Steun ons

Rode draad

11 oktober 2013
2 minuten

Het interview “De geloofsbelijdenis van Erik Borgman” raakt blijkbaar een snaar. Het is de meest gelezen bijdragen tot nu toe en bijna 300 keer ‘geliked’. Waar zit hem dat in? Ik denk dat de visie van Borgman iets van ademruimte biedt. Onze tijd is wel erg op succes en prestatie uit, op vrolijkheid, uiterlijkheid en schone schijn gericht. Het niet zo sterke, het vallen naast het opstaan, de mislukkingen van het leven, krijgen soms wat weinig ruimte. Het is natuurlijk goed om kansen te benutten, talenten te ontwikkelen, er iets van te maken in het leven. En er is ook veel kwaliteit in onze samenleving op alle vlakken, juist omdat er mensen zijn die de schouders eronder zetten en niet genoegen nemen met het middelmatige. Maar dat neemt niet weg dat ook het onvolmaakte, het niet-lukken op allerlei manieren aanwezig is in het bestaan. Misschien hebben we hier wel een van de meest weggemoffelde bestaanskenmerken binnen onze cultuur te pakken. Kunnen we het onvolkomene een reële plaats geven en als realiteit benoemen en honoreren? Ik denk dat het deze inzet van Borgman is, die als belangwekkend herkend wordt. Trouwens ook de verse column van Lisette Thooft haakt op dit thema in.

Inherente tekort
Omgang met het onvolkomene, het inherente tekort, misschien is dat wel de rode draad in alle bijdragen van afgelopen week. Ook Eric Corisus komt in zijn cultuurrubriek daarop uit. Waarom is de roman Stoner (na dertig jaar onopgemerkt te zijn gebleven) nu ineens zo’n succes? Stoner is iemand waar je een zekere sympathie voor hebt en tegelijkertijd een mengeling van onbegrip en ergernis bij voelt. Maar uiteindelijk roept hij ook respect op door,  wat je zou kunnen noemen, de ‘krachtige gelatenheid’, waarmee hij zijn leven leeft. Wat mis gaat in zijn leven, maakt hem nog niet tot een mislukkeling. In tegendeel zelfs. Stoner heeft een zinvol leven geleid, zegt auteur John Williams in een interview over zijn eigen romanfiguur.

Ook Thijs Caspers’ essay over kwetsbaarheid gaat over het verlangen om het collectief perfectionisme achter zich te laten. Tijdens zijn reizen door Kenia ziet hij iets van die meer ontspannen houding ten opzichte van de onbeheersbare kanten van het bestaan. (Lees verder: 'De aard van de werkelijkheid'.)

Theo van de Kerkhof

Lees meer

Theo van de Kerkhof (1958, Roermond) is zelfstandig theoloog en journalist. Sinds 1989 is hij werkzaam in de voorlichting en religiejournalistiek. Hij was voorlichter aan de Theologische Faculteit Tilburg en eindredacteur bij Volzin. Sinds 2013 is hij freelancer. Theo is vader van twee zoons. Religie met een filosofische inslag heeft zijn warme interesse. Hij bekijkt zaken graag ook eens van een andere kant, bijvoorbeeld een boeddhistische, en voelt zich daar christelijk heel wel bij. Theo is eindredacteur van de Bezieling en behartigt de dagelijkse gang van zaken. Motto: “Het is zoals het is. En van daaruit zien we wel weer verder.”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross