse religie-site Kerknet

16 oktober 2017
2 minuten

Teresa van Avila, Camille Contzen Crowet, Etty Hillesum, Pierre Teilhard de Chardin, Jozef Cardijn. Spirituele godzoekers die lange of korte tijd geleden leefden en die ons inspiratie bieden. De Vlaamse website kerknet.be maakte over deze en andere bekende en minder bekende spirituele mannen en vrouwen een serie: Spirituele meesters.

Door Paulien van Bohemen

Kerknet.be is een website van de katholieke kerk in Vlaanderen. Het is een veelzijdig en informatief nieuwsmedium over kerknieuws in België maar ook over de wereldkerk. Op de website staan reportages, cartoons, nieuws, blogs, filmpjes en meer over maatschappij, cultuur, geloof en kerk in Vlaanderen en daarbuiten.

Zo is er de interessante rubriek Spirituele Meesters: een serie over bekende en minder bekende godzoekers. De serie bevat een reeks korte artikelen en filmpjes die je kennis laten maken met spirituele meesters en hun wijze lessen.

Via een artikeltje dat slechts drie minuten leestijd kost bijvoorbeeld raak je in een notendop op de hoogte van de acht levenslessen tegen keuzestress van Ignatius van Loyola (1491-1556). Les zeven: Maak geen keuzes tijdens een crisis (zie kader).

De filmpjes in de serie duren een minuut of vijf en brengen je op de hoogte van de belangrijkste momenten uit het leven van een spirituele meester en diens spirituele ervaringen en wijsheden.

Gebedsadviezen

Een van de filmpjes gaat over de onbekende huisvrouw Camille Contzen Crowet (1900-1970). Al van kinds af aan leeft deze Waalse, in atheïstisch milieu grootgebrachte vrouw in diepe verbondenheid met God en Christus. Haar man kwam er pas na haar dood achter hoezeer zij zich wijdde aan geloof en gebed. In een brief aan een Franse priester schreef ze gebedsadviezen, zoals:

‘Welke gebedstechniek je ook gebruikt: die moet altijd een middel blijven en mag nooit het doel vervangen. Doel is en blijft de vereniging met God door Jezus.

Recept tegen keuzestress volgens Ignatius van Loyola

  1. Neem je diepste gevoelens ernstig
  2. Volg je eigen hart
  3. Richt je op het doel in plaats van de middelen
  4. Maak van je leven een gebed
  5. Drie manieren om te kiezen
  6. Volg de dynamiek van de nederigheid, niet die van de hoogmoed
  7. Maak geen keuzes tijdens een crisis
  8. Bespreek je gevoelens met een vertrouwenspersoon

Bron: Kerknet.be, zie voor toelichting: Acht levenslessen tegen keuzestress van Ignatius van Loyola

 

 

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross