Steun ons

Regenwens

30 augustus 2022
3 minuten

Bij zoveel drukkende gebeurtenissen in de wereld om ons heen is de verleiding groot om alleen nog maar weg te willen kijken. Maar die verleiding wordt minder als je ook thuis kunt komen bij IK BEN. "Als je de zachte regen van de stilte thuis kunt ontvangen."

Regenwens

Zou de regen een zegen kunnen zijn

Niet alleen voor de droge gronden

Niet alleen voor de lage rivierstanden

Zou de regen een zeggen kunnen zijn

Om de heethoofden af te drogen

Om afstanden weer bevaarbaar te maken

Zou de regen een zegen kunnen zijn

Om ons denken te verfrissen

Om in de ander steeds een mens te zien

Zou de regen een zegen kunnen zijn

Om elkaar niet uit te drogen

Om elkaar niet te verwoestijnen

Zou de regen een zegen kunnen zijn

Om zuinig met elkaar om te gaan

Om deze aarde niet te verkwisten.

Door Marinus van den Berg

Mijn nacht was onrustig geweest. De vorige dag was drukkend warm. Enkele gebeurtenissen drukten nog zwaar op mijn dak. Het ochtendnieuws berichtte over de schaamte van Ter Apel: weer mensen in de buitenlucht. In Oekraïne was een station gebombardeerd. Sommige asielzoekers worden alsmaar gelukszoekers genoemd: waarom mogen wij dat wel zoeken en zij niet. Er loopt een rechtsproces tegen de verkoop van dat hotel in Albergen opdat er geen asielzoekers komen. (1)

In de ochtend was de temperatuur gedaald en er was kort een beetje van regen. Ik zag er naar uit. In de middag kon ik weer buiten lopen zonder al een jas aan te moeten. Bij de boekhandelaar vond ik Psalmen anders. (2) Juist verschenen. Ik ging aan het water zitten en vond psalm 11a op mijn weg.

Vandaag kijk ik alleen naar omhoog

Vandaag zoek ik de hemel

Er is genoeg van mij gevraagd

Ik ben met alles even klaar

Het gedenk en het gedoe

Vandaag ben ik te moe

 

Vandaag wil ik de stilte om me heen

Vandaag hoef ik niet verder

Even niet meer opgejaagd

……………

De tekst is van Roeland Smith, melodie van Wicher Schuurman. Dank aan Christine Bosch die mij deze uitgave aanreikte. Het las als die zachte regen die een zegen kan zijn.

Een uur later vroeg iemand me: "Houden de vluchtelingen je bezig?" Elke dag volg ik het nieuws. Soms ontmoet ik er. Ik vertelde van de Oekraïense familie die ik in een oecumenische kerkdienst in Boerhaar/Wijhe ontmoette. De laatste zondag van juli. Ik zie ze nog vaak voor me. Waar zijn ze nu? Heimwee maakte hun nachten slapeloos. Ik volg 'Albergen' waar ik mijn eerste pastorale stage liep. Vrienden hield ik er aan over. Dat was een andere tijd. Ik lees de media en vrees verder verlies van humaniteit. Dat we de ander niet eerste als medemens zien.

Maar het lied zingt:

Ik kijk niet om. Ik kijk niet op

Los van alles wat moet

Vandaag is alles goed

Vandaag ben ik thuis bij IK BEN

Dank voor dit lied dat me leert dat wegkijken, onverschillig worden, cynisch worden, apatisch toekijken, wegvluchten in narcistisch genieten minder kans krijgt als je de zachte regen van de stilte thuis kunt ontvangen.


(1) Het kort geding over de verkoop; van het hotel in Albergen aan het COA heeft inmiddels plaatst gevonden: de verkoop gaat door.

(2) Psalmen anders, aanvulling bij het Liedboek, 2022 BV Liedboek Utrecht.

 

Marinus van den Berg

Lees meer

Marinus van den Berg (1947, Wijhe) was tot 2016 geestelijk verzorger in verpleeghuis Antonius-IJsselmonde in Rotterdam. Hij studeerde aan het gymnasium van de paters karmelieten in Zenderen, theologie aan de Katholieke Hogeschool Utrecht en de universiteit van Yale (VS). In 1977 werd hij priester gewijd. Hij is als geestelijk begeleider gespecialiseerd in het bijstaan van stervenden en rouwenden. Marinus schrijft met regelmaat bijdragen voor de Bezieling: persoonlijke overwegingen en observaties en woorden ter inspiratie. Ook is hij auteur van tientallen boeken over de omgang met verlies, rouw en dood. Enkele recente publicaties: Rouwen in de tijd; Lijden verlichten; Meegaan tot het eind; en Na werk tijd. Zijn motto: “Van zwijgen naar benoemen: dat kan lijden verlichten.”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross