Steun ons

Pleidooi voor onverschilligheid

4 december 2015
3 minuten
Komt de terreur steeds dichter bij? Hier in elk geval niet.
Komt de terreur steeds dichter bij? Hier in elk geval niet.

Raast alom de terreur, zoals Marinus van den Berg onlangs dichtte naar aanleiding van de aanslagen in Parijs? “Hier in ieder geval niet”, reageert Lisette Thooft. Zij pleit voor een gezonde dosis relativering van alle media-aandacht voor de verschrikkingen van het leven. Het is een misvatting dat we pas rust kunnen vinden als alles veilig is. Het leven is per definitie onveilig. Accepteer dat en laat je niet gek maken. Mag het een onsje minder met de 'bewogenheid'?

Door Lisette Thooft

“Misschien is geloven een appel om niet ten onder te gaan in onverschilligheid,” schrijft Marinus van den Berg in een stuk op deze site, getiteld ‘Laten we de hoop ondanks alles aanblazen’ – over de angst die mensen op het moment voelen, vanwege de terreuraanslagen, zoals in Parijs. Hij besluit met een gedicht.

Ik vond het een mooi stuk hoor. Maar ik was het niet eens met zijn oproep tot nog meer bewogenheid. Volgens mij is het probleem juist dat we zo bewogen raken door de nieuwsberichten dat we er bang van worden, waarmee we precies doen wat terroristen willen dat we doen.

Alom

Ik had ook bezwaren tegen de dichtregels ‘Schijnveiligheid rest nog/ nu alom terreur raast’.

Ik kijk om me heen. Raast er alom terreur? Hier in elk geval niet. De enige terreur die ik ben tegengekomen was in de krant, een stuk papier volgedrukt met lettertjes en foto’s. Ook op de televisie zou ik vast veel terreur zijn tegengekomen, in de vorm van flitsende beelden en opgewonden geluiden die door de lucht reizen op weg naar mijn zintuigen, ware het niet dat ik al maanden de tv niet aan heb gehad.

Ik heb geen schijnveiligheid nodig. Hoe meer ik ontspan, hoe veiliger ik me voel. Zo is het, en niet andersom ‘hoe veiliger ik ben, hoe meer ik me kan ontspannen’.

We zijn nog nooit zo veilig geweest, als mensheid, maar die ontspanning is niet vanzelf meegegroeid. Je hebt ook helemaal geen fysieke veiligheid nodig om je te ontspannen. Veiligheid is altijd schijn, want iedereen kan in principe elk moment ziek worden, doodgaan, pijn lijden, iets of iemand dierbaars verliezen, enzovoort. Ontspanning bereik je alleen maar door het leven te accepteren zoals het is, inclusief pijn.

Ongelooflijk voorspelbaar

Toen ik op mijn Iphone de eerste berichten over de terreurdaden in Parijs zag, dacht ik: wat zal ik de komende weken snel klaar zijn met de krant. Want wat is het toch ongelooflijk voorspelbaar wat de media doen na zo’n gebeurtenis. Elke dag zijn volkomen voorspelbaar de eerste zoveel pagina’s gevuld met ooggetuigenverslagen, achtergrondanalyses en vooral heel veel emoties, vrijwel identiek aan de ooggetuigenverslagen, achtergrondanalyses en emoties die we bij vorige soortgelijke gebeurtenissen in onze kranten vonden. Volkomen voorspelbaar ebt het daarna langzaam weg. Tot de volgende vergelijkbare gebeurtenis, waarna weer alles uit de kast getrokken wordt, precies op dezelfde manier.

Niet bang

Ik heb het allemaal overgeslagen. En ik ben dus ook totaal niet bang geworden. Ik vind helemaal niet dat de terreur ‘nu wel heel dichtbij komt’. Sterker nog, mijn leven is nooit vrediger geweest dan nu, op het moment. Zelfs de kibbelpartijtjes met mijn geliefde echtgenoot hebben tegenwoordig een gloed van humor, warmte en acceptatie.

Mijn leven is goed, zeer goed, God zij dank. En ik denk dat ik met die schijn-onverschilligheid de wereld beter dien, dan met angst en beven.

 

 

mwThooft_0055 » Lees ook andere artikelen van Lisette Thooft

 

 

Lisette Thooft

Lees meer

Lisette Thooft is rebalancer en auteur. Zij publiceerde meer dan twintig boeken over spiritualiteit, liefde en relaties. In 2022 verscheen: De hemel in je handen, over toegang krijgen tot het onderbewuste. Lisette was ruim zes jaar redacteur van Volzin en is thans vooral werkzaam als rebalancer. Lisette is columnist van de Bezieling.

Reacties

  1. Er is een groot verschil tussen onverschilligheid ("het gaat me niet aan, ik kijk gewoon de andere kant op") en onverstoorbaarheid (ïk laat me niet meeslepen door de waan van de dag in de buitenwereld maar blijf in de stilte van mijn binnenwereld, van waaruit ik versmelt met alles wat is, de oerbron van Liefde en Licht) Het lijkt me, dat Lisette Thooft dat laatste bedoelt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Eerste week Advent 2022

Treurt

Treurt met de hemelen
Treur  alle mensen van goede wil
Treur en blaas op de midwinterhoorn

Treur om wie neerschieten zonder aanzien
Treur om wie kinderen, moeders, hoogbejaarden neerknallen
Treur om wie alle oorlogsrechten verpletteren
Treur om wie flats en scholen en ziekenhuizen niet ontzien
Treur om wie dorpen en steden verwoesten
Treur om alle verlies van menselijkheid

Treur  en blaas met heel je ademkracht omdat je de hoop niet opgeeft
Treur omdat je in vrede blijft geloven
Treur uit liefde voor alle kwetsbare onschuldige mensen
Treur zonder voorkeur
God houdt van iedere  mens die licht en liefde wil zijn

Treurt nu zoveel mensen op de vlucht moeten
Treurt om wie veilige herbergen in brand steken
Treurt zolang er getreurd moet worden
Zalig de treurenden die het goede voor ogen houden
Zalig de treurenden die gericht zijn op de Algoede


Marinus van den Berg
EERSTE ZONDAG VAN ADVENT
27 november 2022

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross