Steun ons

Pinksteren: een feest met een staartje

28 mei 2020
3 minuten

"Pinksteren is het feest van en voor enthousiaste mensen", zegt Marinus van den Berg. Want de geest laat zich niet opsluiten. Maar hoe moet dat dan in coronatijd. Laten we vertrouwen op de vurige tongen, die niemand monddood kan maken. Pinksteren is een verhaal dat al eeuwenlang een staartje heeft gekregen.

Door Marinus van den Berg

Vandaag na mijn ochtendwandeling mediteer ik bij een vierkant schilderij, op linnen geschilderd, van de Noord-Franse kunstenaar Jean Luc Bonduau. Er staan veel mensen op van alle generaties, dicht op elkaar, zoals bij een groepsfoto waar iedereen graag op wil. Het is een feestelijk vrolijk werk van deze kunstenaar wiens gezichten op 15 kruiswegstaties me al eerder geraakt hadden. Ik zag ze voor het eerst in de kathedraal van Lilles.

Rode kleuren

Dit werk van Bonduau doet me mede vanwege de transparant rode kleuren aan Pinksteren denken. De mensen en de kinderen staan veel te dicht op elkaar als je kijkt door de bril van de coronaregelgevers. Hoe moeten we dit jaar nu de kerken nog dichtzitten in Gods Naam Pinksteren vieren? We lijken wel bange vogels die in een doosje zijn opgesloten.

Maar “er is een geest die zich niet laat opsluiten”. Pinksteren is het feest van en voor enthousiaste mensen die zich niet zomaar laten beteugelen. Het is het feest voor mensen die de geest krijgen, die dansen en dat zonder wijn, zoals het nieuwtestamentische boek Handelingen van de apostelen vermeldt (Handelingen, 2, 15). Misschien een slokje biologische wijn? In ieder geval hebben ze geen mondkapjes.

Ik zag vanmorgen een beer voor een raam met een groen mondkapje en op het witte tussenstukje een rood hartje. Het is alsof de beer zegt: spreek altijd vanuit je hart, spreek met liefde over anderen. Die mensen van het Pinksterfeest zouden met vurige tongen spreken. In ieder geval vurig want ze waren vol van een verhaal van een mens die de kracht van de liefde leefde. Je moest niet bang zijn om dat verhaal verder te leven.

Ballonnen

Maar hoe vier je dit feest in 2020? Hoe vier je dat leven met kinderen werd mij eens gevraagd. Ik dacht aan de mooie ballonnen die Sil van Oort heeft geschilderd voor mijn boek De Ballonreis. Een verhaal voor kinderen bij de dood van een opa. Maar ballonnen oplaten is omstreden geworden. Ze dragen bij aan de plastic soep in de oceanen. Ze zijn geen feest voor de vissen.

Maar misschien kan Sil of wie dat wil tongen tekenen. Vurige tongen van allerlei grootte en kleur. In het midden een witte ruimte waar je een woord kunt opschrijven zoals tweezaamheid of troost en veerkracht. Die tongen moeten met een staartje getekend worden, zodat ze –uitgeknipt – met een touwtje gebundeld kunnen worden en aan een stok uit het raam of uit een kerktoren gehangen kunnen worden. Natuurlijk kan ook een wit laken genomen worden om ze daar op te schilderen of te tekenen en dan uit knippen.

Wanneer zullen er weer kindernevendiensten zijn? Of al die tongen? Misschien met een ballon die eco-vriendelijk is en niet weg kan vliegen? Maar wel dat staartje. Want Pinsteren is een feest met een staartje, een verhaal dat al eeuwenlang een staartje heeft gekregen. Niemand kan het monddood maken. Ik wens u een inspirerend, feestelijk en mooi Pinksteren met zon.

-------------------

Een bundel met 15 kuiswegstaties van Bonduau is in kaartvorm uitgegeven door uitgeverij Muurkranten. Marinus van den Berg voorzag de kaarten van teksten die hij op Goede Vrijdag in de kathedraal van Lille schreef. www.muurkranten.be.

Het kinderboek De Ballonreis van Marinus van den Bergwerd geïllustreerd door Sil van Oort en verscheen bij Kok Kampen.

 

 

 

 

 

“Er is een geest..."

Er is een geest die laat zich niet opsluiten

Er is een geest die waait waar zij wil

 

Er is een geest die ons kan vernieuwen

Er is een geest die ons verdriet kan troosten

 

Er is een geest die in ons krachtig kan worden

Er is een geest die ons kan inspireren

 

Er is een geest die ons bereikt

In mensen die naar elkaar omzien

 

Er is een geest die in vele talen spreekt

Die ons creatief maakt in moeilijke tijden

 

Er is een geest die dodende eenzaamheid

Om kan buigen in nieuwe tweezaamheid

 

Ik bid: Kom Schepper Geest

 

(Marinus van den Berg)

 

 

Marinus van den Berg

Lees meer

Marinus van den Berg (1947, Wijhe) was tot 2016 geestelijk verzorger in verpleeghuis Antonius-IJsselmonde in Rotterdam. Hij studeerde aan het gymnasium van de paters karmelieten in Zenderen, theologie aan de Katholieke Hogeschool Utrecht en de universiteit van Yale (VS). In 1977 werd hij priester gewijd. Hij is als geestelijk begeleider gespecialiseerd in het bijstaan van stervenden en rouwenden. Marinus schrijft met regelmaat bijdragen voor de Bezieling: persoonlijke overwegingen en observaties en woorden ter inspiratie. Ook is hij auteur van tientallen boeken over de omgang met verlies, rouw en dood. Enkele recente publicaties: Rouwen in de tijd; Lijden verlichten; Meegaan tot het eind; en Na werk tijd. Zijn motto: “Van zwijgen naar benoemen: dat kan lijden verlichten.”

Reacties

 1. geest van leven

  met kracht in mij pulserend
  voel ik hoe jeg me dwingt
  te geloven te strijden te hopen
  mij fier te verheffen
  rondom mij het leven te bespeuren

  in mij ontstoken vuur
  wordt een fakkel
  die oplicht in de ogen
  van ieder mens
  die met mij jouw weg opgaat

  geest van vreugde
  zing in mij
  vier feest
  opdat ik lachend
  boodschappen van vreugde
  kan rondstrooien

  mijn hart bewerkt
  door je warme liefde
  zoekt bekendheid in
  ieder vreemd gezicht

  geest van leven
  geest van vreugde
  geest van liefde
  geest van God

  Ria van Amelsvoort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross