Steun ons

Roeping

20 januari 2018
2 minuten

Werken voor vrede en ontwikkeling in het islamitische zuiden van de Filipijnen is geen makkelijke opgave. Werk is voor leden van de ontwikkelingsorganisatie BDA allang geen baan meer, zo merkt René Grotenhuis. Het is hun roeping geworden. Hun strijd is wie zij zijn. 

Door René Grotenhuis

Al ruim twee en een half jaar ga ik regelmatig naar de Filipijnen. Deze keer is de vijftiende keer. Met de ervaring die ik bij Cordaid opdeed op het terrein van ontwikkelingssamenwerking in conflictgebieden, probeer ik een bijdrage te leveren aan het vredesproces op Mindanao.

Sinds een jaar ben ik intensief betrokken bij de Bangsamoro Development Agency (BDA), een organisatie die streeft naar ontwikkeling van en grotere autonomie voor het gebied Bangsamoro in het islamitische zuiden van de Filipijen.

Vorig jaar april liep de financiering van de BDA af. Het contract was afgelopen en blijkbaar had niemand bijtijds gezorgd voor een vervolg. Hoewel iedereen het werk van de organisatie belangrijk vindt, liet iedereen de zorg voor een vervolg op zijn beloop. En dus droogde hun bron van inkomsten op.

In Nederland zou dat het eind ven de organisatie betekenen, maar hier is dat anders. Sinds april ben ik met hen aan het werk om te kijken hoe ze verder kunnen, welke plannen we kunnen maken en hoe ze voor de bevolking van betekenis kunnen blijven. De kantoren zijn gesloten. In een aantal regio’s hebben regiomanagers het kantoor in huis genomen. Op sommige plaatsen hebben mensen een baantje erbij gezocht maar wel zo dat ze nog actief kunnen blijven. Een aantal medewerkers wordt door hun familie ondersteund, zodat ze aan het werk kunnen blijven voor de idealen van het BDA. Elke keer als we bij elkaar komen, is iedereen aanwezig. Niemand ontbreekt. Natuurlijk is het moeilijk, erkennen ze, maar het werk wat ze doen is allang veel meer dan een baan, het is een roeping die ze niet willen opgeven.

Gegrepen

Een van hun collega’s vertelde me hoe hij erin was gerold. Zijn vader was lid van de onderhandelingsdelegatie die namens de Moro’s met de Filipijnse regering over een vredesregeling en autonomie sprak. Hij vergezelde zijn vader tijdens de reizen naar Maleisië en Tripoli en toen zijn vader overleed, was hij inmiddels zo gegrepen door diens idealen dat hij gewoon is doorgegaan.

Een ander was een manager van een goed lopend bedrijf, maar zag hoe het conflict steeds meer het leven en de toekomst verlamde. In plaats van naar Manila of elders te verhuizen om ergens een andere baan te vinden, gaf hij zijn loopbaan op. Sindsdien is hij 24 uur per dag aan het werk. Soms zijn er projectgelden waaruit hij betaald wordt, maar als dat niet zo is, is het vanzelfsprekend dat zijn familie voor hem en zijn gezin zorgt. Zijn werk is niet alleen van hemzelf. Het is niet slechts zijn persoonlijke keuze.

Het gaat voor hen niet alleen over hun werk, ook niet alleen over een politieke oplossing van een al decennia slepend conflict, het is hun leven geworden. Ze voelen zichzelf geen helden of mensen die iets opofferen. Dit is wie ze zijn, het zit in elke vezel.

 

René Grotenhuis

Lees meer

René Grotenhuis (1951-2021) studeerde theologie en was zes jaar werkzaam als pastoraal werker in de wijk Ondiep (Utrecht). Daarna werkte hij o.a. als directeur in de thuiszorg, voor Pharos, kenniscentrum voor vluchtelingen en gezondheidszorg en (tot 2013) als algemeen directeur van Cordaid. Hij was vicevoorzitter van VKMO (Vereniging van Katholieke Maatschappelijke Organisaties). Hij schreef ‘Van Macht ontdaan” (2015) en ‘Zout’ (2020) over de betekenis van de christelijke traditie in onze tijd. Tot aan zijn overlijden, 8 december 2021, was René columnist, voorzitter van het bestuur en hoofdredacteur van de Bezieling.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Het water komt

Het water komt
Het water komt weer
De tanks komen
De tanks komen weer
De bommen vallen al
Steden worden vernietigd
Mensen in massagraven
Het wordt warmer
De asielzoekers komen
Er hangt dreiging in de lucht
De vacantie vluchten nemen toe
Binnenvaartschippers stoten te veel gassen uit
“God wil niet dat je liegt”
“’Ik ben streng voor mezelf en voor jou”’
Ik hoor het achter me in de bus.
Ik bid voor Oekraine
Voor al die mensen voor wie het water komt.
Al weet ik niet of het helpt.

Marinus van den Berg

(Meer Gedichten & Gebeden)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

cross