Steun ons

Praatpaal

15 oktober 2019
2 minuten

Paulien van Bohemen is geestelijk verzorger in een verpleeghuis. Ze tekent scènes op uit het dagelijks leven aldaar. “Wat heb jij toch een geweldig baantje.”

Door Paulien van Bohemen

Hij staat met zijn rollator op de gang. “Juffrouw, kom eens hier. Ik heb een voorstel. Als jij me vertelt wat Nederland gedaan heeft tegen Wit-Rusland, krijg jij van mij een snipperdag.” Grijnzend steekt hij zijn rechterhand uit. “Akkoord? Je hebt het verdiend, een dagje vrij. En ik pas wel op jouw schaapjes. Geen probleem. Een beetje praten met de mensen, ik denk, dat ik dat ook wel kan.” Hij lacht breeduit en loopt naar de huiskamer.

Daar laat hij zijn blik over de aanwezige bewoners glijden. “Zeg het maar, wat is er met wie aan de hand? Wat moet ik zeggen?” Hij wijst. “Ah, daar bij het raam zit Piet. Die is nog steeds verdrietig door de dood van zijn vrouw. Nou, daar weet ik wel raad mee. Gewoon even vragen hoe het gaat, schat ik zo. En aan tafel zit Corry. Die praat altijd honderduit over vroeger, dus hoef ik alleen maar te knikken op het juiste moment.” Dan ziet hij Nelleke. Ze zit met gebogen hoofd in haar rolstoel en mompelt in zichzelf. “Uh ja, even denken, wat moet ik met haar? Niet zoveel, denk ik. Want jij doet ook niks met haar. Je zit alleen maar naast haar en zegt geen woord. Laat ik haar maar overslaan, daar merkt ze toch niks van.” Hij knikt tevreden en loopt weer naar de gang.

“Wat heb jij toch een geweldig baantje. Je maakt links en rechts een praatje en geeft hier en daar een schouderklopje. Ze kunnen alles tegen je zeggen, zonder dat je een advies of een oplossing hoeft te bedenken. Een makkie! Eigenlijk ben je een praatpaal voor moedeloze mensen, zeg ik dat zo goed? Je laat hen de harten eventjes luchten. Kan iedereen weer met goede moed verder. Mooi, dat gaat mij ook lukken.” Hij wrijft in zijn handen. “Dank je wel voor het inwerken. Jij gaat morgen lekker winkelen of wandelen, ik hou het hier wel recht.”

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross