Steun ons

Rode draad

11 oktober 2013
2 minuten

Het interview “De geloofsbelijdenis van Erik Borgman” raakt blijkbaar een snaar. Het is de meest gelezen bijdragen tot nu toe en bijna 300 keer ‘geliked’. Waar zit hem dat in? Ik denk dat de visie van Borgman iets van ademruimte biedt. Onze tijd is wel erg op succes en prestatie uit, op vrolijkheid, uiterlijkheid en schone schijn gericht. Het niet zo sterke, het vallen naast het opstaan, de mislukkingen van het leven, krijgen soms wat weinig ruimte. Het is natuurlijk goed om kansen te benutten, talenten te ontwikkelen, er iets van te maken in het leven. En er is ook veel kwaliteit in onze samenleving op alle vlakken, juist omdat er mensen zijn die de schouders eronder zetten en niet genoegen nemen met het middelmatige. Maar dat neemt niet weg dat ook het onvolmaakte, het niet-lukken op allerlei manieren aanwezig is in het bestaan. Misschien hebben we hier wel een van de meest weggemoffelde bestaanskenmerken binnen onze cultuur te pakken. Kunnen we het onvolkomene een reële plaats geven en als realiteit benoemen en honoreren? Ik denk dat het deze inzet van Borgman is, die als belangwekkend herkend wordt. Trouwens ook de verse column van Lisette Thooft haakt op dit thema in.

Inherente tekort
Omgang met het onvolkomene, het inherente tekort, misschien is dat wel de rode draad in alle bijdragen van afgelopen week. Ook Eric Corisus komt in zijn cultuurrubriek daarop uit. Waarom is de roman Stoner (na dertig jaar onopgemerkt te zijn gebleven) nu ineens zo’n succes? Stoner is iemand waar je een zekere sympathie voor hebt en tegelijkertijd een mengeling van onbegrip en ergernis bij voelt. Maar uiteindelijk roept hij ook respect op door,  wat je zou kunnen noemen, de ‘krachtige gelatenheid’, waarmee hij zijn leven leeft. Wat mis gaat in zijn leven, maakt hem nog niet tot een mislukkeling. In tegendeel zelfs. Stoner heeft een zinvol leven geleid, zegt auteur John Williams in een interview over zijn eigen romanfiguur.

Ook Thijs Caspers’ essay over kwetsbaarheid gaat over het verlangen om het collectief perfectionisme achter zich te laten. Tijdens zijn reizen door Kenia ziet hij iets van die meer ontspannen houding ten opzichte van de onbeheersbare kanten van het bestaan. (Lees verder: 'De aard van de werkelijkheid'.)

Theo van de Kerkhof

Lees meer

Theo van de Kerkhof (1958, Roermond) is zelfstandig theoloog en journalist. Sinds 1989 is hij werkzaam in de voorlichting en religiejournalistiek. Hij was voorlichter aan de Theologische Faculteit Tilburg en eindredacteur bij Volzin. Sinds 2013 is hij freelancer. Theo is vader van twee zoons. Religie met een filosofische inslag heeft zijn warme interesse. Hij bekijkt zaken graag ook eens van een andere kant, bijvoorbeeld een boeddhistische, en voelt zich daar christelijk heel wel bij. Theo is eindredacteur van de Bezieling en behartigt de dagelijkse gang van zaken. Motto: “Het is zoals het is. En van daaruit zien we wel weer verder.”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross