Steun ons

Pleidooi voor onverschilligheid

4 december 2015
3 minuten
Komt de terreur steeds dichter bij? Hier in elk geval niet.
Komt de terreur steeds dichter bij? Hier in elk geval niet.

Raast alom de terreur, zoals Marinus van den Berg onlangs dichtte naar aanleiding van de aanslagen in Parijs? “Hier in ieder geval niet”, reageert Lisette Thooft. Zij pleit voor een gezonde dosis relativering van alle media-aandacht voor de verschrikkingen van het leven. Het is een misvatting dat we pas rust kunnen vinden als alles veilig is. Het leven is per definitie onveilig. Accepteer dat en laat je niet gek maken. Mag het een onsje minder met de 'bewogenheid'?

Door Lisette Thooft

“Misschien is geloven een appel om niet ten onder te gaan in onverschilligheid,” schrijft Marinus van den Berg in een stuk op deze site, getiteld ‘Laten we de hoop ondanks alles aanblazen’ – over de angst die mensen op het moment voelen, vanwege de terreuraanslagen, zoals in Parijs. Hij besluit met een gedicht.

Ik vond het een mooi stuk hoor. Maar ik was het niet eens met zijn oproep tot nog meer bewogenheid. Volgens mij is het probleem juist dat we zo bewogen raken door de nieuwsberichten dat we er bang van worden, waarmee we precies doen wat terroristen willen dat we doen.

Alom

Ik had ook bezwaren tegen de dichtregels ‘Schijnveiligheid rest nog/ nu alom terreur raast’.

Ik kijk om me heen. Raast er alom terreur? Hier in elk geval niet. De enige terreur die ik ben tegengekomen was in de krant, een stuk papier volgedrukt met lettertjes en foto’s. Ook op de televisie zou ik vast veel terreur zijn tegengekomen, in de vorm van flitsende beelden en opgewonden geluiden die door de lucht reizen op weg naar mijn zintuigen, ware het niet dat ik al maanden de tv niet aan heb gehad.

Ik heb geen schijnveiligheid nodig. Hoe meer ik ontspan, hoe veiliger ik me voel. Zo is het, en niet andersom ‘hoe veiliger ik ben, hoe meer ik me kan ontspannen’.

We zijn nog nooit zo veilig geweest, als mensheid, maar die ontspanning is niet vanzelf meegegroeid. Je hebt ook helemaal geen fysieke veiligheid nodig om je te ontspannen. Veiligheid is altijd schijn, want iedereen kan in principe elk moment ziek worden, doodgaan, pijn lijden, iets of iemand dierbaars verliezen, enzovoort. Ontspanning bereik je alleen maar door het leven te accepteren zoals het is, inclusief pijn.

Ongelooflijk voorspelbaar

Toen ik op mijn Iphone de eerste berichten over de terreurdaden in Parijs zag, dacht ik: wat zal ik de komende weken snel klaar zijn met de krant. Want wat is het toch ongelooflijk voorspelbaar wat de media doen na zo’n gebeurtenis. Elke dag zijn volkomen voorspelbaar de eerste zoveel pagina’s gevuld met ooggetuigenverslagen, achtergrondanalyses en vooral heel veel emoties, vrijwel identiek aan de ooggetuigenverslagen, achtergrondanalyses en emoties die we bij vorige soortgelijke gebeurtenissen in onze kranten vonden. Volkomen voorspelbaar ebt het daarna langzaam weg. Tot de volgende vergelijkbare gebeurtenis, waarna weer alles uit de kast getrokken wordt, precies op dezelfde manier.

Niet bang

Ik heb het allemaal overgeslagen. En ik ben dus ook totaal niet bang geworden. Ik vind helemaal niet dat de terreur ‘nu wel heel dichtbij komt’. Sterker nog, mijn leven is nooit vrediger geweest dan nu, op het moment. Zelfs de kibbelpartijtjes met mijn geliefde echtgenoot hebben tegenwoordig een gloed van humor, warmte en acceptatie.

Mijn leven is goed, zeer goed, God zij dank. En ik denk dat ik met die schijn-onverschilligheid de wereld beter dien, dan met angst en beven.

 

 

mwThooft_0055 » Lees ook andere artikelen van Lisette Thooft

 

 

Lisette Thooft

Lees meer

Lisette Thooft is rebalancer en auteur. Zij publiceerde twintig boeken over spiritualiteit, liefde en relaties. Meest recent: Vrienden worden met je lijf. In 2022 verschijnt: De hemel in je handen, over toegang krijgen tot het onderbewuste. Lisette was ruim zes jaar redacteur van Volzin en thans vooral werkzaam als rebalancer. Lisette is columnist van de Bezieling.

Reacties

  1. Er is een groot verschil tussen onverschilligheid ("het gaat me niet aan, ik kijk gewoon de andere kant op") en onverstoorbaarheid (ïk laat me niet meeslepen door de waan van de dag in de buitenwereld maar blijf in de stilte van mijn binnenwereld, van waaruit ik versmelt met alles wat is, de oerbron van Liefde en Licht) Het lijkt me, dat Lisette Thooft dat laatste bedoelt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross