Steun ons

Reserveolie in vastentijd

1 maart 2017
3 minuten
<p align=right>Foto Sergio Russo</p>

Foto Sergio Russo

Vandaag, 1 maart, Aswoensdag, gaan we de Vasten- of Veertigdagentijd in. Veel mensen geven aan die tijd een bijzondere invulling. Ze láten iets wat ze gewoonlijk wel doen (tv-kijken, koekje bij de koffie) of doen iets wat ze gewoonlijk niet of minder doen (iets uit een speciaal boekje lezen of elke dag een kaartje op de bus naar iemand die het moeilijk heeft). Als je zelf zo de Vastentijd invult, zorg dan dat je iets kiest dat je volhoudt, zegt Marga Haas. Zorg ook in de Veertigdagentijd voor reserveolie.

Door Marga Haas

Bij Matteüs 25:1-13

Discipline, doorzettingsvermogen, uithoudingsvermogen, een lange adem. Woorden die horen bij topsport. Maar ook bij de geestelijke weg.

Vaak begin je aan iets nieuws met tintelende verwachting, blakend van energie. Je stroomt over van enthousiasme. Het is lente in je hoofd, in je lijf. Er gaat iets prachtigs groeien in jou, in je leven. Je ziet de knoppen op barsten staan en je kunt eenvoudig verder kijken: ze zullen opengeduwd worden van binnenuit, er komt bloesem uit, dat prachtig bloeit, bladgroen, dat schaduw geeft in de warme zomer … Je ziet het al helemaal voor je. En hup, daar ga je. Je springt er vol in – in dat nieuwe begin.

Tien meisjes zijn genodigd op een bruiloft. Ze mogen de bruidegom binnenhalen. Langs de weg wachten ze hem op. Hun olielampjes branden, zodat ze kunnen zien en gezien worden in het donker. Het duurt maar en het duurt maar. Het wachten valt hen lang en ze vallen in slaap. De vlammetjes van hun lampjes worden kleiner en kleiner. Dan worden ze wakker van geroep: ‘Daar komt de bruidegom!’ Haastig pakken de meisjes hun lampjes. O! Olie op. Vijf zijn zo verstandig geweest om reserveolie mee te nemen, vijf staan met lege handen en in het donker. Terwijl de laatsten haastig nieuwe olie gaan kopen, halen de andere meisjes de bruidegom binnen. De deur sluit achter hen, de andere meisjes komen te laat.

Volhouden

Iets nieuws beginnen is eenvoudig. Je laat je meevoeren op je enthousiasme. Maar iets volhouden – dat is andere koek. Het is wijs om, voordat je op weg gaat, te bedenken wat jouw reserveolie is. Hoe jij de discipline opbrengt om door te zetten. Wees erop voorbereid dat het wellicht allemaal wat langer duurt dan je verwacht. Het is niet altijd lente; na de zomer komen ook een herfst en een winter. Je geloofsleven gaat niet altijd over groene, grazige weiden, maar ook door dor land. Dan heb je reserveolie nodig. Een lange adem.

Kies één ding, waarvan je inschat dat je het kunt volhouden, ook als het beginnersenthousiasme geweken is. Meditatie, bijbel lezen, gebed … Spreek af met jezelf wat je doet, waar, wanneer, hoe vaak en voor hoe lang. En doe het vervolgens ook. Houd vol. Veranker het in je dagelijks leven – een vast moment, een vaste plek. Zo kom je gemakkelijker de winter door.

 

Marga Haas begeleidt  Stiltedag – 18 maart, Middelburg

Een dag in stilte doorbrengen zuivert de ziel. De stilte helpt je te zien wat er in jou leeft. Daaronder ontdek je diepe rust. Vaak heb je het gevoel dat je een innerlijke schoonmaak ondergaat. Stiltedagen in het Stadsklooster Simpelhuys i.o. in Middelburg zijn eenvoudig van opzet. De dag begint met een ochtendgebed in de kapel en sluit af met een middaggebed. Tussendoor zitten de deelnemers in de groep bij elkaar om te mediteren. Een korte stiltewandeling staat ook op het programma.

Datum: zaterdag 18 maart, tijd: 10.00-15.30 uur (inloop vanaf 9.30 uur), locatie: Simpelhuys, Simpelhuisstraat 12, Middelburg, kosten: € 25,- (incl. koffie, thee en soep). Opgeven en verdere informatie bij Henk Goudzwaard via stadsklooster@zeelandnet.nl.

Info: margahaas.nl

 

Marga Haas

Lees meer

Marga Haas (1972) is werkzaam als geestelijk verzorger in een hospice, geeft retraites in Dominicanenklooster Huissen, schrijft een tweewekelijkse blog (zie www.margahaas.nl) en zorgt voor man en twee kinderen. In alle werkzaamheden probeert zij de stilte en de eenheid te bewaren en de geestelijke weg te gaan. Een weg van vallen en opstaan! Op de Bezieling publiceert zij elke maand een korte overweging bij een bijbeltekst. Motto: ‘Silence is the language of God. All else is poor translation.’ (Rumi)

Meer van deze auteur

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van deze auteur

1 2 3 16

Meer van 

Het water komt

Het water komt
Het water komt weer
De tanks komen
De tanks komen weer
De bommen vallen al
Steden worden vernietigd
Mensen in massagraven
Het wordt warmer
De asielzoekers komen
Er hangt dreiging in de lucht
De vacantie vluchten nemen toe
Binnenvaartschippers stoten te veel gassen uit
“God wil niet dat je liegt”
“’Ik ben streng voor mezelf en voor jou”’
Ik hoor het achter me in de bus.
Ik bid voor Oekraine
Voor al die mensen voor wie het water komt.
Al weet ik niet of het helpt.

Marinus van den Berg

(Meer Gedichten & Gebeden)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

cross