Steun ons

Prikvertrouwen

24 december 2021
2 minuten

Hoewel overtuigd antivaxer, heeft Lisette Thooft niet gestemd voor het woord van het jaar: 'prikspijt'. Vanuit haar deskundigheid als alternatief therapeut legt ze uit waarom. “Je lichaam kan die rommel echt wel aan.”

Door Lisette Thooft

Het woord ‘prikspijt’ is het Woord van het Jaar 2021 geworden, gekozen door meer dan veertigduizend Nederlanders. Ik zag de oproepen om erop te stemmen voorbij komen op Facebook, in mijn wappie-bubble, maar ik heb niet meegestemd.

Ik ben tegen de covid-injecties en ik zal ze door roeien en ruiten blijven weigeren; maar ik ben ook tegen prikspijt.

Beter positief

Als je prikken hebt gehaald, kun je er beter positief over blijven denken. Zelfs als je gehoopt had op vrijheid en teleurgesteld bent in het gebrek aan effect, dan nóg kun je beter onbekommerd en blijmoedig je lichaam ondersteunen in het wegwerken en opruimen van het vaccin, dan dat je bozig of spijtig rondloopt en wenste dat je die prikken nooit genomen had.

Dit zeg ik als alternatief therapeut. Want het lichaam is gevoelig voor onbewuste beïnvloeding. Een gevoel van spijt zou het kunnen hinderen. Anders gezegd: sta maximaal open voor placebo-effecten en vermijd zoveel mogelijk een nocebo-effect.

Vertrouwen in het creatieve vermogen van je lichaam om aan te kunnen wat het leven brengt, is cruciaal.

Godsvertrouwen

Maar misschien moet je daarvoor ouderwets religieus zijn. Ik ben een religieus tiepje. Vooral, bovenal, ben ik vóór godsvertrouwen. Dat is een ouderwets woord en het is kennelijk ook een ouderwets begrip aan het worden. Godsvertrouwen zoals in ‘de mens wikt, God beschikt’ en ‘God geeft kracht naar kruis.’ Vertrouwen dat Gods wil geschiedt, of je het er nu mee eens bent of niet.

Mijn spirituele leermeester, de Australische mysticus Barry Long zei het zo: “Als je wilt weten wat Gods wil is, kijk om je heen. Precies zoals je leven nu is, dat is Gods wil.” Dat is radicaal, extreem godsvertrouwen. Mijn ontwikkelingsdoel in het leven. Ik ben al een eindje op weg.

“Je lichaam kan die rommel echt wel aan”, schreef ik dus op social media. “Verzwak dat niet met spijt of angst. Vertrouw op de wijsheid van de natuur, vertrouw dat je alleen een ziekte krijgt als je eraan toe bent.”

Vriend en vijand vielen over me heen. Medewappies kapittelden me: nee hoor, die prikken brachten echt, heus, onomkeerbare schade toe. En uit Twitter rees een wolkje woedend getjilp: wat een slecht mens was ik om te beweren dat je alleen een ziekte krijgt als je eraan toe bent.

Maar ja dat geloof ik nou eenmaal. Van ons zijn alle haren op het hoofd geteld. En we vallen niet neer zonder de wil van onze Vader. We hebben een lichaam om drama te beleven op Aarde, trauma en tragedie door te maken en spannende avonturen aan te gaan, niet alleen vreugde maar ook pijn te voelen en te ervaren dat ons hart daar groot genoeg voor is. En om, wat er ook gebeurt, langzaam maar zeker steeds dieper te ontspannen in groeiend vertrouwen op de eeuwige, eindeloze, onvoorwaardelijke liefde van God.

Lisette Thooft

Lees meer

Lisette Thooft is rebalancer en auteur. Zij publiceerde meer dan twintig boeken over spiritualiteit, liefde en relaties. In 2022 verscheen: De hemel in je handen, over toegang krijgen tot het onderbewuste. Lisette was ruim zes jaar redacteur van Volzin en is thans vooral werkzaam als rebalancer. Lisette is columnist van de Bezieling.

Reacties

  1. Als je weten wil wat Gods wil is, kijk dan naar je medemens, mooier is Hij niet te zien. Als ik doodziek dreig te worden spreekt God door degene die mij een injectie geeft en door degenen die er aan bijgedragen hebben dat mogelijk te maken.

  2. Ik vind het kwalijk dat je het vaccin "rommel" noemt. Een miskenning van de inzet en inventiviteit die aan de basis liggen van veel wat het leven menswaardiger heeft gemaakt.

  3. @Co de Rooij De columniste doelt met 'rommel' op het virus. "Je lichaam kan die rommel echt wel aan", laat deze verwarde vrouw weten. Daarom liggen er dus hele hordes ongevaccineerden op de IC. Hoe stekeblind kun je zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross