Steun ons

Samen geloven - Zeven portretten van 'vrije-opstelling-kerken'

29 april 2014
2 minuten

Al sinds de jaren zestig kiezen sommige katholieke gemeenschappen voor een ‘vrije opstelling’, los van de officiële kerkelijke structuren. Opvallend is dat hun aantal de laatste jaren sterk is toegenomen. In opdracht van Mariënburg ging Theo van de Kerkhof op onderzoek uit en bracht het 'nieuwe samen' aan de basis van de katholieke kerk in beeld. Zeven portretten van 'vrije-opstelling-kerken'.

Door Theo van de Kerkhof

De katholieke 'vrije-opstelling-kerken' zijn lokale geloofsgemeenschappen die zich (veelal naar het voorbeeld van de Amsterdamse studenten-ekklesia) losmaakten van het gezag van de bisschoppen en als zelfstandige geloofsgemeenschappen hun eigen weg gaan. Opvallend is dat hun aantal sinds de eeuwwisseling sterk is gestegen: van ca. twintig naar een veertigtal groepen.

Mariënburg, een vereniging van kritische katholieken, vroeg zich af: wat is hier aan de hand? Is er sprake van een nieuw elan aan de basis van de rooms-katholieke kerk? In opdracht van Mariënburg voerde ik in de zomer van 2013 een journalistiek onderzoek uit. Ik bracht zeven vrije ‘ekklasiagroepen’ in beeld.

In mijn rondgang kwamen steeds dezelfde thematieken aan de orde, zij het iedere keer met andere accenten zodat ieders eigenheid aan bod kon komen. De thematieken hadden betrekking op: ontstaansgeschiedenis, de relatie tot de (rk-)kerk, de activiteiten, met name de vieringen. Verder kwamen vragen aan de orde als: waarin gelooft de gemeenschap, wat brengt haar leden bijeen, wat zijn de knelpunten, wat de succesfactoren, heeft men behoefte aan een landelijk verband, ziet men een rol weg gelegd voor Mariënburg? Het onderzoek werd afgesloten met een slotbeschouwing.

Het onderzoeksrapport werd gepresenteerd op het congres van Mariënburg op 26 oktober 2013 en daarna gepubliceerde op de website van de vereniging onder de titel: Wat ruist er door het struikgewas. De slotbeschouwing werd tevens opgenomen in de verslagbundel van het congres: Gloed onder de as. Documentatie en verslag van het congres van 26 oktober 2013. In het kader van het thema ‘samen’ worden de zeven portetten van de onafhankelijke geloofsgemeenschappen hier integraal gepubliceerd, evenals de slotbeschouwing.

Theo van de Kerkhof

Lees meer

Theo van de Kerkhof (1958, Roermond) is zelfstandig theoloog en journalist. Sinds 1989 is hij werkzaam in de voorlichting en religiejournalistiek. Hij was voorlichter aan de Theologische Faculteit Tilburg en eindredacteur bij Volzin. Sinds 2013 is hij freelancer. Theo is vader van twee zoons. Religie met een filosofische inslag heeft zijn warme interesse. Hij bekijkt zaken graag ook eens van een andere kant, bijvoorbeeld een boeddhistische, en voelt zich daar christelijk heel wel bij. Theo is eindredacteur van de Bezieling en behartigt de dagelijkse gang van zaken. Motto: “Het is zoals het is. En van daaruit zien we wel weer verder.”

Reacties

 1. Ik vond aanvankelijk, na de overname van R.K. Kerkplein, dat dit "tijdschrift" er op vooruit gegaan was.
  Momenteel betrap ik mezelf er op dat ik het nauwelijks inkijk. Het is professioneel geworden. Goed! Maar langzamerhand te professioneel voor mijn smaak. Het is meer iets voor Universiteits studenten. Ben ik dan zo dom dat het voor mij te hoog is? Ik dacht van niet. Ik heb - wel enige tijd geleden, vlak na het Tweede Vaticaans Concilie - Theologie en aanverwante studies gedaan aan de Ateneo de Manilla University in Manila, Philippines, en daar, na een proefschrift van zo'n 270 pagina's geschreven te hebben, de graad Master of Arts in gehaald. Dus zo dom ben (was) ik nu ook weer niet. Maar ik vind de stof voor de Dominicus, inclusief mijzelf, te zwaar. In de oude vorm was het makkelijker leesbaar en sprak het me meer aan. Het was ook meer op de Dominicus afgestemd.
  Kan het een beetje minder zwaar en diepgaand en een beetje makkelijker leesbaar voor de gemiddelde Dominicusganger?
  Dan nog iets dat me van mijn hart moet. Ik heb geen donatie gestuurd, want ik zag dat het jaarsalaris van de hoofdredactuer 8000 euro hoger is dan wat ik in een jaar te besteden heb, inclusief vaste lasten. Het kan er bij mij niet van af! De weegschaal hangt scheef!
  Met vriendelijke groeten,
  Hans van Leeuwen, Dominicusganger sinds Pasen 1984.

  1. Beste Hans,

   Sommige artikelen zijn best pittig. Dat mag vinden wij. Maar het is zeker niet de bedoeling dat de Bezieling een intellectueel-droog medium wordt. Goed om die waarschuwing in je woorden te lezen. Het idee achter de Bezieling is nadrukkelijk dat we zoeken naar onderwerpen die mensen écht bezig houden en dat we vandaaruit in de rijke wijsheid/ervaring/kennisbron, die de christelijke traditie is, zoeken naar inspirerende antwoorden. Misschien lukt het niet altijd, maar toch ook niet altijd niet 😉 Om enkele suggesties te doen:
   https://www.debezieling.nl/liefde-verdraagt-alles/
   https://www.debezieling.nl/therapie-bij-etty-hillesum/
   https://www.debezieling.nl/populaire-spiritualiteit-en-christelijke-traditie-zijn-goed-met-elkaar-te-verbinden/
   https://www.debezieling.nl/de-geloofsbelijdenis-van-erik-borgman/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross