Steun ons

Pausen over islam en geweld

3 december 2014
2 minuten

Stel de islam niet gelijk aan geweld, zei paus Franciscus tijdens zijn recente bezoek aan Turkije. Maar tevens riep hij moslimleiders op zich harder uit te spreken tegen extremisten die religie aanwenden om hun daden te rechtvaardigen. In feite wijkt zijn standpunt niet zo veel af van zijn voorganger Benedictus, die in 2006 met zijn Regenburgse rede over islam en geweld een storm van kritiek oogstte.

Door Theo van de Kerkhof

Paus Franciscus heeft tijdens zijn driedaagse trip door Turkije het geweld van de Islamitische Staat verschillende malen veroordeeld. Tegelijk verwierp hij de gelijkstelling van islam met geweld. Ook riep hij moslimleiders op zich harder uit te spreken tegen extremisten die religie aanwenden om hun daden te rechtvaardigen. "Mensen moeten het uit hun mond horen", zei hij. "Dit is niet wie wij zijn. Dit is niet de koran. Dat moeten ze uitdragen." De paus noemde het verkeerd om als reactie op terrorisme kwaad te worden op de islam. "Je kunt ook niet zeggen dat alle christenen fundamentalisten zijn."[1]

Regenburgse rede

Op een iets meer diplomatieke manier zet Franciscus de lijn van zijn voorganger Benedictus XVI voort die ook vond dat de identificatie van islam met extremisme en terrorisme deze godsdienst onrecht doet. Ook Benedictus verbond aan deze stelling een oproep aan het adres van zijn islamitische 'collega’s' om afstand te nemen van al diegenen die geweld plegen uit naam van God. Maar zijn Regenburgse rede uit 2006 over dit thema deed indertijd veel stof opwaaien. In deze rede, die feitelijk ging over de verhouding tussen geloof en rede, schetste professor-paus Benedictus de theologische voorwaarden waaronder religies in de praktijk kunnen ontsporen.

Voor een analyse van de Regenburgse rede lees: Paus laat keizer buikspreken.

Theo van de Kerkhof web >> Lees ook ander artikelen van Theo van de Kerkhof

 

[1] IKON Kerknieuws, 1 december 2014.

Theo van de Kerkhof

Lees meer

Theo van de Kerkhof (1958, Roermond) is zelfstandig theoloog en journalist. Sinds 1989 is hij werkzaam in de voorlichting en religiejournalistiek. Hij was voorlichter aan de Theologische Faculteit Tilburg en eindredacteur bij Volzin. Sinds 2013 is hij freelancer. Theo is vader van twee zoons. Religie met een filosofische inslag heeft zijn warme interesse. Hij bekijkt zaken graag ook eens van een andere kant, bijvoorbeeld een boeddhistische, en voelt zich daar christelijk heel wel bij. Theo is eindredacteur van de Bezieling en behartigt de dagelijkse gang van zaken. Motto: “Het is zoals het is. En van daaruit zien we wel weer verder.”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross